Τοπικά

Μαγνησία:Ξεχειλίζει στους δρόμους η οργή των αγροτών

 

Μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χθες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, με την οργή τους από τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω των πλημμυρών και των πυρκαγιών, να ξεχειλίζει. Στην πορεία συμμετείχαν 100 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, με τα περισσότερα να έχουν σημαίες που κυμάτιζαν, ενώ οι ήχοι από τις κόρνες έδωσαν το στίγμα της κινητοποίησης.

Οι αγρότες συναντήθηκαν αρχικά στον περιφερειακό δρόμο και το Πεδίον Άρεως και ακολούθως έκαναν πορεία προς την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Εκεί στο κτήριο στάθμευσαν τα τρακτέρ, ενώ ορισμένα έφτασαν μέχρι και την κεντρική πόρτα εισόδου.
Αντιπροσωπεία των αγροτών επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα στην αντιπεριφερειάρχη κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου η οποία άκουσε τα αιτήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων.
Ακολούθησε η μηχανοκίνητη πορεία από τους αγρότες με τις κόρνες να δονούν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Οι αγρότες αναφέρουν με νόημα πως ο αγώνας μόλις τώρα ξεκίνησε…

Η διαμαρτυρία
οργανώθηκε μέσα
σε τρεις μέρες

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό κ. Χρήστος Πάντζιος τόνισε πως «Αρχικά να ζητήσουμε συγγνώμη από τον κόσμο του Βόλου και τον εμπορικό κόσμο για την αναστάτωση που προκαλέσαμε. Είμαστε εδώ αγρότες από όλη τη Μαγνησία, ήρθαμε να διαδηλώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά, να καταθέσουμε τα αιτήματά μας στην Περιφέρεια και να κάνουμε γνωστά τα προβλήματα του κλάδου μας.
Όπως καταλαβαίνετε και γνωρίζετε, τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά. Επίσης, όπως έχετε δει, ήδη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, γίνονται διαμαρτυρίες αγροτών, τα αγροτικά μηχανήματα είναι έξω, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. Το πρόβλημα που βιώνουμε καθημερινά με την αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα διαβίωσης, δηλαδή στο γάλα, το κρέας, το ψωμί, εμάς μας παραξενεύουν διότι τα αγροτικά προϊόντα, οι τιμές των προϊόντων πέφτουν. Εάν εσάς αυτό δεν σας προβληματίζει, εμάς μας εξοργίζει, να το πω πιο απλά.
Η διαμαρτυρία αυτή οργανώθηκε μέσα σε τρεις μέρες και βλέπουμε τον όγκο των μηχανημάτων. Αν περιμέναμε λίγο ακόμα ο αριθμός θα ήταν διπλάσιος και τριπλάσιος, απλώς δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε μεγάλο πρόβλημα στο αστικό κέντρο του Βόλου. Το μήνυμα είναι καθαρά προς την κυβέρνηση.
Πήραμε δεσμεύσεις από την Περιφέρεια και είχαμε και τις δηλώσεις της κ. περιφερειάρχη ότι θα είναι στο πλευρό μας και θα βοηθήσουν για όλα τα προβλήματά μας».

