Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Στοχευμένες δράσεις για τα εκτός σχεδίου ακίνητα στο Ανατολικό Πήλιο που διεκδικούνται από το Δημόσιο

Την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος που προέκυψε στις 22 Οκτωβρίου με την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί χιλιάδες στρέμματα από το Ανατολικό Πήλιο, επειδή εμφανίζονται εκτός σχεδίου, προτείνει η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας» Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η «Κίνηση Ενότητας» κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση με την περιγραφή του προβλήματος, τους κινδύνους που εγκυμονούν, αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Μια πρώτη ενέργεια είναι η έκδοση ψηφίσματος από το Δήμο που θα αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή TEE (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) Τμήμα Mαγνησίας, Κτηματολόγιο ΑΕ και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που κατέθεσε η Κίνηση Ενότητας ως πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, ζητά :

1) Την άμεση καταγραφή των ορίων των οικισμών.
Να «τρέξουν» ΆΜΕΣΑ οι διαδικασίες για την προκήρυξη μελέτης και τη σύνταξη των τευχών διαγωνισμού για την ψηφιακή αναλυτική καταγραφή των ορίων οικισμών τόσο του Πηλίου, με την προοπτική αργότερα σύνταξης ΠΔ. Να εγγυηθούν ότι τα νέα όρια θα συμπίπτουν με τα παλιά με την ταυτόχρονη διατήρηση του συνεκτικού ιστού των οικισμών και
2) Τη ρύθμιση με νέο νομοσχέδιο.

Στο νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός μηνός Νοεμβρίου, να περιλαμβάνεται ρύθμιση βάσει της οποίας θα προτείνεται για τον προσδιορισμό των ορίων στους προ του 1923 υφιστάμενους οικισμούς της χώρας και σε όσους είναι κάτω των 2.000 κατοίκων να λαμβάνεται υπ’ όψιν η πραγματική κατάσταση και ειδικότερα τα υφιστάμενα κτίσματα και οι υπάρχοντες δρόμοι κατά το έτος 1981.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην περιοχή του Πηλίου 1.400 ακίνητα χωροθετούνται σε εκτάσεις οι οποίες έως πέρυσι βρίσκονταν εντός οικισμών, αλλά πλέον χαρτογραφούνται εκτός. Και αυτό διότι από την πρώτη φάση της συλλογής δηλώσεων προέκυψε ότι το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί περίπου 9.000 ιδιοκτησίες, εκ των οποίων οι 1.400 χωροθετούνται σε εκτάσεις οι οποίες έως πέρυσι βρίσκονταν εντός οικισμών, αλλά πλέον χαρτογραφούνται εκτός, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφασή του 1268/2019 ακύρωσε τα όρια των χωριών.

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της “Κίνησης Ενότητας” Μαρία Σαμαρά αναφέρει:

Η ακύρωση από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικών των οριοθετήσεων οικισμών «μετατόπισε» πληθώρα ιδιωτικών ακινήτων από «εντός σε εκτός» σχεδίου, καθιστώντας τα, στην πλειονότητά τους, μη άρτια και οικοδομήσιμα, πολλά δε από αυτά βρέθηκαν εντός δασικών ή αγροτικών εκτάσεων και σήμερα διεκδικούνται από το Δημόσιο.
Και είναι ξεκάθαρο πως από το Κράτος δεν λήφθηκαν υπόψη οι ενστάσεις και διορθώσεις που είχαν κατατεθεί.
Αυτό συνέβη διότι η πολιτεία δεν φρόντισε να θεραπεύσει στρεβλώσεις δεκαετιών.
Η ανάρτηση των προσωρινών Κτηματολογικών Πινάκων και Διαγραμμάτων του Πηλίου αφορά όλα τα χωριά του Δήμου μας. Ουσιαστικά αφορά τις κοινότητες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου (Πουρίου, Ζαγοράς, Μακρυρράχης, Κισσού, Αγίου Δημητρίου, Ανηλίου, Μουρεσίου, Ξορυχτίου, και Τσαγκαράδας).
Πολλοί από τους πολίτες που διαθέτουν ιδιοκτησίες στα συγκεκριμένα χωριά θα επωμιστούν το βάρος της συλλογής μιας σειράς εγγράφων. Ειδικότερα, για τις ιδιοκτησίες που βρέθηκαν μετά την απόφαση του ΣτΕ εκτός οικισμών και πλέον διεκδικούνται ολόκληρες ή μέρος τους από το Δημόσιο, οι δικαιούχοι θα πρέπει κατ’ αρχάς να κλείσουν ραντεβού με το κτηματολογικό γραφείο.
Εκεί οι υπάλληλοι θα τους καθοδηγήσουν, ανάλογα με την περίπτωση, ώστε να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να διεκδικήσουν την περιουσία τους.
Ενδεικτικά, θα ζητηθεί για αγροτεμάχια με κτίσμα προ του 1955 κάποια βεβαίωση, για μεταγενέστερα κτίσματα η οικοδομική άδεια προ της 11ης-6-1975, η οποία να έχει εκδοθεί νομίμως και να μην έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, και για νεότερα κτίρια η οικοδομική άδεια πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 4030/2011. Στην περίπτωση που έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις επί του δασικού χάρτη θα προτείνεται να επισυνάψουν τα σχετικά στοιχεία και στην ένστασή τους.
Ακόμη, κατά περίπτωση, μπορεί να ζητηθεί από τους πολίτες να προσκομίσουν για καλλιεργούμενες εκτάσεις βεβαίωση Δασαρχείου ή παραχωρητήριο, για πρώην αγροτικές εκτάσεις φωτοερμηνεία του 1945 (ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960), για δασωμένους αγρούς τίτλο ιδιοκτησίας μεταγεγραμμένο προ της 23ης/2/1946, για ιδιωτικά δάση παραχωρητήριο, τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων, αποφάσεις υπουργείου Γεωργίας, αποφάσεις νομάρχη κ.λπ. Επίσης, θα πρέπει να προσκομιστούν τίτλοι για γεωτεμάχια των οποίων η διαδοχή τίτλων φτάνει ως το 1915, ή σε περίπτωση έκτακτης χρησικτησίας κατά 30ετία μετά το 1885 τα έγγραφα που την αποδεικνύουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το