Ελλάδα

Μάρδας: Βρήκαμε τα 400 εκατ. €-Αναζητούμε 2,5 δισ. έως τέλος Μαϊου

mardas

Για εξεύρεση προσωρινής λύσης, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 400 εκατ. ευρώ που λείπουν από τα κρατικά ταμεία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους, μεταξύ των οποίων και η πληρωμή μισθών και συντάξεων, έκανε λόγο περίπου δύο ώρες μετά την αποκάλυψη του ελλείματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημ. Μάρδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μάρδας μιλώντας στην εκπομπή του Star είπε μεταξύ άλλων ότι μετά από επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους ασφαλιστικών ταμείων, τον ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα 400 εκατ. ευρώ που χρειάζεται άμεσα το Γενικό Λογιστήριο.
Νωρίτερα ο κ. υπουργός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είχε πεί: «Έχουμε μια απόκλιση στα έσοδα μέχρι τώρα, 350 με 400 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους – μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις – τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν» και -στέλνοντας μήνυμα και προς τους δημάρχους- πρόσθεσε: «Θεωρούμε πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε όμως τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους αλλά έχουμε και άλλους πόρους».
Τόνισε ότι το χρονικό όριο για τα διαθέσιμα των φορέων είναι τρεις μήνες και φαίνεται μέσα από τη διαδικασία, ενώ, όπως ανέφερε, μετά τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα. Υποστήριξε δε, πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.
Εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή εντός ολίγων ημερών.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα, απάντησε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό, υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει, αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.
Συνάντηση άμεσα με τον Τσίπρα ζητούν οι δήμαρχοι
Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ ζήτησε συνάντηση άμεσα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ενημερωθεί «με υπεύθυνο και ειλικρινή τρόπο για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας», ώστε να συμβάλει η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στο βαθμό που της αναλογεί, στην εθνική προσπάθεια.
«Η Ελλάδα τονίζει, σ΄ανακοίνωσή της, είναι πάνω από όλους και όλα» και προσθέτει: «Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες κι απαιτούν εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα κι όχι με δημιουργικές ασάφειες και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλλει έμπρακτα και με πολλούς τρόπους στην εθνική προσπάθεια για να ξεπεράσει η Πατρίδα μας και η κοινωνία τις συνέπειες της κρίσης. Κι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε για μια ακόμη φορά».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κρίνεται απαραίτητη μετά «τη δημόσια ομολογία του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα» σε σημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή « ότι το Κράτος δεν διαθέτει τα χρήματα για να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις αλλά και άλλες υποχρεώσεις του, στο τέλος του μηνός Απριλίου. Για το λόγο αυτό, αναγκάστηκε να προσφύγει στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους Δήμους να τοποθετήσουν τα αποθεματικά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος».
Τονίζει ότι «η δημόσια αυτή ομολογία του Υπουργού μας προξενεί ανησυχία για το μέλλον της χώρας. Αν η πορεία που ακολουθείται μέχρι σήμερα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται «οδηγούν την Ελλάδα στα βράχια», πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο».
Κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κατηγορηματικά αντίθετες στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υποχρεώνει τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, είναι όλες οι παρατάξεις στο κορυφαίο θεσμικό όργανο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το