Τοπικά

Μαγνήτης τα «επαγγέλματα κύρους» – Ποιες νέες τάσεις επέφερε η κρίση στις επιλογές των 18άρηδων

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα με κύρος, όπως του γιατρού ή του δικηγόρου, συνεχίζουν δέκα χρόνια μετά την κρίση, να προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών υποψηφίων, όντας ιδιαίτερα δημοφιλή. Συγχρόνως μέσα στα χρόνια των μνημονίων αναδείχθηκαν και νέες τάσεις, όπως η στροφή στην ψυχολογία, τις ναυτιλιακές σπουδές, τη φυσική αγωγή, την πληροφορική, με τους 18άρηδες να ελπίζουν, για διαφορετικούς λόγους ανά επιστημονικό τομέα, ότι μπορούν να βρουν πιο εύκολα εργασία.
Στα μέσα της εβδομάδας ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποβολής και οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι έκαναν τις επιλογές τους με τα Τμήματα και τώρα περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων, στα τέλη Αυγούστου, για να μάθουν σε ποια σχολή εισάγονται.
Ποιες σχολές, όμως επιλέγουν οι 18άρηδες; Πώς επηρέασε η κρίση τις επιλογές τους;
Ο μαθηματικός – αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης βρέθηκε πριν λίγο καιρό στον Βόλο, προσκεκλημένος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης και μίλησε στη «Θ» για τις τάσεις στα επαγγέλματα, που επιλέγουν οι υποψήφιοι.
Οι παραδοσιακές σχολές, του λεγόμενου κύρους, όπως η Ιατρική ή η Νομική, συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων. Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας με τις πρώτες προτιμήσεις.

Οι τάσεις
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που επεξεργάστηκε ο κ. Στρατηγάκης, το 2009 είχαν την Ιατρική Αθηνών ως πρώτη προτίμηση 958 υποψήφιοι και το 2018 τη δήλωσαν 1.545 υποψήφιοι, δηλαδή αύξηση 166%. Αντίστοιχα τη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών τη δήλωσαν το 2009 1.487 υποψήφιοι και πέρυσι 2.021, δηλαδή αύξηση 36%. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ το δήλωσαν το 2009 ως πρώτη προτίμηση 1.084 υποψήφιοι και το 2018 1.491 υποψήφιοι, επομένως αύξηση 38%. Το Τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ το δήλωσαν το 2009 ως πρώτη προτίμηση 338 υποψήφιοι και το 2018 775, δηλαδή αύξηση 129%. Τις ναυτιλιακές σπουδές επέλεξαν το 2009 215 υποψήφιοι και το 2018 746, αύξηση 247%.
Ιδιαίτερη ζήτηση έχουν και οι σχολές βιολογίας και χημικών μηχανικών, όπου η αύξηση στις δηλώσεις των πρώτων προτιμήσεων μέσα σε μια δεκαετία άγγιξαν το 223% και το 249% αντίστοιχα.

«Στα χρόνια της κρίσης παρατηρήσαμε μια μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για την Ιατρική. Άλλωστε το πτυχίο της Ιατρικής θεωρείται αυτή τη στιγμή ως το καλύτερο διαβατήριο για το εξωτερικό», τόνισε ο κ. Στρατηγάκης και πρόσθεσε πως «στα πρώτα χρόνια της κρίσης είχαν μεγάλη άνοδο στη ζήτηση οι στρατιωτικές σχολές, επειδή οι υποψήφιοι έψαχναν την σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Τώρα που αλλάζει λίγο η κατάσταση με την οικονομία, το ενδιαφέρον μειώνεται, και επανερχόμαστε στα επίπεδα προτιμήσεων προ κρίσης. Στα παιδαγωγικά Τμήματα μπορεί να μην υπάρχει το ενδιαφέρον των υποψηφίων, που υπήρχε το 2009, αλλά δεν έχει εξανεμιστεί. Έτσι, ενώ το 2009 ζητούσαν τα παιδαγωγικά της Αθήνας 1778 άτομα, τώρα τα ζητούν ως πρώτη επιλογή 1150 περίπου. Η οικοδομή πέρασε κρίση, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ενδιαφέρον για τα τμήματα πολιτικών μηχανικών, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε μια αύξηση του ενδιαφέροντος. Επίσης η πληροφορική, η νομική έλκουν σταθερά τους υποψήφιους. Τα οικονομικά τμήματα δέχονται πολλούς υποψήφιους, λόγω και των αρκετών θέσεων που προσφέρουν. Στα ΤΕΦΑΑ υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος και αυτό φαίνεται να οφείλεται στη γενικότερη μόδα στους νέους, για να έχουν καλύτερη σωματική κατάσταση».

Η ψυχολογία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το 2009 την είχαν προτιμήσει 155 υποψήφιοι και πέρυσι 1.476, δηλαδή αύξηση 852%.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην οικονομική κρίση και την ανάγκη περισσότερων ανθρώπων να απευθυνθούν στους ψυχολόγους, για να θεραπεύσουν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με την ψυχική τους υγεία. Αυτό σήμαινε μεγαλύτερο όγκο εργασίας για τους ψυχολόγους. Μάλιστα μέσα στην κρίση και με αφορμή και το ζήτημα των προσφύγων μετά το 2015, δημιουργήθηκαν θέσεις για ψυχολόγους σε διάφορες δομές και φορείς, για να υποστηρίξουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το