Άρθρα

κυκλο – φ – κορωνοϊκα 

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Νάτος κι ο Δεκέμβριος. Το δίσεχτο 2020 βαδίζει προς τη λήξη του αφήνοντας πίσω του πάνω από ενάμιση εκατομμύριο νεκρούς σε όλον τον κόσμο και πρωτοφανείς στην ιστορία περιορισμούς της ελευθερίας του ατόμου σε συνθήκες Δημοκρατίας, πάντα για το καλό μας. Βεβαίως η 30ή Νοεμβρίου παρήλθε, ας δούμε τι θα γίνει με την 7η Δεκεμβρίου, εμάς (κι εσάς, βέβαια…) κανείς δεν μας ρωτάει, αλλά όπως και να το δει το θέμα ένας ορθός νους είναι τελείως ανόητο να ξεκινήσουν τα Σχολεία Δευτέρα 14 και να κλείσουν για χριστουγεννιάτικες διακοπές Τετάρτη 23, 7 μέρες διδασκαλίας, όλες κι όλες – διχασμένοι είναι, λένε, οι λοιμωξιολόγοι. Διχασμένοι ήταν, λένε επίσης, και στο προηγούμενο ανοιγοκλείσιμο, για το οποίο κανείς δεν πήρε μια ευθύνη, μόνο εμείς πρέπει να παίρνουμε την ατομική μας ευθύνη.

Τώρα «έσκασε» κι αυτή η ιστορία με τις ενδεχόμενες διπλές καταχωρήσεις των επιδημιολογικών στοιχείων, όπου αμέσως επελήφθη εισαγγελεύς για να δει τι γίνεται, και επικρατεί ακόμη ένα μπαχαλάκι. Το οποίο για να ξεχαστεί καλύπτεται από δισεκατομμύρια δόσεις διαφόρων εμβολίων (εξαιρουμένων του ρώσικου και του κινέζικου, φυσικά, αυτά είναι βλαβερά παρασκευάσματα, πολύ βλαβερά για την Wall Street και τα άλλα μεγάλα και μικρά χρηματιστήρια του δυτικού κόσμου, όπου οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών κάνουν πάρτι) που ανταγωνίζονται για το προσφερόμενο ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού. Είναι το απόλυτο σύνθημα του καπιταλισμού «κάνε την κρίση ευκαιρία» – ήδη άρχισαν να καταφθάνουν στην Ελλάδα τα ειδικά ψυγεία που κατεβάζουν τη θερμοκρασία στους -80ο Κελσίου προκειμένου να διατηρείται το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Ποιος τα κατασκευάζει, ποιος τα διακινεί αυτά τα ειδικά ψυγεία; Πόσα τέτοια θα χρειαστούν για να καλυφθεί όλη η επικράτεια και όλος ο πληθυσμός; Πόσο μεγάλη, παράλληλη μπίζνα είναι αυτή;

Γιατί, εν τέλει, πρέπει σώνει και καλά να πάρουμε αυτό το εμβόλιο; Ούτε το καλύτερο, ούτε το φτηνότερο φαίνεται να είναι, έχει κι αυτό το μειονέκτημα (ή μήπως δεν είναι;…) της υπερβολικά χαμηλής θερμοκρασίας αποθήκευσης, γιατί τόση επιμονή; Όταν μετά από καμιά δεκαριά χρόνια κάποιος κάπου κάποτε μιλήσει για «σκάνδαλο» να είστε βέβαιοι ότι θα είναι συκοφάντης, εχθρός του λαού, ανθέλλην, και θα συρθεί σε 15 εξεταστικές επιτροπές, 8 προανακριτικές επιτροπές και 10 δικαστήρια. Βλέπε υπόθεση Novartis, ταμάμ, 16 εκατ. εμβόλια το 2009 για την γρίπη Η1Ν1, υπουργός κ. Αβραμόπουλος, χρησιμοποιήθηκαν μόνο 3 εκατ., τα υπόλοιπα πετάχτηκαν!! Α! και κάτι άλλο βρε παιδιά. Σκαλίζοντας την υπόθεση του 2009 βρήκα ότι το αρμόδιο όργανο για τη δημόσια υγεία ήταν τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), το οποίο το 2019 (η …δεκαριά χρόνια, που γράψαμε παραπάνω) λόγω σκανδάλων και διώξεων έκλεισε και το διαδέχτηκε καθολικά ο σημερινός ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), αυτός που τώρα ελέγχεται για τα στοιχεία της πανδημίας.
«Πολλά τα λεφτά Άρη» λέει ο Μαύρος (Σπύρος Καλογήρου) με το στιλέτο στο χέρι στον Άρη (Νίκος Κούρκουλος) στην ταινία του 1964 «Λόλα». Είναι όντως πολλά τα λεφτά, συμπολίτες. Και δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, λάθος έκανε ο κ. Πάγκαλος, λίγοι τα φάγανε και εξακολουθούνε να τα τρώνε. Και εν μέσω πανδημίας. Κάνοντας την κρίση ευκαιρία…

Αλλά αρκετά για σήμερα περί αυτών, «δεν περιγράφω άλλο», όπως είπε και ο Γεώργιος Χελάκης στις 1 Ιουλίου 2004 στο στάδιο Ντραγκάο (Δράκοι) της Πορτογαλίας, όταν στο ματς Ελλάδα-Τσεχία ο Τραϊανός Δέλλας έβαλε το ασημένιο γκολ στο 105ο λεπτό και έστειλε την Εθνική Ελλάδος στον τελικό, τον οποίο, ως γνωστόν, κέρδισε.
Για το parking Φιλελλήνων-Δημητριάδος αρκετά πράγματα διάβασα τώρα τελευταία. Ένα σχόλιο για όλα αυτά θα ήταν «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι» ή «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου» ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει, βέβαια. Κι αν είχα διαβάσει σωστά, παλαιότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει μια (ακόμη) παράταση για την παράδοση του έργου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Πέρασε προχθές, παραδόθηκε το έργο;
Περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη, σας αφήνω. Φιλιά πολλά, γεια σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το