Τοπικά

«Μαγνήτης» οι μεγαλύτεροι τουριστικοί προορισμοί για νέους εργαζόμενους

Καθώς το καλοκαίρι βρίσκεται πλέον προ των πυλών, οι ανάγκες τόσο σε κύριο όσο και σε τουριστικό προσωπικό είναι μεγάλες. Στο μεταξύ, αρνητικό κλίμα συνεχίζει να υπάρχει και χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από όλους ώστε να αναστραφεί. Οι απόφοιτοι σχολών τουριστικών κλάδων θα στελεχώσουν πολλές από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη, την καθηγήτρια του 1ου Δημοσίου ΙΕΚ Βόλου στον κλάδο του τουρισμού Άννα Σαράφη και τις σε λίγο καιρό απόφοιτες του ίδιου ΙΕΚ Ελπίδα Αντωνίου και Λυδία Κυριέρη, που έχουν ήδη έλθει σε συμφωνία για εργασία το προσεχές διάστημα σε μεγάλες τουριστικές μονάδες σε Σκιάθο και Κρήτη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, μας μίλησε για 50.000 κενές θέσεις στον κλάδο του τουρισμού. Αυτές οι θέσεις αφορούν τόσο σε βοηθητικό προσωπικό, όσο σε μάγειρες, σερβιτόρους κ.λπ. Αν τελικά δεν καλυφθούν, θα υπάρξουν ξενοδοχεία που θα υπολειτουργήσουν και αυτό σημαίνει πως αν, για παράδειγμα, έχουν δύο εστιατόρια, θα λειτουργήσει μόνο το ένα, θα κάνει λιγότερα συνέδρια και γενικά θα περιορίσει τις δραστηριότητές του ανάλογα με το προσωπικό που του λείπει. Το κενό σε προσωπικό δεν αναπληρώνεται εύκολα και δεν μπορεί να καλυφθεί από το υπάρχον προσωπικό, με την έννοια να εργαστεί κάποιος παραπάνω για να καλύψει αυτά τα κενά. Έχει γίνει μια προσπάθεια για βοηθητικό προσωπικό, λαντζιέρηδες, καμαριέρες, κηπουρούς κ.λπ., να στελεχωθεί από ανθρώπους που διαμένουν στις δομές. Πρόκειται για νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας. Αυτή η προσπάθεια γίνεται μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης. Τα άτομα αυτά μιλούν αγγλικά και να είναι διατεθειμένα να εργαστούν σε βοηθητικούς κλάδους του τουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει κοινές ενέργειες με την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου και την αντιπεριφερειάρχη κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν κάποιες θέσεις εργασίας από τέτοιους ανθρώπους και στον νομό μας. Υπάρχουν όμως μεγάλες ανάγκες. Η σεζόν στη Μαγνησία προβλέπει ότι θα αργήσει και θέλει μεγάλο αγώνα για να αναστραφεί το κλίμα που υπάρχει.
Η κ. Άννα Σαράφη, καθηγήτρια 1ου Δημοσίου ΙΕΚ Βόλου στον τομέα του τουρισμού (στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας), μας είπε τα ακόλουθα:
«Αυτή τη στιγμή στο 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου στο Φυτόκο υπάρχουν δύο τμήματα στον κλάδο του τουρισμού, γεγονός που μεταφράζεται σε 36 παιδιά. Όσα τελειώνουν το Δ’ εξάμηνο σπουδών επιλέγουν κάποια ξενοδοχεία στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Εννοείται ότι έτσι ανοίγει μια πόρτα για μελλοντική και μόνιμη συνεργασία με τις επιχειρήσεις. Τα παιδιά προτιμούν περισσότερο να πάνε να εργαστούν σε μεγάλα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, γιατί το βλέπουν ως εμπειρία. Είναι παιδιά μικρής ηλικίας χωρίς υποχρεώσεις και θέλουν να πάνε σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως πολύ τουριστικές. Επίσης, θεωρούν πως η προϋπηρεσία που θα αποκτήσουν σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο θα τους βοηθήσει να χτίσουν ένα καλύτερο βιογραφικό για το μέλλον. Έτσι επιλέγουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα κ.λπ., αλλά και τις Σποράδες, κυρίως τη Σκιάθο. Το προτιμούν σίγουρα από ό,τι να εργαστούν σε ένα οικογενειακό ξενοδοχείο στο Πήλιο, καθώς οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις έχουν διαφορετική δυναμική, αλλά και προοπτική.
Η ειδικότητα των παιδιών τούς δίνει την ευκαιρία να εργαστούν σε πολλούς τομείς του τουριστικού κλάδου, αλλά κυρίως εργάζονται στο σέρβις. Από το σύνολο των αποφοίτων που σας προείπα ένα ποσοστό περίπου 50% θα πάει να εργαστεί σεζόν στον τουριστικό κλάδο. Το υπόλοιπο 50% θα παραμείνει στον Βόλο, καθώς πολλά παιδιά εργάζονται ήδη στον κλάδο της εστίασης κυρίως σε καφέ και εστιατόρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Πρέπει να τονίσουμε επίσης πως πολλά από τα παιδιά επιλέγουν μεγάλες τουριστικές μονάδες σε κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς, καθώς αμείβονται καλύτερα και υπάρχουν και πολλά tips. Επίσης η σεζόν εκεί είναι μεγαλύτερη, καθώς στην Κρήτη για παράδειγμα ξεκινάει το Πάσχα και φτάνει μέχρι τον Νοέμβριο γεγονός που δεν συμβαίνει στα καταλύματα της ηπειρωτικής Μαγνησίας.
Στον κλάδο του τουρισμού υπάρχουν πολλές κενές θέσεις. Πέρυσι αν θυμάμαι καλά υπήρξαν περίπου 50.000 θέσεις εργασίας που έμειναν ακάλυπτες σε μεγάλο βαθμό και τελικά αναγκάστηκαν οι ιδιοκτήτες με τις οικογένειες τους, καθώς και οι εργαζόμενοι να υπερβάλλουν εαυτόν ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Αυτό σημαίνει όπως το φαντάζομαι πως κάποιοι άνθρωποι εργάσθηκαν και κουράστηκαν πολύ παραπάνω ώστε να καλύψουν τα κενά που υπήρχαν ή σε άλλες περιπτώσεις κάποιες από τις μονάδες υπολειτούργησαν.
Επίσης υπάρχει και μια άλλη παράμετρος σε σχέση με τον τόπο που οι απόφοιτοί μας επιλέγουν να εργασθούν και αυτό είναι ο τόπος καταγωγής και μόνιμης κατοικίας τους. Έτσι, για παράδειγμα, ένας από τους απόφοίτους μας καταγωγής Θάσου θα επιστρέψει για εργασία στον τόπο καταγωγής του, αλλά υπάρχουν και αντίθετες περιπτώσεις, όπως μια κοπέλα καταγωγής Καρπενησίου, θα παραμείνει στον Βόλο.
Οι απόφοιτοί μας απορροφούνται εύκολα από τα ξενοδοχεία και την εστίαση. Μάλιστα πολλά παιδιά δεν έχουν καμία εμπειρία στον κλάδο και θα εργασθούν για πρώτη φορά. Οι επαφές ξεκινούν από την αρχή της κάθε χρονιάς και μέχρι αρχές Μάρτη οι περισσότεροι έχουν κλείσει για σεζόν. Όμως κενές θέσεις εργασίας παραμένουν».

