Τοπικά

Εβδομήντα βηματοδότες τον χρόνο σε καρδιοπαθείς της Μαγνησίας “Θ”

vimatodotis

Από το φθινόπωρο το Νοσοκομείο Βόλου θα έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε επεμβάσεις τοποθέτησης βηματοδοτών σε καρδιοπαθείς, καθώς αυτή την περίοδο εκπαιδεύεται καρδιολόγος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα αναλάβει την όλη διαδικασία στο «Αχιλλοπούλειο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κάθε χρόνο περίπου 70 βηματοδότες τοποθετούνται σε καρδιοπαθείς από τη Μαγνησία, οι οποίοι πρώτα μετέβηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου και μετά διακομίστηκαν σε Θεσσαλονίκη ή και Αθήνα για την επέμβαση.

Μέχρι και πριν λίγο καιρό υπήρχε έντονο πρόβλημα με την τοποθέτηση βηματοδοτών στα Νοσοκομεία πανελλαδικά, τα οποία εξαιτίας της έλλειψης πιστώσεων δεν μπορούσαν να προμηθευτούν συσκευές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι έμπαιναν σε λίστα αναμονής για μερικές ημέρες, οι οποίες βέβαια λόγω του ζητήματος υγείας τους ήταν και κρίσιμες. Το πρόβλημα αυτό το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί.

Βέβαια το Νοσοκομείο Βόλου αποστέλλει τους καρδιοπαθείς για τοποθέτηση βηματοδότη στη Θεσσαλονίκη που είναι πιο κοντά και λιγότερο στην Αθήνα.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αλέξανδρος Δούρας ανέφερε πως εδώ και ένα χρόνο γιατρός της Καρδιολογικής εκπαιδεύεται στο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης και εκτιμούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν επεμβάσεις τοποθέτησης μόνιμων βηματοδοτών και στο «Αχιλλοπούλειο». Ήδη έχουμε τον εξοπλισμό μέσω ακτινοσκοπικού και ειδική αίθουσα, οπότε αυτό που χρειαζόμαστε και βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η εκπαίδευση του προσωπικού και η απόκτηση της άδειας. Και λέμε ότι θα τοποθετούμε μόνιμους βηματοδότες, γιατί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια τοποθετούμε προσωρινούς βηματοδότες, μέχρι ο καρδιοπαθής να υποβληθεί στην επέμβαση για τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη.

Ο κ. Δούρας συμπλήρωσε πως ετησίως από το Νομό Μαγνησίας περίπου 70 καρδιοπαθείς βάζουν μόνιμο βηματοδότη, του οποίου η διάρκεια ζωής, δηλαδή η μπαταρία του, εξαρτάται από τον βαθμό χρήσης του από τον ασθενή. Μάλιστα το 90% των ασθενών που βάζει μόνιμο βηματοδότη, επισκέπτεται το Νοσοκομείο για να τοποθετηθεί ένας προσωρινός βηματοδότης και μετά να σταλεί στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη ή και στην Αθήνα για την επέμβαση από τους αρμόδιους γιατρούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το