Ελλάδα

Μαφιόζικο κύκλωμα με πλοκάμια και στο ποδόσφαιρο

mafiozoi
Εγκληματική ομάδα εκβιαστών, που ανάμεσα στα άλλα εκτελούσε «συμβόλαια» και στον χώρο του ποδοσφαίρου, με επικεφαλής έναν ομογενή έγκλειστο στις φυλακές Τρικάλων και με εμπλοκή στελέχους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αποκάλυψε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Ο αθλητικός παράγοντας φέρεται ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός δύο εμπρηστικών επιθέσεων που εκτέλεσαν μέλη του κυκλώματος κατά αυτοκινήτων παραγόντων του ποδοσφαίρου (του προπονητή της Ξάνθης Ραζβάν Λουτσέσκου και ενός μάνατζερ παικτών της Superleague), καθώς και μιας τρίτης σε κατάστημα με τυχερά παιχνίδια, που είχε ως κίνητρο τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό του. Επίσης ένας υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ συμμετείχε ο ίδιος στην εμπρηστική επίθεση της Ξάνθης. Οι αποκαλύψεις που έγιναν χθες από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαλούν αίσθηση και πυροδοτούν αντιδράσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.
Η δικογραφία
Σύμφωνα με τη δικογραφία που συνέταξαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο 46χρονος πρώην μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (τον είχε φέρει στον ΠΑΟΚ ο Θοδωρής Ζαγοράκης και παραιτήθηκε το 2013, ενώ επανήλθε στα μέσα του 2015, όταν τοποθετήθηκε σε θέση συνδέσμου επικοινωνίας με τους οπαδούς της ομάδας, καθώς και υπεύθυνος ασφάλειας) έχει εμπλοκή σε τρεις από τις τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης. Η εξάρθρωση της τελευταίας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και όπως αποκαλύφθηκε παρείχε προστασία σε καταστήματα, εκβίαζε και έκανε επιθέσεις στους ιδιοκτήτες τους, ενώ διέθετε τα κέρδη για την αγορά ναρκωτικών.
Με τη συνδρομή ενός αστυνομικού του Τμήματος Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, τα ναρκωτικά εισάγονταν στις φυλακές Τρικάλων, όπου ήταν έγκλειστος ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 38χρονος ομογενής από την Αρμενία, εκτίοντας πολυετή κάθειρξη για ανθρωποκτονίες και εκβιασμούς. Τότε συνελήφθησαν συνολικά 19 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άλλων 34. Από τη συνεχιζόμενη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, έπειτα από παραγγελία του ανακριτή, προέκυψε η εμπλοκή άλλων 36 ατόμων στις δράσεις της οργάνωσης, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 15 ατόμων.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται εν ενεργεία στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο οποίος σύμφωνα με την Ασφάλεια βρίσκεται πίσω από τρεις εμπρηστικές επιθέσεις, οι δύο εκ των οποίων είχαν ως στόχο γνωστούς παράγοντες του ποδοσφαίρου. Στη μία περίπτωση, στις 30 Αυγούστου του 2015, έκαψαν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ο προπονητής της ΠΑΕ Skoda Ξάνθης, Ραζβάν Λουτσέσκου, και ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο.
Στη δεύτερη, 1,5 μήνα αργότερα (14 Οκτωβρίου 2015), στόχος ήταν το αυτοκίνητο της συζύγου ενός μάνατζερ ποδοσφαιριστών-εκπροσώπου μεγάλης εταιρείας, στην Αθήνα. Την ίδια ημέρα της επίθεσης, ο μάνατζερ δέχτηκε τηλεφωνικά απειλές κατά της ζωής του από το συγκεκριμένο στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που ήταν ηθικός αυτουργός της επίθεσης, ενώ ένας εκ των φυσικών αυτουργών ήταν υπάλληλος της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Οπως ανέφεραν στο «Εθνος» πηγές της ΕΛ.ΑΣ., το κίνητρο της συγκεκριμένης επίθεσης συνδέεται με τις ανανεώσεις συμβολαίων και μετακινήσεις δύο ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ που εκπροσωπούνταν από τον συγκεκριμένο μάνατζερ.
