Τοπικά

Λιγότερα φέτος τα αμνοερίφια για τον οβελία – Μειωμένες παραγγελίες και τιμές από 7,5 μέχρι 10 ευρώ το κιλό

Σ14 Φ1

Οι μειωμένες παραγγελίες των κρεοπωλών και των εμπόρων θα κρατήσουν ψηλά και φέτος τις τιμές των αμνοεριφίων για το έθιμο του οβελία το Πάσχα. Υπολογίζεται ότι οι τιμές λιανικής θα κυμαίνονται από 7,50 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και θα φθάνουν και τα 9 ευρώ, ενώ για τα κατσίκια θα είναι υψηλότερες και θα ξεκινούν από 8 ευρώ και θα φθάνουν και τα 10.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τον χώρο του χονδρικού εμπορίου κρεάτων, οι κτηνοτρόφοι πιέζουν ώστε οι τιμές πώλησης στους εμπόρους να μην πέσουν κάτω από 6 ευρώ το κιλό, ωστόσο αυτές οι τιμές δεν πρόκειται να ισχύσουν. Οι τιμές θα «σπάσουν», τόνιζε χθες χονδρέμπορος κρεάτων του Βόλου και θα κυμανθούν από 5 μέχρι 5,5 ευρώ το κιλό, όπως εξάλλου φάνηκε και στα μεγάλα παζάρια της Δράμας την περασμένη Πέμπτη και του Λαγκαδά Μακεδονίας χθες Σάββατο.
Πάντως πολλοί είναι οι κρεοπώλες, που μιλούν για χρονιά της ελληνοποίησης ρουμανικών αρνιών… «Σήκωσαν όλα τα αρνιά της περιοχής Τυρνάβου οι Ιταλοί, καθώς το Πάσχα των Καθολικών προηγήθηκε των Ορθοδόξων και τα αρνιά που είναι διαθέσιμα στην αγορά, είναι λίγα», δήλωσε στη «Θ» γνωστός κρεοπώλης του Βόλου.
Πρόβλημα θα υπάρχει, σύμφωνα με γνωρίζοντες την αγορά, στα λεγόμενα αρνιά σούβλας 8-12 κιλών, καθώς θα είναι φέτος λίγα και δυσεύρετα.
«Το αρνί σούβλας θα πληρωθεί», δήλωσε κρεοπώλης, γνώστης της τοπικής αγοράς.
Οι παραγγελίες είναι μειωμένες 35% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ επειδή φέτος το Πάσχα «πέφτει» πολύ αργά, Πρωτομαγιά, τα περισσότερα αρνιά είναι βαριά.
Το αρνί υπολογίζεται να πωλείται στη λιανική από 7,50 μέχρι 9,50 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσίκι από 8 μέχρι 10 ευρώ. «Υπάρχουν πολλά κατσίκια, αλλά είναι μικρά, όχι δηλαδή σούβλας. Εμείς θέλουμε 8-12 κιλών», πρόσθεσε ο ίδιος κρεοπώλης.
Ελληνοποιήσεις πάντως έγιναν και φέτος, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, με αμνοερίφια βαλκανικών κρατών. «Θα εμφανιστούν και τιμές με 6,99 ευρώ το κιλό», ανέφερε χονδρέμπορος.
Και φέτος εξάλλου, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια της κρίσης, πολλοί καταναλωτές θα προμηθευτούν όχι ολόκληρα αρνιά ή κατσίκια, αλλά λίγα κιλά.
Και τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να μπουν δυνατά στο παιχνίδι, αν και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αποδεικνύεται πως διαθέτουν πολύ μικρούς αριθμούς σφαγίων και μόνον ως κράχτες για τα υπόλοιπα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού.
Στα μεγάλα αρνιά, άνω των 15 κιλών οι τιμές θα είναι κατά τι μικρότερες.

Τα αυγά και τα τσουρέκια
Αναπόσπαστο τμήμα των εθίμων του Πάσχα είναι και τα κόκκινα αυγά, αλλά και τα τσουρέκια. Όπως σημειώνει έμπορος αυγών και πουλερικών, οι τιμές είναι ίδιες με τις περυσινές, ενώ και στα αυγά όπως και στα κοτόπουλα (1,99 ευρώ το κιλό) έγιναν φέτος ελληνοποιήσεις από τη Ρουμανία και την Πολωνία αντίστοιχα. Η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί από τη Μ. Δευτέρα μέχρι τη Μ. Τετάρτη.
Τα αυγά πρέπει να είναι με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές οσμές και να μην εκτεθειμένα στο φως του ήλιου. Το κάθε αυγό πρέπει να φέρει αριθμό έγκρισης εκτροφής (σφραγίδα). Τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να φέρουν αριθμό έγκρισης Ωοσκοπικού Κέντρου και ημερομηνία κατανάλωσης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21 ημέρες από την ωοτοκία. Πρέπει να σπάζονται μόνο όταν είναι καθαρά, στεγνά και κατά τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης. Τα βρασμένα αυγά που διατίθενται στην αγορά, πρέπει να αναγράφουν στην ομαδική συσκευασία: α) Κατηγορία αυγού (Α – Β κ.λπ.), β) Αριθμό Ωοσκοπικού κέντρου (π.χ. GR-αριθμό), γ) Ημερομηνία ανάλωσης, δ) Οδηγίες για σωστή συντήρηση, ε) Ονοματεπώνυμο ή εμπορικό σήμα του παραγωγού με στοιχεία διεύθυνσης, στ) Επισήμανση ότι «η βαφή δεν είναι τοξική».
Παράλληλα οι κτηνίατροι εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν τις αγορές από ανώνυμους πλανόδιους μικροπωλητές.
Στα τσουρέκια οι τιμές παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια και κυμαίνονται από 7 ώς 9 ευρώ το κιλό, εκτός κι αν υπάρχει επικάλυψη ή γέμιση με σοκολάτα, οπότε οι τιμές ανεβαίνουν 1 ευρώ το κιλό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το