Επιστήμη, Θ Plus

Κίνδυνος νούμερο 1 η παραπληροφόρηση την επόμενη διετία

Το ενδεχόμενο επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων ανά τον πλανήτη από παράγοντες που μπορούν να αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης καταγράφεται ως η μεγαλύτερη απειλή στην έκθεση Global Risks Report ● Ακολουθούν οι κίνδυνοι από ακραία καιρικά φαινόμενα, κοινωνική πόλωση, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις.
Ζοφερές προοπτικές για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη προαναγγέλλει η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) με επίκεντρο τους κινδύνους που απειλούν την υφήλιο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος δεκαετίας.

Η έκθεση Global Risks Report -που συντάσσεται κάθε χρόνο εν όψει της ετήσιας συνόδου του Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ύστερα από έρευνα η οποία συγκεντρώνει τη γνώμη 1.400 εμπειρογνωμόνων- υποδεικνύει διαλυτικές-καταστροφικές προοπτικές για οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον, πλανήτη.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει στην επόμενη διετία κάποια αστάθεια και έναν μέτριο κίνδυνο παγκόσμιων καταστροφών, ενώ ένα 30% αυτών υψηλό κίνδυνο. Σε βάθος δεκαετίας όμως σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων φοβούνται ότι το ενδεχόμενο καταστροφικού γεγονότος είναι αρκετά πιθανό.

Η εκτίμησή τους έχει ιδιαίτερη αξία αν ληφθεί υπόψη ότι ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν όσα ελέχθησαν και παρουσιάστηκαν στο Φόρουμ της παγκόσμιας ελίτ αποτέλεσαν προπομπό μελλοντικών εξελίξεων στην υφήλιο.

Ψευδείς ειδήσεις
Αυτή τη φορά μεγαλύτερος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα θεωρείται η παραπληροφόρηση και το ενδεχόμενο ξένοι και εγχώριοι παράγοντες να αξιοποιήσουν τις αυξανόμενες δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, καχυποψία και φόβο με στόχο να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να προσέλθουν στις εκλογικές κάλπες την επόμενη διετία σε διάφορες οικονομίες της Γης που είναι συνολικά υπεύθυνες για το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μεταξύ αυτών και οι Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ, Βρετανία, Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Ινδονησία, Μεξικό.

Η ευρεία χρήση της παραπληροφόρησης και των εργαλείων για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων μπορεί να υπονομεύσει τη νομιμότητα των κυβερνήσεων που θα εκλεγούν. Οι αναταραχές που ενδεχομένως προκύψουν θα μπορούσαν να κυμαίνονται από απεργίες, βίαιες διαδηλώσεις έως εγκλήματα μίσους, τρομοκρατία και ακραία καταστολή των διαφωνούντων από τις κυβερνήσεις.

Εκτός από τις εκλογές υπάρχει και ο κίνδυνος οι αντιλήψεις για την πραγματικότητα να γίνουν πιο πολωμένες, καταλαμβάνοντας χώρο στον δημόσιο διάλογο για θέματα που κυμαίνονται από τη δημόσια υγεία έως την κοινωνική δικαιοσύνη. Καθώς η αλήθεια υπονομεύεται, ο κίνδυνος εγχώριας προπαγάνδας και λογοκρισίας θα αυξηθεί επίσης με τη σειρά του.

Ως απάντηση στην παραπληροφόρηση οι κυβερνήσεις ενδέχεται να προχωρήσουν σε ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο των πληροφοριών, με βάση αυτό που αυτές ορίζουν ως αληθές. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ελευθερίες που σχετίζονται με το διαδίκτυο, τον Τύπο και την πρόσβαση σε ευρύτερες πηγές πληροφοριών -ήδη σε παρακμή- κινδυνεύουν να κατρακυλήσουν σε μια ευρύτερη καταστολή της ροής πληροφοριών σε ένα ευρύτερο σύνολο χωρών, προειδοποιεί η έκθεση.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, κοινωνική πόλωση, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις συμπληρώνουν την πεντάδα των σημαντικότερων κινδύνων των επομένων δύο ετών. Ειδικά για το τρέχον έτος το WEF επισημαίνει ότι πέρα από την παραπληροφόρηση και την κοινωνική πόλωση αλληλένδετο κίνδυνο αυτών αποτελεί και η επίμονη κρίση του κόστους ζωής. Καθοριστικοί παράγοντες της τελευταίας -ο πληθωρισμός και η οικονομική συρρίκνωση- περιλαμβάνονται άλλωστε στη 10άδα των κινδύνων για την επόμενη διετία.