«Δυναμώνουμε τον αγώνα,
γιατί τα προβλήματα
είναι οξυμένα»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας κ. Θοδωρής Γεωργαδάκης τόνισε πως: «Έγινε μία πρωτοφανής κινητοποίηση αγροτών όλου του Νομού οι οποίοι ενωθήκαμε. Αγρότες και κτηνοτρόφοι, για μία ακόμη φορά, διατρανώνουμε το πρόβλημα, δυναμώνουμε τον αγώνα, γιατί τα προβλήματα είναι οξυμένα. Ο Νομός Μαγνησίας είναι ένας Νόμος τριπλά χτυπημένος από μία πυρκαγιά, δύο πλημμύρες κατά συρροή, που ήρθαν σαν κερασάκι στην τούρτα, γιατί καλλιεργήσαμε με ένα κόστος παραγωγής στον ουρανό. Επίσης, από όλες αυτές τις καταστροφές έχουμε έναν ΕΛΓΑ άδικο, δεν μας αποζημιώνει στο 100%, είτε σε αγρότες είτε σε κτηνοτρόφους. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα και με παραγωγές και με πολλά προϊόντα είτε αγροτικά είτε κτηνοτροφικά. Εμείς διεκδικούμε άμεσα συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο υπουργών, εδώ και τρεις μήνες, και δεν μας δέχονται… Να σκύψουν στο πρόβλημα, με όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Είναι μία αρχή αγωνιστικών κινήσεων, όπως βλέπετε και πανθεσσαλικά οι συνάδελφοί μας έχουν ξεσηκωθεί, οι συνάδελφοι στα παρακάρλια χωριά έχουν στημένο μπλόκο, σήμερα κλείνουν 34 μέρες στον δρόμο για αυτά τα οξυμένα προβλήματα που η Μαγνησία δεν απέχει, γιατί έχουμε παρακάρλια χωράφια κάτω από το νερό, πλημμυρισμένα, στον Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο, που έχουν δύο και τρία μέτρα νερό, με μηχανήματα και παραγωγές από κάτω. Δεν υπάρχει μέτρο, χρονοδιάγραμμα, ουσίας, πότε και πώς θα φύγει το νερό, να ξέρουμε για να συνεχίσομε να παράγουμε. Εμείς δεν θέλουμε να ζούμε με voucher και pass, άσχετο αν μας αναγκάζουν να ζούμε με αυτόν τον τρόπο.
Επίσης, υπάρχει πανθεσσαλική συγκέντρωση, καλούν οι Θεσσαλικές ομοσπονδίες, καλούν τους πάντες, αγρότες, κτηνοτρόφους, συλλόγους, συνεταιρισμούς, όλους τους παραγωγικούς φορείς, επιτροπές, να συμμετέχουν στον Παλάμα στις 7.30 το απόγευμα που θα πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε σε όλη τη Θεσσαλία».

«Εμείς οι κτηνοτρόφοι
δίνουμε προθεσμία
τρεις μέρες»

Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Μαγνησίας Γιώργος Τερζάκης ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή βγαίνουμε ξανά στην Περιφέρεια, έχουμε ξαναβγεί και άλλες φορές χωρίς να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Σήμερα μαζευτήκανε, είπαν ότι θα είναι στο πλευρό μας, ότι θα είναι δίπλα μας. Οι κτηνοτρόφοι αυτή τη στιγμή δεν αντέχουν άλλο. Οι προθεσμίες που δώσαμε ως κτηνοτρόφοι, είναι τρεις ημέρες, ώστε να πάρουμε μία απάντηση και να ξέρουμε τι κάνουμε. Ή τα σφάζουμε, ή τα αφήνουμε να πεθάνουν.
Το πώς θα κινηθούμε μπορεί πλέον να μην είναι και λογικό. Γιατί όταν βλέπεις την περιουσία σου να καταστρέφεται και ο κάθε κτηνοτρόφος έχει χρεωθεί στον κάθε γαλατά και ο γαλατάς αυτή τη στιγμή μάς κατεβάζει 15-20 λεπτά το γάλα κάτω, δεν έχουμε υπομονή. Ρωτήστε όποιον κτηνοτρόφο, αν έχει υπομονή μετά από 3 μέρες να ξαναπάει στο μαντρί του. Θέλουμε την πόλη να είναι εντάξει, αλλά να είμαστε και εμείς, να μπορούμε να τη στηρίξουμε. Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη από την πόλη, αν θέλει η πόλη να είναι δίπλα μας. Για να μπορούμε και εμείς να ψωνίζουμε. Αυτή τη στιγμή τα ψυγεία μας είναι άδεια. Δεν μπορώ να ζητήσω συγγνώμη όταν το ψυγείο του κτηνοτρόφου μέχρι το βράδυ είναι άδειο και φεύγουμε από τα σπίτια μας το πρωί και πηγαίνουμε το βράδυ. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα επιβίωσης. Τα κοπάδια είναι εδώ, είναι στην τριγύρω περιοχή, μπορούμε να τα δούμε ό,τι ώρα θέλετε να έρθουν κτηνίατροι για να μην λέμε εμείς τα λόγια, να σας πει πόσο θέλει το κάθε ζώο να φάει και πόσο ταΐζω εγώ. Και οι τιμές αυτή τη στιγμή αγοράζουμε 50 λεπτά και το έχουμε χαμηλώσει 20 λεπτά κάτω και το δεχόμαστε γιατί είμαστε θολωμένοι και δεν ξέρουμε ποιο είναι το βήμα μας. Έχουμε τελειώσει. Η κτηνοτροφία σβήνει. Οι μέρες που κρατιέται είναι λίγες, λιγότερο από μήνα».