Ο τρίτος εμπρησμός με εμπλοκή του ποδοσφαιρικού παράγοντα έγινε στις 2 Οκτωβρίου, σε κατάστημα με τυχερά παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη και δεν συνδέεται με τον αθλητισμό, αλλά έγινε για λόγους ανταγωνισμού, καθώς ο ηθικός αυτουργός διατηρεί και ο ίδιος παρόμοιο κατάστημα σε κοντινή απόσταση. Τα παραπάνω γεγονότα φέρεται ότι έχουν καταγραφεί και σε τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Νίκο Ζησιμόπουλο, όλες οι εμπρηστικές επιθέσεις, ακόμη κι αυτές κατά των ποδοσφαιρικών παραγόντων, έγιναν κατόπιν εντολής του «εγκεφάλου» της οργάνωσης, μέσα από τις φυλακές Τρικάλων. Οι νέοι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα δεν συνελήφθησαν, αλλά σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του εμπρησμού και της εκβίασης κατ’ επάγγελμα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ξήλωμα» ύστερα από έρευνα πολλών μηνών
Η πρώτη φάση της εξάρθρωσης της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης τον Οκτώβριο του 2015 και οι σχετικές ανακοινώσεις της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έγιναν στις 30 του ίδιου μήνα, δύο εβδομάδες μετά την επίθεση στο αυτοκίνητο της οικογένειας του ποδοσφαιρικού μάνατζερ.
Η ομάδα των 19 συνολικά ατόμων που ταυτοποιήθηκαν αρχικά (16 συνελήφθησαν και 3 ήταν ήδη έγκλειστοι σε φυλακές), παρείχε «προστασία» σε τουλάχιστον 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυρίως τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου) σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
«Εισπράξεις»
Τα μέλη της εισέπρατταν χρηματικά ποσά από 250 ως και 1.000 ευρώ τον μήνα από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και όταν αυτοί αρνούνταν να πληρώσουν την «προστασία», η εγκληματική ομάδα προέβαινε σε φθορές των καταστημάτων, αλλά και ξυλοδαρμό των υπαλλήλων τους.
Με ένα μέρος των κερδών, τα μέλη της συμμορίας αγόραζαν ποσότητες χασίς και τις περνούσαν μέσα στις φυλακές Τρικάλων, όπου είναι έγκλειστος ο 38χρονος «εγκέφαλος». Ρόλο «κλειδί» στην εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές έπαιζε αστυνομικός του Τμήματος Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, ο οποίος χρησιμοποιούσε ως «βαποράκια» κρατουμένους που θα μεταφέρονταν στις φυλακές Τρικάλων. Ο ιθύνων νους της οργάνωσης, σύμφωνα με την αστυνομία, διέθετε σε εγκλείστους μέρος των ναρκωτικών που λάμβανε, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να «χαίρει σεβασμού» μεταξύ των κρατουμένων.
Οπως ανακοινώθηκε χθες, από τη συνεχιζόμενη έρευνα προέκυψε πως ο αστυνομικός (που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και εξακολουθεί να κρατείται), διακινούσε και ναρκωτικές ουσίες για δικό του λογαριασμό σε κρατουμένους του Μεταγωγών, έναντι χρηματικής αμοιβής.
Καλάσνικοφ
Επίσης, προέκυψε η προμήθεια και δύο πολεμικών όπλων καλάσνικοφ, τα οποία χρησιμοποιούσε η οργάνωση. Σε έρευνες που έγιναν τον Οκτώβριο του 2015 στις φυλακές Τρικάλων, στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, σε σπίτια, αυτοκίνητα και επαγγελματικούς χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης και ναρκωτικών χαπιών, τρία πιστόλια εκ των οποίων ένα ρέπλικα, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 5 μαχαίρια, ρόπαλο και σιδερογροθιά, 68 κινητά τηλέφωνα, χρήματα καθώς και ιδιόχειρο σημείωμα με ονόματα, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Σιγή για τα μπουρλότα
Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις που αφορούν άτομα από τον χώρο του ποδοσφαίρου, στην Ξάνθη τον περασμένο Αύγουστο και στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. Η ίδια η Αστυνομία δεν είχε ανακοινώσει τίποτα σχετικό, ενώ είναι άγνωστο αν οι παθόντες τις κατήγγειλαν στην Αστυνομία.
Ολα τα στοιχεία προέκυψαν στη διάρκεια της προανάκρισης, από το υλικό των τηλεφωνικών συνομιλιών και τη διασταύρωση που ακολούθησε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το