Αβεβαιότητα
Η έκθεση επισημαίνει ότι παρά την επικρατούσα προς το παρόν εκτίμηση μιας «ομαλής προσγείωσης» της παγκόσμιας οικονομίας οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Υπάρχουν πολλές πηγές συνεχιζόμενων πιέσεων στις τιμές από την πλευρά της προσφοράς τα επόμενα δύο χρόνια, από τις συνθήκες Ελ Νίνιο έως την πιθανή κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων, επισημαίνει.

Και αν τα επιτόκια παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι υπερχρεωμένες χώρες θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε μια δυσχέρεια χρέους.

Η οικονομική αβεβαιότητα θα βαρύνει σημαντικά στις περισσότερες αγορές και η χρηματοδότηση θα είναι ακριβότερη για τις πιο ευάλωτες χώρες. Οι ευάλωτες στο κλίμα και τις συγκρούσεις χώρες κινδυνεύουν να αποκλείονται όλο και περισσότερο από τις απολύτως αναγκαίες ψηφιακές και φυσικές υποδομές, το εμπόριο και τις πράσινες επενδύσεις και τις σχετικές οικονομικές ευκαιρίες. Καθώς οι προσαρμοστικές ικανότητες αυτών των ευάλωτων κρατών διαβρώνονται περαιτέρω, οι σχετικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα ενισχύονται.

Ψηφιακό χάσμα
Ομοίως, η σύγκλιση των τεχνολογικών εξελίξεων και της γεωπολιτικής δυναμικής πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα νέο σύνολο νικητών και ηττημένων τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Εάν τα εμπορικά κίνητρα και οι γεωπολιτικές επιταγές, και όχι το δημόσιο συμφέρον, παραμείνουν κύριες κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών αιχμής, το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος θα οδηγήσει σε έντονη ανισότητα στην κατανομή των σχετικών οφελών και κινδύνων.

Ο εφιάλτης: από την τεχνητή νοημοσύνη στην κοινωνική αποσύνθεση και την κυριαρχία του οργανωμένου εγκλήματος
Καθώς όλες οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σπεύδουν να εξασφαλίσουν μερίδιο που τους αναλογεί στο «Ελντοράντο της τεχνητής νοημοσύνης» απαιτώντας από κράτος και ρυθμιστικές αρχές να κάνουν χώρο στις δυνάμεις της αγοράς, ο κίνδυνος εκτόξευσης του οργανωμένου εγκλήματος και μετασχηματισμού της κοινωνίας σε ζούγκλα ελλοχεύει.

Η έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ επισημαίνει: «Ελλείψει συντονισμένης συνεργασίας μια παγκόσμια κατακερματισμένη προσέγγιση για τη ρύθμιση των τεχνολογιών αιχμής είναι απίθανο να αποτρέψει την εξάπλωση των πλέον επικίνδυνων δυνατοτήτων της. Στην πραγματικότητα μπορεί να ενθαρρύνει τη διάδοσή τους.

»Μακροπρόθεσμα οι τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, θα επιτρέψουν σε μια σειρά κρατικών και μη κρατικών φορέων να έχουν πρόσβαση σε ένα υπεράνθρωπο εύρος γνώσης για να συλλάβουν και να αναπτύξουν νέα εργαλεία αναταραχής, αποδιοργάνωσης και συγκρούσεων, από κακόβουλο λογισμικό έως βιολογικά όπλα.

»Σε αυτό το περιβάλλον τα όρια μεταξύ κράτους, οργανωμένου εγκλήματος, παραστρατιωτικών οργανώσεων και τρομοκρατικών ομάδων θα θολώσουν περαιτέρω. Ενα ευρύ σύνολο μη κρατικών φορέων θα αξιοποιήσει τα αποδυναμωμένα συστήματα, παγιώνοντας τον κύκλο συγκρούσεων, αστάθειας, διαφθοράς και εγκλήματος».

Πηγή:efsyn

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το