Τοπικά

«Λάστιχο ωράριο-λάστιχο ζωή» – Κοινές δράσεις σωματείων της Μαγνησίας για την Ημέρα της Γυναίκας

Εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Ημέρα της Γυναίκας θα πραγματοποιήσουν από κοινού ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών,  ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου-Ν.Ιωνίας, το Σωματείο καθαριστριών και το Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας. Η πρώτη εκδήλωση-σύσκεψη θα γίνει σήμερα στις 6:30 το απόγευμα με θέμα «Λάστιχο ωράριο-λάστιχο ζωή» στο Εργατικό Κέντρο Βόλου με προβολή βίντεο, ομιλίες και συζήτηση, στο πλαίσιο καμπάνιας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος. Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, με πικετοφορία στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας οι σύλλογοι παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, όπου μεταξύ άλλων τόνισαν πως σήμερα, στην εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους.

Υπογράμμισαν επίσης πως δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων των κρατών- μελών, που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ξεζουμίζουν όλους τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και καθιστούν τη μητρότητα πεδίο κερδοφορίας και πανάκριβο εμπόρευμα, όπως και τον ελεύθερο χρόνο.

Οι σύλλογοι διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους, επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότηση όπως επίσης και να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ακόμη διεκδικούν την απομάκρυνση των εγκύων από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια μετά την άδεια μητρότητας και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δυνατότητα χρήσης ή από τον πατέρα.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων τόνισαν, επίσης, πως πρέπει να θεσπιστεί μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια, εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.
Επίσης, εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ), επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό, επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες χωρίς κανένα αποκλεισμό.
Τους συλλόγους εκπροσώπησαν η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Ρίτσα Κωτή και η γραμματέας Δέσποινα Ευαγγελινού.  η πρόεδρος του Σωματείου καθαριστριών Μαρία Πλαγερά και η πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας Εύη Καρυδάκη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το