Ελλάδα

Έρχονται «κόφτες» στα φάρμακα και τη συνταγογράφηση: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Γεωργιάδη για μείωση της δαπάνης – Η σειρά μέτρων

Σαρωτικές αλλαγές στα φάρμακα σκοπεύει να κάνει το επόμενο διάστημα ο νέος υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Η φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται ότι έχει ξεφύγει γι’ αυτό και σκοπεύει όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr να εφαρμόσει νέους «κόφτες» αλλά και γενικότερα νέους περιορισμός στη συνταγογράφηση των θεραπειών. Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη σύσκεψη με όλους τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου προκειμένου να τους ανακοινώσει τις προθέσεις του για τη νέα φαρμακευτική πολιτική.

Ο νέος υπουργός υγείας προτίθεται να εφαρμόσει νέους κόφτες αλλά και θεραπευτικά πρωτόκολλα προκειμένου να περιοριστούν οι συνταγογράφησης φαρμάκων που κάνουν την δαπάνη να υπερβαίνει όσα έχουν προϋπολογιστεί.

Γεγονός που οδηγεί σε στρεβλό σύστημα στην αγορά αφού και οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερες συμμετοχές αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν μεγαλύτερα ποσά στον ΕΟΠΥΥ.

Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη έτοιμα μέτρα για περιορισμούς στα φάρμακα οι οποίοι αναμένεται να εφαρμοστούν ακόμη και από τον επόμενο μήνα όπως λένε οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να αφορούν τόσο στους γιατρούς και τη συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και στις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να περιορίσουν τον όγκο των πωλήσεων τους προκειμένου να μειωθεί και η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη συνεπώς και οι εκπτώσεις τους (clawback).

Τα μέτρα Άδωνι
Τα μέτρα που εξετάζει να εφαρμόσει ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα εξής:

-Να εφαρμοστούν άμεσα σκληροί «κόφτες» στη συνταγογράφηση των γιατρών ώστε η χορήγηση των φαρμάκων να είναι απολύτως δικαιολογημένη. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται να εφαρμοστούν «κόφτες» και στα φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρά νοσήματα τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από ιατρικές γνωματεύσεις ότι είναι απολύτως απαραίτητα για τους ασθενείς.

-Για τον λόγο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστούν αυστηρά θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα διευκολύνουν την ελεγχόμενη συνταγογράφηση και χορήγηση φαρμάκων.

-Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr σχεδιάζεται να γίνουν μειώσεις τιμών μέσω ανατιμολόγησης. Κάτι που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ευνοήσει και τους ασθενείς καθώς τα φάρμακα θα διατίθενται φθηνότερα, συνεπώς και η συμμετοχή θα είναι μικρότερη.

Στο τραπέζι έπεσε να καταργηθεί και η μείωση του 7% που προβλέπεται όταν χάνει ένα φάρμακο την πατέντα του και να επιστρέψει η προηγούμενη κατάσταση όπου η τιμή μειωνόταν κατά 50%. Είναι ωστόσο άγνωστο εάν θα εφαρμοστεί καθώς αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να εφαρμόσει τα νέα μέτρα στα φάρμακα το άμεσο διάστημα κάτι που ανακοίνωσε και κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το