Ελλάδα

Λουκέτο 24 ωρών αύριο στην εστίαση: «Με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους χάθηκε το 50% με 80% του τζίρου μας»

«Ρολά» κατεβάζει αύριο, Τρίτη (16/11), για ένα 24ωρο η εστίαση σε ολόκληρη τη χώρα, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως εξηγούν στο iefimerida.gr, αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις της εστίασης βρίσκονται στη μέση ενός «πολέμου» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ανθρώπους που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Πέμπτη (11/11) με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επεσήμανε ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, ζητώντας από το κυβερνητικό επιτελείο νέα μέτρα στήριξης του κλάδου.

Μεταξύ άλλων αυτών των μέτρων η ΠΟΕΣΕ ζητά:
• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

«Σε καθοδική πορεία η εστίαση μετά τα νέα μέτρα»
Την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης περιέγραψε στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής Ιωάννης Δαβερώνης. Όπως εξηγεί, το αυριανό «λουκέτο» στην εστίαση είναι μια «καθαρά συμβολική διαμαρτυρία στην οποία συμμετέχει όποιος επιχειρηματίας θέλει. Η κατάσταση έχει δυσκολέψει. Πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε από 45-50 σωματεία από όλη την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, μετά τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν και αφορούν τους ανεμβολίαστους υπάρχει μια μείωση στον τζίρο της τάξεως του 50% τα Σαββατοκύριακα και κοντά στο 80% τις καθημερινές. «Ζητάμε μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας και να μη χαθούν θέσεις εργασίας», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι την ημέρα του πανελλαδικού «λουκέτου» στις 12:00 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι του κλάδου θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το