Τοπικά

Κραυγή αγωνίας από κτηνοτρόφους – Εκπέμπουν σήμα κινδύνου για ελλείψεις στο γάλα

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας, οι οποίοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προειδοποιώντας και για σοβαρές ελλείψεις στο γάλα. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις ακριβές ζωοτροφές, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Θανάσης Μασούρας, αγροκτηνοτρόφος από τον Πλάτανο Αλμυρού, τόνισε πως οι ελλείψεις σε γάλα και ο κίνδυνος που διατρέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχει ονοματεπώνυμο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ενεργειακή κρίση που ευθύνεται για τις ακριβές ζωοτροφές, η τιμή των οποίων αυξήθηκε πάρα πολύ.
«Ανέβηκε το κόστος παραγωγής κατά πολύ τον τελευταίο καιρό, αποτέλεσμα των ακριβών ζωοτροφών. Οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, όταν ήδη ήταν πιεσμένοι» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως φυσικό επακόλουθο είναι να πωλούνται τα κοπάδια.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον ίδιο, πως την τελευταία 5ετία από τα 15.000 γιδοπρόβατα να έχουν μείνει σχεδόν 3.000, κάτι που επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, και την παραγωγή γάλακτος.
Ο κ. Θανάσης Μασούρας ανέφερε πως τα ζώα πλέον υποσιτίζονται λόγω των ακριβών ζωοτροφών.
«Το κέρδος είναι μηδαμινό και δεν συμφέρει έναν κτηνοτρόφο, παρόλο που η τιμή του γάλακτος ανέβηκε περίπου 30%. Αλλά το κέρδος δεν καλύπτει το κόστος και την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών».
Ο αγροκτηνοτρόφος επισήμανε πως το κέρδος στο γάλα παλιότερα ήταν 15% και σήμερα η ενεργειακή κρίση το έφτασε στο 5%.
«Οι βιομηχανίες κάνουν ένα τρομερό λάθος. Δεν δίνουν βάση στον παραγωγό. Περιμένουν το κράτος να τον βοηθήσει» πρόσθεσε.

Λείπουν εργατικά χέρια
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα έξοδα για έναν κτηνοτρόφο είναι πολλά. Αν προσθέσει κανείς το ρίσκο και την έλλειψη σε εργατικά χέρια, τότε καταλαβαίνει κανείς για ποιον λόγο οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους».
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι είναι και το γεγονός ότι λείπουν εργατικά χέρια.
«Δεν δουλεύει κανείς πλέον στην κτηνοτροφία. Νέα σε ηλικία άτομα δεν μπαίνουν στο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τεράστιο κενό» κατέληξε ο Θανάσης Μασούρας.

Εγκαταλείπουν το επάγγελμα
Από την πλευρά της η πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη τόνισε πως οι ζωοτροφές έχουν πάρει την ανιούσα και οι αυξήσεις στις τιμές φτάνουν ακόμα και το 100%. Η ίδια τόνισε πως πλέον το κέρδος από την παραγωγή του γάλακτος, λόγω της ενεργειακής κρίσης και ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι πάρα πολύ μικρό και ίσως μικρότερο από το 5%.
Η κ. Χαρούλα Διβάνη επισήμανε πως πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, κάτι το οποίο θα φανεί τον χειμώνα, όταν και η παραγωγή του γάλακτος θα μειωθεί πολύ.
Η πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας σημείωσε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει σωστό τάισμα των ζώων είναι φυσικό επακόλουθο να μειωθεί και η παραγωγή του γάλακτος, ενώ τόνισε πως «δεν ξέρουμε ακόμα τις τιμές για το γάλα για τη νέα σεζόν».
Η ίδια απόρησε με το γεγονός πώς γίνεται η τιμή του γάλακτος στο ράφι να έχει αυξηθεί, όταν οι κτηνοτρόφοι πουλάνε ακόμα με τις παλιές τιμές, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος για τους κτηνοτρόφους.

Αποκαρδιωτικά στοιχεία για το γάλα
Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη μείωση της παραγωγής του γάλακτος είναι αποκαρδιωτικά και έχουν να κάνουν με την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.
Το πρώτο εξάμηνο του 2021 η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ήταν 346.504 τόνοι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 331.730 τόνοι, με τη μείωση να φτάνει στο 4,26%. Η ίδια εικόνα και στο πρόβειο, που από τους 527.784 τόνους στο α’ 6μηνο του 2021 έφτασε στους 517.840 τόνους την αντίστοιχη φετινή περίοδο και τη μείωση να φτάνει στο 1,88%. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στο κατσικίσιο γάλα, που έφτασε στο 5,62%. Από τους 120.380 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2021 η παραγωγή μειώθηκε στους 113.606 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το