Κόσμος

Λιου σε Λαγκάρντ: Ανάγκη για συμφωνία με επαρκή χρηματοδότηση

U.S. Treasury Secretary Jack Lew delivers remarks at the Peterson Institute for International Economics in Washington October 7, 2014.  REUTERS/Jonathan Ernst    (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου τηλεφώνησε χθες και στην διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες και συμμετείχε στις διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο κ. Λιού είπε στην κ. Λαγκάρντ ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί» ώστε να επιτευχθεί η συμφωνίας με την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σημειώνεται ότι «ο υπουργός Λιου και η κ. Λαγκάρντ σημείωσαν την ανάγκη όπως όλες οι πλευρές φτάσουν σε μία γρήγορη συμφωνία σε ένα κείμενο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων και επαρκούς χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνέχισε τις τελευταίες 48 ώρες να πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τα βρουν ώστε να αποφευχθεί κρίση η οποία θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά και θα επηρεάσει τις χώρες της Ευρωζώνης και την παγκόσμια οικονομία.

Χθες το πρωί, ο κ. Λιού μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να στηρίζει όλες τις πλευρές σχετικά με την ευαίσθητη κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα.

Ο κ. Λιού σημείωσε την πρόσφατη πρόταση μεταρρύθμισης εκ μέρους της Ελλάδας και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να κάνει μια σοβαρή κίνηση για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμβιβαστική λύση με τους πιστωτές της, και ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και την αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις που παρέχουν τη βάση για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν το καθήκον τους ως απάντηση στην ελληνική πρόταση.

Εξάλλου, προχθες Κυριακή, ο κ. Λιού τηλεφώνησε και στον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον οποίο συζήτησε τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε εκ νέου την άμεση ανάγκη η Ελλάδα να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων. Επίσης, κάλεσε τον Πρόεδρο του Eurogroup να συνεχιστούν όλες οι προσπάθειες με τους ευρωπαίους εταίρους για να στηρίξουν την Ελλάδα για την εξεύρεση ενός δρόμου ώστε να αποκατασταθεί η ανάπτυξη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το