Πολιτισμός

Αγιορείτικο συλλεκτικό ημερολόγιο 2024 Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

 

Του
ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΠΑΤΡΙΚΟΥ

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου (Ι.Μ.Μ.Β) Αγίου Όρους (Α.Ο.) Άθω συνεχίζουσα ακλινώς την από το 1995 δημιουργηθείσα παράδοση εξέδωσε για το αρξάμενο έτος 2024 περισπούδαστο πολυτελές επιτραπέζιο ημερολόγιο σχ. 18Χ24 εκ. με θέμα «Αγιογραφείο της Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου. Η τιμή της εικόνος επί το πρωτότυπον διαβαίνει». Είναι μεταξοπανόδετο με περικάλυμμα, όπως και τα προηγουμένων ετών, χρυσοκέντητου με σταυρούς Επιταφίου του 14ου αι. αποθησαυρισμένου στην Ι.Μ.Μ.Β., δώρου του Αυτοκράτορος Ιωάννου Καντακουζηνού (1347-1355) μονάσαντος σ’ αυτήν. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενή χορηγία του κ. Αλεξίου Ντεμίντοβ και είναι διατυπωμένη στην Ελληνική και Αγγλική. Η ηλεκτρονική στοιχειοθεσία και οι φωτογραφίες ανήκουν στην Ι.Μ.Μ.Β.
Χαιρετίζει με χαρά κι έμπνευση την έκδοση ο Παναγιώτατος Οικ. Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επαινώντας την υπό τον Καθηγούμενον Αρχιμ. γ. Εφραίμ, με τον οποίο εικονίζονται σε φωτογραφία, οσιωτάτη μοναστική Βατοπαιδινή Συνοδεία «δια την συνέχισιν της κυκλοφορήσεως κατ’ έτος των καλαισθήτων και εκδοτικώς αρτιωτάτων τόμων, αναδεικνυόντων τας ωραίας παραδόσεις, την πνευματικότητα και την πολιτιστικήν κληρονομίαν της Μονής Βατοπαιδίου». Ερειδόμενος ο Παναγιώτατος στην εμβριθή περί αγιογραφίας γνώση του μακαριστού π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ: «η εικονογραφία δεν είναι «θέμα καλλιτεχνικής ή τεχνικής επιδεξιότητας» αλλά αποτελεί «ομολογία πίστεως» και «ένα είδος μαρτυρίας» καταλήγει: «Είμεθα απολύτως βέβαιοι ότι αι αρχαί αύται εφαρμόζονται εις το Αγιογραφείον της Ι. Μονής Βατοπαιδίου… Η τέχνη της εικόνος παραπέμπει ει το «εν, ού εστι χρεία» και λειτουργεί ως πύλη εισόδου εις την διδασκαλίαν και την ζωήν της Εκκλησίας. Κάθε εικών αναδίδει το άρωμα του Παραδείσου. Φανερώνει «την των πάντων ενότητα» και την μέλλουσα δόξαν».
Μετά τις θεσπέσιου κάλλους εικόνες της Παναγίας της Παραμυθίας και Ιησού Χριστού ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ.Β. Αρχιμ. γ. Εφραίμ προλογίζει με αγιοπνευματική έμπνευση το Ημερολόγιο, αναφέροντας μεταξύ άλλων, κατανύσσοντας τον αναγνώστη: «Ατενίζοντες τις άγιες εικόνες, δεν ενθυμούμεθα μόνον τον προορισμό μας, αλλά αποκτούμε συνάμα και μία προσωπική σχέση με τα εικονιζόμενα πρόσωπα και ιδιαιτέρως με τον προσωπικό Θεό. Απονέμοντες σε αυτές τιμή λαμβάνουμε την Θεία Χάρη, γιατί «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει», όπως τονίζει ο Μέγας Βασίλειος. Έτσι ερμηνεύονται και οι μέχρι αίματος αγώνες των υπερμάχων των αγίων εικόνων κατά τον ζοφερό εκείνο «χειμώνα» της Εικονομαχίας… Το πόσο ο Θεός ευαρεστείται στις άγιες εικόνες, το πόση σπουδαιότητα έμελλε να έχουν στην ζωή της Εκκλησίας, το βεβαιώνει ο ίδιος ο Θεάνθρωπος προσφέροντας την πρώτη εικόνα Του μέσω του Αγίου Μανδηλίου. Αλλά και ο Ευαγγελιστής και Απόστολος Λουκάς ακολουθώντας μας προσφέρει τις πρώτες εικόνες της Θεομήτορος».
