Τοπικά

Η Μαγνησία με 33,4% «πρωταθλήτρια» σε ανεργία στη Θεσσαλία – Σημαντικά ευρήματα έρευνας για την οικονομία του Νομού

Στο 33,4% ανέρχεται η ανεργία στη Μαγνησία, ενώ συμβάλει με 30%-35% στο ΑΕΠ της Θεσσαλίας κατέχοντας κομμάτι 42,89% των εξαγωγών και παράγοντας το 29,43% των προϊόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Την οικονομική κατάσταση στον Νομό Μαγνησίας παρουσίασε στη χθεσινή ημερίδα για τη βιομηχανική πολιτική η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας κ. Ελένη Κολιοπούλου.
Η έρευνα των βιομηχάνων για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία αφορούσε στο 2015 και σε γενικές γραμμές η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα θολή. Γι’ αυτό και ζητούν από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης προκήρυξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών των Βιομηχανικών Περιοχών, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα τους ως σύγχρονων και οργανωμένων χώρων άσκησης βιομηχανικής δραστηριότητας και να γίνουν ελκυστική επιλογή για την προσέλκυση της εγκατάστασης και νέων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η βιομηχανία συμβάλει σε υψηλότερα ποσοστά στον σχηματισμό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του δευτερογενούς τομέα, απ’ ό,τι σε επίπεδο χώρας.
Από τα στοιχεία για τη συμβολή του κάθε Νομού στο ΑΕΠ της Θεσσαλίας προκύπτει ότι ο Νομός Λάρισας συμμετέχει σε ποσοστό 40% – 45%, ο Νομός Μαγνησίας σε ποσοστό 30%-35% και ακολουθούν ο νομός Τρικάλων με ποσοστό 13,5%-19% και ο Νομός Καρδίτσας με ποσοστό 8%-11%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, την περίοδο 2000-2014, ήταν κατά μέσο όρο 5,1% ετησίως. Σε επίπεδο Νομών, ο Νομός Λάρισας παράγει το 42,78% του προϊόντος, ακολουθεί ο Νομός Μαγνησίας με 29,43%, ο Νομός Τρικάλων με την παραγωγή του 15,71% του προϊόντος και στην τελευταία θέση συμμετέχει με μικρότερο ποσοστό ο Νομός Καρδίτσας με 12,09%.

Οι δυναμικοί κλάδοι
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε ποσοστό 4,3% στις εθνικές εξαγωγές, για το έτος 2015. Το έτος αυτό η αύξηση της αξίας των εξαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 13% και η αύξηση του εμπορικού της ισοζυγίου σε 20%.
Τα τρόφιμα αναδεικνύονται ως «κλάδος-πρωταθλητής» για τις εξαγωγές της Περιφέρειας το έτος 2015 καταλαμβάνοντας το 50% των εξαγωγών της. Ακολουθεί ο κλάδος των μετάλλων με ποσοστό 18%, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης με ποσοστό 14%, τα χημικά και τα πλαστικά με ποσοστό 6% κ.λπ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης επικάλυψης, δηλαδή ο λόγος των εξαγωγών προς τις εισαγωγές κυμαίνεται από το 2010 και μετά σε ποσοστό 140% μέχρι και 207% το έτος 2013. Το έτος 2015 ο δείκτης αυτός φτάνει το 186,2% και είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.
Συγκρίνοντας τη συμβολή των Νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις συνολικές εξαγωγές, για τα έτη 2008-2013, ο Νομός Λαρίσης συμμετέχει σε ποσοστό 45,77%, ο Νομός Μαγνησίας σε ποσοστό 42,89%, ο Νομός Τρικάλων σε ποσοστό 9,59% και ο Νομός Καρδίτσας σε ποσοστό 1,75%.

Η ανεργία
Το έτος 2015 η ανεργία στη Θεσσαλία υπερβαίνει τον μέσο όρο της ανεργίας στη χώρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ των τεσσάρων Νομών της Περιφέρειας, ο Νομός Μαγνησίας παρουσιάζει πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, αγγίζοντας το 2015 το 33,4%, μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών της χώρας και ακολουθούν ο Νομός Καρδίτσας με 26,8%, ο Νομός Λάρισας με 23,3% και ο Νομός Τρικάλων με 22,1%.
Βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας θεωρείται η δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης την περίοδο 2010-2012, η Ελλάδα βρισκόταν στην 11η θέση μεταξύ των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το 52,3% του συνόλου των επιχειρήσεών της να ερευνούν ή και να καινοτομούν σε έναν ή περισσότερους τομείς.
Σε εθνικό επίπεδο, για το έτος 2013, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, με ποσοστό 49,5% των επιχειρήσεών της να χαρακτηρίζονται ως καινοτόμες, είτε αυτό αφορά σε καινοτομία προϊόντος ή και υπηρεσιών, είτε στην εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών, ή οργανωσιακών καινοτομιών ή ακόμη και σε εισαγωγή καινοτομίας στο επίπεδο του μάρκετινγκ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε θεσμοθετηθεί η λειτουργία οργανωμένων χώρων εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων, όπως: Η Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, η Β΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, το Βιοτεχνικό Πάρκο Βόλου (ΒΙΟΠΑ), η Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, η Βιομηχανική Περιοχή Καρδίτσας.
Η κ. Κολιοπούλου ανέφερε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων πως «πηγαίνοντας κανείς σε επιχειρήσεις στις ΒΙΠΕ Θεσσαλίας, και όχι μόνον, θα διαπίστωνε ιδίοις όμμασι το υψηλότατο επίπεδο των επιχειρήσεών μας στη δημιουργία και στην καινοτομία. Θα διαπίστωνε, ωστόσο και τα τεράστια θέματα έλλειψης υποδομών. Η Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου, με πρότυπο τρόπο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και αξίζει κάθε διευκόλυνση και βοήθεια γιατί θα είναι και ένας οδηγός για επόμενες προσπάθειες σε άλλες περιοχές του τόπου μας, που θα επιλέξουν την αυτοδιαχείριση. Πάγιο αίτημά μας, κύριε υπουργέ, είναι η προκήρυξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών των Βιομηχανικών Περιοχών, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα τους ως σύγχρονων και οργανωμένων χώρων άσκησης βιομηχανικής δραστηριότητας και να γίνουν ελκυστική επιλογή για την προσέλκυση της εγκατάστασης και νέων επιχειρήσεων».
Επίσης πρόσθεσε πως «η οικονομία της Περιφέρειας, έχει τις προϋποθέσεις για να ακολουθήσει μια διαδρομή βιώσιμης ανάπτυξης και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Για την επιχειρηματική κοινότητα, η αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομική ζωή και η αναστροφή των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί πρωταρχική συνθήκη, αλλά και πρόκληση. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν καλές προθέσεις, ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, που στην ουσία δεν βοηθούν τον αγώνα μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το