Πολύτιμες εμπειρίες για τελειόφοιτες του Δημόσιου
ΙΕΚ Βόλου σε Σκιάθο και Ρέθυμνο
Η Ελπίδα Αντωνίου είναι σπουδάστρια Δ’ εξαμήνου στο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου, ειδικότητας Στελεχών Μονάδων Φιλοξενίας με καταγωγή από Αθήνα και Βόλο και θα κάνει την πρακτική της άσκηση φέτος το καλοκαίρι στη Σκιάθο, σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο παίρνει κατά καιρούς απόφοιτους της σχολής, καθώς τους βρίσκει πλήρως κατηρτισμένους. Προτίμησε να πάει στη Σκιάθο και όχι να μείνει στον Βόλο, καθώς θεωρεί πως θα αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες και θα υπάρχει περισσότερη τουριστική κίνηση. Πέρυσι είχε δουλέψει σεζόν στην Αμοργό σε καφέ και ήταν πολύ ευχαριστημένη, αλλά φέτος προτίμησε αποκλειστικά τον τουριστικό κλάδο και μάλιστα τη Σκιάθο, καθώς αποτελεί κατεξοχήν τουριστικό προορισμό. Ακολούθησε κατ’ επιλογή τις σπουδές στον τομέα του τουρισμού και θεωρεί πως το 1ο ΙΕΚ Βόλου της έδωσε όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειαζόταν, καθώς οι καθηγητές ήταν πολύ έμπειροι και πολύ συνεργάσιμοι. Θεωρεί ότι το επάγγελμα που ακολούθησε της προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς βλέπει υπάρχει πληθώρα θέσεων εργασίας και μεγάλη ζήτηση από τα ξενοδοχεία.
Η Λυδία Κυριέρη, σπουδάστρια Στελεχών Μονάδων Φιλοξενίας, με καταγωγή τη Ν. Αγχίαλο Μαγνησίας τελειώνει το Δ’ εξάμηνο σπουδών και επέλεξε να πάει να εργαστεί για φέτος μετά την αποφοίτησή της στο Ρέθυμνο της Κρήτης σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής ως βοηθός ρεσεψιόν. Ένας βασικός λόγος που το επέλεξε, εκτός από ότι η Κρήτη αποτελεί μεγάλο τουριστικό προορισμό, είναι ότι σπουδάζει εκεί η αδερφή της. Έτσι στον ελεύθερο χρόνο τους θα μπορούν να είναι μαζί. Θα εργαστεί τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι τον Νοέμβριο που θα κλείσει το ξενοδοχείο. Βρίσκεται, όπως είπαμε, στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών Στελεχών Μονάδων Φιλοξενίας και είναι πολύ ευχαριστημένη από το επίπεδο σπουδών της. Όλα τα εξάμηνα κύλισαν πολύ ευχάριστα και απέκτησε πολλές γνώσεις. Ειδικά κατά το Δ’ εξάμηνο που το ΙΕΚ συνεργάζεται με ξενοδοχεία του Βόλου είχαν την ευκαιρία όλοι οι σπουδαστές να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες από πρώτο χέρι, καθώς όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην της Τετάρτης έκαναν πρακτική άσκηση σε ξενοδοχεία του Βόλου που συνεργάζονται με το ΙΕΚ. Πέρασαν από όλα τα πόστα κι έλαβαν πολλές πρακτικές γνώσεις. Ήταν επιλογή της Λυδίας να ακολουθήσει τον κλάδο του τουρισμού. Είναι κοινωνική και της αρέσει η συναναστροφή με τον κόσμο και οι δημόσιες σχέσεις. Στο μέλλον σκέφτεται να συνδυάσει τα τουριστικά με την οικογενειακή επιχείρηση οινοποιίας που διαθέτουν ως οικογένεια στη Ν. Αγχίαλο. Τέλος, υπάρχει επίσης ένα ενδεχόμενο να πάει χειμερινή σεζόν στο εξωτερικό, αλλά ακόμη δεν το έχει αποφασίσει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το