«Η κατάσταση στην
ελαιοκομία έχει φτάσει
στο απροχώρητο»

Ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελαιοπαραγωγών δυτικής Μαγνησίας κ. Σταμάτης Αλαμανιώτης επισήμανε πως «ζητάμε και εμείς συγγνώμη από τους πολίτες. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι πλέον η κατάσταση σε ό,τι αφορά και την ελαιοκομία έχει πάει στο απροχώρητο. Όλα αυτά, η κλιματική αλλαγή, οι αυξήσεις στα λιπάσματα, το κόστος της ενέργειας, τα πάντα, επί μία 3ετία έχουν γονατίσει την ελαιοκομία με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται συνεχώς η γη. Φέτος, οι περισσότεροι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, δεν υπήρχε καθόλου παραγωγή, και όχι μόνο αυτό, το φυτικό κεφάλαιο υπέστη μεγάλη ζημιά από τα χαλάζια και τις κλιματικές μεταβολές και είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει σοδειά και την επόμενη χρονιά με αυτά που βλέπουμε όσον αφορά τον καιρό. Αν και φέτος δεν υπάρχει σοδειά, ολόκληρη η δυτική Μαγνησία δηλαδή 1.700 ελαιόδεντρα θα εγκαταλειφθούν γιατί δεν μπορούν να αντέξουν. Η ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, εδώ και πολλά χρόνια μιλούν για στήριξη της αγροτικής κοινότητας και οικονομίας, προγράμματα τα οποία συνδέονται με το περιβάλλον. Οι παραδοσιακοί ελαιώνες είναι αυτοί που προσφέρουν στον περιβάλλον, παρόλα αυτά, όμως, μέχρι σήμερα, αυτό που βλέπουμε, είναι ότι οδηγούν τον κλάδο στο να αφανιστεί παρά τα λεγόμενά τους. Αυτό που λέω, δικαιολογείται από το γεγονός ότι και οι Γερμανοί έχουν βγει στους δρόμους, και οι Ισπανοί, και πάει λέγοντας. Άρα, εδώ κάτι δεν πάει καλά».

Τα αιτήματα θα
διαβιβαστούν
στο υπουργείο
Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Ζαρκάδας ανέφερε πως «αντιπροσωπεία των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ήρθαν στην κ. Παπαδημητρίου στην Περιφέρεια με κάποια αιτήματα. Αυτά θα μεταβιβαστούν άμεσα και η αντιπροσωπεία θα βρεθεί με τον ίδιο τον κ. Κουρέτα, θα μιλήσει μαζί του και αυτά θα φύγουν κατευθείαν για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να πάρουν τις ανάλογες απαντήσεις. Εγώ απαντάω ως αγρότης, γιατί είμαι αγρότης. Ζητάμε τα αυτονόητα, η ενέργεια είναι στα ύψη όπως και τα λιπάσματα, η βιώσιμη καλλιέργεια δεν υπάρχει πλέον και τα σπίτια μας αργοπεθαίνουν. Αυτό πρέπει να το δει η εκάστοτε κυβέρνηση και η Περιφέρεια και να βοηθήσει στα μέγιστα».

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το