Οικονομία

Market Pass 2: Σεπτέμβριο «ανοίγουν» οι αιτήσεις – Τι ισχύει για παλιούς και νέους δικαιούχους

Για τον επόμενο μήνα μετατίθεται τελικά η έναρξη της υποβολής αιτήσεων για το Market pass 2 αφού στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκαθαρίζουν οτι πρώτα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και μετά θα γίνει η αξιολόγηση των δικαιούχων.

Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις για το Μarket pass 2 θα ενεργοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου ενώ την ίδια περίοδο, η Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων εσόδων θα τρέξει την επεξεργασία των εισοδημάτων του 2022 για τους παλιούς δικαιούχος έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσοι εξακολουθούν να δικαιούνται το επίδομα.

Από την παράλληλη αυτή διαδικασία της αξιολόγησης των εισοδημάτων του 2023 για τους νέους δικαιούχους των εισοδημάτων του 2022 για τους παλιούς δικαιούχους, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος καταβολής του επιδόματος. Αν δηλαδή θα δοθεί σε δύο δόσεις, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η εφάπαξ τον Οκτώβριο. Πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο της εφάπαξ καταβολής του τον Οκτώβριο.

Το μέτρο, όπως ψηφίστηκε, προβλέπει νέο γύρο επιδότησης των νοικοκυριών για αγορές μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Όσοι έλαβαν το Μarket pass στο παρελθόν δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος. Αιτήσεις θα απαιτηθεί να κάνουν όσοι φορολογούμενοι δεν έλαβαν την επιδότηση στην πρώτη φάση, είτε γιατί παρέλειψαν να την κάνουν τον περασμένο Φεβρουάριο, είτε διότι υπερέβαιναν τα όρια με βάση τα εισοδήματα του 2021 (δηλώσεις 2022).

Σημειώνεται οτι και για το Market Pass 2 τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα ίδια: δηλαδή 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι και 5.000 επιπλέον για κάθε προστατευόμενο τέκνο, με ακίνητη περιουσία έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ οι έγγαμοι.

Το ποσόν της ενίσχυσης ανά μήνα παραμένει στα 22 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό, συν 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 100 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση ανέρχονται σε 66 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το ποσό αυτό πιστώνεται σε όσους επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μινι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Και αν δεν χρησιμοποιηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2023, τυχόν υπόλοιπο διαγράφεται και θα επιστρέψει στο δημόσιο.

Αντιθέτως, αν ο δικαιούχος επιλέξει να εισπράξει το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό του, τότε μπορεί να κρατήσει τα λεφτά ή να τα ξοδέψει όπως θέλει χωρίς περιορισμούς. Αλλά θα λάβει το 80% της ενίσχυσης. Δηλαδή η ενίσχυση θα είναι 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το