Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Οι επαγγελματίες χρειάζονται μέτρα στήριξης από τον Δήμο

Οι επαγγελματίες στην εστίαση και τον τουρισμό χρειάζονται μέτρα στήριξης από τον Δήμο για να μπορέσουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους

Στις 3 Μαΐου, τη Δευτέρα του Πάσχα ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης και στις 15 Μαΐου επαναλειτουργούν οι ξενοδοχειακές μονάδες, αφού τότε έχει οριστεί και η επίσημη έναρξη για την φετινή τουριστική χρονιά.
Έχει περάσει ένα εξάμηνο από την τελευταία φορά που οι επιχειρήσεις αυτών των δύο κλάδων λειτούργησαν για τελευταία φορά. Η εστίαση και ο τουρισμός αποτελούν τους δύο πιο σημαντικά πληττόμενους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με δεδομένη την ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και εργαζομένων.
Οι επαγγελματίες επέστρεψαν στις επιχειρήσεις τους και ήδη πραγματοποιούν τις πρώτες εργασίες επισκευών, συντηρήσεων και προμηθειών για να είναι έτοιμοι.
Αλλά η επαναλειτουργία τους χρειάζεται κεφάλαια κίνησης και ευρύτερη οικονομική στήριξη από την πολιτεία, όπως είναι η επιδότηση των πάγιων δαπανών.
Συγχρόνως οι επιχειρήσεις χρειάζονται και την έμπρακτη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην εστίαση υπάρχουν για ακόμη μια φορά σημαντικές προϋποθέσεις για την διάταξη των τραπεζιών στους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να προστατεύονται όλοι από τον ιό. Αυτό που θα χρειαστούν ως «οξυγόνο» οι επιχειρήσεις, είναι ο χώρος για να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους. Γι’ αυτό λοιπόν, απαιτείται η δημοτική αρχή να διαθέσει στους καταστηματάρχες τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται για να μπορέσουν να δουλέψουν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Επιπλέον θα απαιτηθεί μια συνολική ρύθμιση των δόσεων των επαγγελματιών που τώρα ανοίγουν ξανά τις επιχειρήσεις τους και δεν έχουν ρευστότητα Οι επιχειρήσεις αυτές που είναι εκατοντάδες στο Ανατολικό Πήλιο, θα περιμένουν πρώτα τα έσοδα και στη συνέχεια να μπορέσουν να αρχίσουν να αποπληρώνουν τις τακτικές τους υποχρεώσεις προς το Δήμο. Εδώ χρειάζεται συνεννόηση με τον επαγγελματικό κλάδο, ώστε να μην «πνιγεί» στις υποχρεώσεις που θα είναι συνεχείς, πριν ακόμη κάνει την επανεκκίνησή του. Πρόνοια θα πρέπει να υπάρξει και για τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε δημοτικά ακίνητα.
Οι επιχειρήσεις στην εστίαση και τον τουρισμό συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ενισχύουν τα δημοτικά έσοδα και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Μετά από έξι μήνες αδράνειας οφείλει η δημοτική αρχή να τις βοηθήσει να «αναπνεύσουν» για να επιβιώσουν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το