***
Ακολούθως μετά την παράθεση σεβασμίων ι. εικόνων, έργων του Αγιογραφείου της Ι.Μ.Μ.Β.: Αγ. Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας του ιατρού, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Αποκαθηλώσεως, της τρισυπόστατης εκ των Αγίων: Κωνσταντίνου, Ανδρέου και Θεμιστοκλέους και της δισέλιδης φωτογραφίας της πολυτελούς οσίας Βατοπαιδινής Αδελφότητος με τον Καθηγούμενό της Αρχιμ. γ. Εφραίμ, στο μέσον, καταχωρίζονται τα κατά μήνα ημερολόγια με την εξής διάταξη: Στο αριστερό δισέλιδου χώρου καταχωρίζεται σεβάσμια εικόνα Αγίου ή Αγίων και στην δεξιά κάθετη ώα το όνομα του μηνός άνω και το σχετικό με την εικόνα ιερό ερμηνευτικό αυτής κείμενο και η λεζάντα της, κάτω. Στο επόμενο δισέλιδο δεξιά αναγράφονται οι ημερομηνίες, κατά εβδομάδα από Δευτέρα έως Κυριακή με το αντίστοιχο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας και στην ώα κάτω η λεζάντα της ι. εικόνας της αριστερής σελίδας με παρακείμενη συνοπτική αριθμητική καταγραφή του ημερολογίου του μηνός. Κάθε ημερομηνία διαθέτει χώρο συντόμου ενθυμήσεως προγραμματισμένων κατ’ αυτήν ενεργειών ή κοινωνικών υποχρεώσεων.
Έτσι ο Ιανουάριος 2024 συνοδεύεται με την ι. εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, ο Φεβρ. ευλογείται από τους Αγίους Συμεών τον Μυροβλύτην, Σάββα Αρχιεπίσκοπο Σερβίας και Μάξιμο τον Γραικό. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αγιάζει το Μάρτιο, και η Παναγία η Αντιφωνήτρια τον Απρίλιο. Ο Μάιος αφιερώνεται στον Μυστικό Δείπνο, στην Ανάσταση του Κυρίου, στην Ψηλάφηση του Θωμά και στις Άγιες Μυροφόρες, ο δε Ιούνιος στη Σύναξη των Ιβ’ αγίων Αποστόλων. Τον Ιουλ. σκέπουν οι Παναγία Βρεφοκρατούσα, η Αγ. Μαρία η Μαγδαληνή και η Αγ. Μαρία η Αιγυπτία, ενώ τον Αύγ. ευλογεί ο Ιησούς Χριστός διδάσκων τους μαθητές Του. Για τον Σεπτ. δέονται οι Αγιορείτες Όσιοι: Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης, Δανιήλ ο Κατουνακιώτης, Ιωσήφ ο Ησυχαστής, Εφραίμ ο Κατουνακιώτης και Σωφρόνιος ο Αθωνίτης. Τον Οκτ. συνοδεύουν η Παναγία Βρεφοκρατούσα ένθρονη, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, Ο Απ. Παύλος, ο Αγ. Γεώργιος και οι Αγίες Γαλήνη, Αικατερίνη και Φωτεινή. Του Νοεμβρίου ηγούνται οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ και στον Δεκ. δεσπόζει η Γέννησις του Ι. Χριστού.
***
Έπονται η συνοπτική αριθμητική καταγραφή των ημερολογίων 2023-2024-2025, οι σημαντικές Ελληνικές Αργίες των ετών 2022 – 2026, το κατά μήνα Εορτολόγιο (Ημερολογιακό) του 2024, Τηλέφωνα Αγίου Όρους Άθω: Ιεράς Κοινότητος, Ι. Επιστασίας, Ι. Μονών με ηλεκτρονική Δ/νση αυτών, Δημοσίων Υπηρεσιών Ι. Σκητών, οι Κυριώτεροι αριθμοί κλήσεως Διεθνούς Τηλεφωνικού Δικτύου, Κυριώτεροι αριθμοί κλήσεως Ελληνικού Τηλεφωνικού Δικτύου, Το «Πανάγιον» ήτοι οι ημερομηνίες εορτασμού όλων των Αγίων μας, οι Νηστίσιμες και Καταλύσιμες περίοδοι του έτους και χώρος συντόμων Σημειώσεων. Η Κεντρική διάθεση του Ημερολογίου ανήκει στην Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου: Τ.Κ. 630 86 Καρυές Άγιον Όρος Άθω. Τηλ. 23778 88087 και FAX: 23778 88082 και e- mail: [email protected].
Εξαίρετο καθ’ όλα υποδειγματικό και περισπούδαστο, όπως και τα των προηγουμένων ετών επιτραπέζιο Ημερολόγιο, του οποίου καταχωρισμένες σ’ αυτό αρρήτου θείου κάλλους ιερές εικόνες, έργα αγιοπνευματοκίνητων χειρών Βατοπαιδινών Πατέρων, διακονούντων ανύστακτα φιλοκάλως στο Αγιογραφείον της Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου Α.Ο., με τον εντυπωσιακό για τα απαλά πλούσια χρώματα, τις φωτοσκιάσεις των πτυχώσεων των ενδυμάτων, την κίνηση και γαλήνια έκφραση των εικονιζομένων προσώπων διάκοσμο, αναρριπίζουν στην ψυχή του ατενίζοντος ευλαβώς αυτές προσευχητική κατάνυξη, ουράνια μεταρσίωση και διάθεση μετανοίας.
Κατόπιν αυτών αρμόζουν ευσεβάστως και εκθύμως θερμά συγχαρητήρια κι ευχαριστίες στον πολυσέβαστο Καθηγούμενο Αρχιμ. γ. Εφραίμ και στην Οσία Βατοπαιδινή Συνοδεία Του για την προσφορά στον λαό του Θεού αυτού του πνευματικού θησαυρού με τις ολόψυχες ευχές να έχουν υγεία κατ’ άμφω και τον Θείο Φωτισμό κατά τον Νέον Ενιαυτόν της Χρηστότητος του Κυρίου, για να μας χαρίζουν προς ενίσχυση και παιδαγωγία ψυχής αγιορείτικους Θησαυρούς ελληνορθοδόξου ζωής και μαρτυρίας.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το