Τοπικά

Μαγνησία:Αύξηση 30% παραγγελιών στις επιχειρήσεις μετάλλου

Αύξηση μέχρι 30% παρουσιάζουν αυτή την περίοδο οι παραγγελίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μετάλλου στη Μαγνησία. Αυτή η ενθαρρυντική εξέλιξη για την τοπική οικονομία τροφοδοτείται από τις συντηρήσεις σε ιδιωτικές οικίες, επαγγελματικούς χώρους και σπίτια για βραχυχρόνιες μισθώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, αλλά και από διάφορα άλλα δημόσια και ιδιωτικά έργα.
Η καραντίνα του 2020 και του πρώτου πενταμήνου του 2021 με τη συνακόλουθη νέκρωση πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων επέφερε μια ξαφνική κινητικότητα για επενδύσεις στις κατοικίες και τα έργα. Η ανάγκη για πρώτες ύλες, όπως το μέταλλο, είναι στις πρώτες ανάγκες για την υλοποίηση των εργασιών και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των παραγγελιών στις αντίστοιχες μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες βλέπουν τους τζίρους τους να παίρνουν μια «ανάσα».

Οι λόγοι αύξησης των παραγγελιών

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Ν. Μαγνησίας και μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφων Πλαστάρας ανέφερε πως «Η καραντίνα που υπήρχε το 2021 με τις απαγορεύσεις και την αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης σε πολλά πράγματα έδωσε τη δυνατότητα σε μια μερίδα του κόσμου να αυξήσει τα οικονομικά του αποθέματα. Μέρος αυτής της νέας οικονομικής δυνατότητας που έχει αποκτήσει, τη διοχετεύει πλέον στις συντηρήσεις και ανακαινίσεις σπιτιών κτιρίων. Παράλληλα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και διάφορα άλλα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Επίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ακίνητα τα οποία θα αξιοποιηθούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις, με αποτέλεσμα και εκεί να χρειάζονται εργασίες για να ανακαινιστούν αυτά τα σπίτια. Αυτοί είναι οι είναι βασικοί λόγοι που έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μετάλλου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτές οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε ένα καλό σημείο, σε ένα σημείο επανεκίννησης μετά τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης και τώρα της πανδημίας που διανύουμε. Χρειάζονται, όμως και μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, καθώς τα ανοικτά μέτωπα των επιχειρήσεων είναι αρκετά».

Άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και τα μη κατεργασμένα είδη που αγγίζει το 40%.
«Αρκετές επιχειρήσεις προσπάθησαν και κατάφεραν να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Μάλιστα οι τιμές που δίνουν στους ιδιώτες για να αναλάβουν ένα έργο είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την αύξηση στις πρώτες ύλες, ενώ ορισμένοι μικρομεσαίοι προσπαθούν να απορροφήσουν πλήρως αυτή την αύξηση μέσα από την προσωπική τους δουλειά. Για παράδειγμα μια τοποθέτηση πόρτας αλουμινίου από 700-800 ευρώ που είχε παλιότερα, τώρα μπορεί η τιμή της να έχει «τσιμπήσει» ένα 10% παραπάνω.
Επίσης υπογράμμισε τη μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας. «Οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται με αύξηση τουλάχιστον 50%. Και, επειδή οι βιοτεχνίες μετάλλου ως μεταποιητικές που είναι, διαθέτουν μεγάλους χώρους, τα κόστη είναι ακόμη μεγαλύτερα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει ακόμη περισσότερο την μεταποίηση και στο κομμάτι της ενέργειας, όπως έκανε και στα άλλα θέματα».
Ο κ. Πλαστάρας αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της ομαλοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας λέγοντας πως «λόγω αύξησης των μεταφορικών εξόδων, καθώς εξαρτώνται από πρώτες ύλες που έρχονται από Κίνα και Ινδία, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα μεγαλύτερο πονοκέφαλο. Ο διπλασιασμός των μεταφορικών εξόδων μπορεί να έχει επιβάρυνση και στην τελική τιμή τους προϊόντος. Θα πρέπει να υπάρξει μια μείωση της φορολόγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και για να γίνει προσέλκυση βιομηχανιών που χρόνια τώρα δραστηριοποιούνται στην Ασία».
Πρόσθεσε δε πως πέρα από την κρατική βοήθεια που είναι απαραίτητη να υπάρξει, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δουν και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών από διάφορα ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα.
Κατέληξε δε λέγοντας πως «όσοι προέβλεπαν χιλιάδες λουκέτα λόγω της καραντίνας ευτυχώς έχουν διαψευστεί. Αυτό οφείλεται στον αγώνα των επιχειρηματιών που πήραν στις πλάτες τους πολλά μεγάλα βάρη και τους αξίζουν πολλά εύσημα για τον αγώνα που καταβάλλουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το