Ελλάδα

Κορωνοϊος: Τα κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να αγγίξουν το 15% του πληθυσμού

Αμείλικτος ο κορωνοϊός συνεχίζει το πέρασμά του στην Ελλάδα. Μετά το ένατο κρούσμα με τον 66χρονο από την Αμαλιάδα, που νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, άλλα 21 άτομα που ταξίδευαν μαζί του στο Ισραήλ βρέθηκαν θετικά στον ιό, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των κρουσμάτων στα 31. Όταν έγινε γνωστός ότι ο 66χρονος άνδρας προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, 24 συνταξιδιώτες του που εντοπίστηκαν από την ιχνηλάτηση, υπεβλήθησαν σε εξετάσεις. Οι 21 εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Μάλιστα από την ιχνηλάτηση που πραγματοποιήθηκε εντοπίστηκαν 400 επαφές των εκδρομέων και έχει γίνει έλεγχος σε άτομα που πληρούσαν τα επιδημιολογικά κριτήρια. Την ίδια ώρα η νόσος του κορωνοϊού αυξάνεται ραγδαία και για άλλη μία φορά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής. Οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Ωστόσο προσβλέπουν στις υψηλές θερμοκρασίες που θα αποτρέψουν τον ιό να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.

«Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς μπορεί να φτάσουμε το 10-15% του πληθυσμού που θα νοσήσει. Μπορεί όμως να είναι και το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί την επόμενη χρονιά και ειδικότερα τον χειμώνα». Παράλληλα στα νοσοκομεία λαμβάνουν έκτακτα μέτρα. Κοντέινερ θα λειτουργούν στους εξωτερικούς τους χώρους ως σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων.

Ντόμινο κρουσμάτων μετά το ταξίδι στους Αγίους Τόπους
Μια εκδρομή 54 προσκυνητών στους Αγίους Τόπους προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων και να θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Open TV Μαρίλη Λάππα, ο 66χρονος από την Αμαλιάδα μέχρι να νοσηλευθεί σε θάλαμο ειδικής αρνητικής πίεσης ταξίδεψε πολύ και ήρθε σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους. Στα τέλη Φεβρουαρίου ταξίδεψε με τη σύζυγό του και γκρουπ 52 ατόμων στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στις 27 Φεβρουαρίου το γκρουπ επέστρεψε στην Αθήνα και στη συνέχεια με πούλμαν έφτασε σε Ηλεία, Αχαϊα, Ζάκυνθο. Έκτοτε όλοι οι ταξιδιώτες συνέχισαν ανυποψίαστοι τις ζωές τους. Ωστόσο όταν έμαθαν για τον 66χρονο έσπευσαν στο νοσοκομείο για να εξεταστούν.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο 66χρονος ένιωσε αδιαθεσία και έσπευσε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας όπου διαγνώσθηκε με λοίμωξη αναπνευστικού. Ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Εκεί για λίγες ώρες εισήχθη στη μονάδα βραχείας νοσηλείας και στη συνέχεια στην παθολογική κλινική. Για 48 ώρες ο 66χρονος νοσηλεύεται ως εμπύρετος ασθενής, έχοντας δηλώσεις και το βεβαρημένο του ιστορικό, αλλά και το ταξίδι στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας καρδιολόγος του νοσοκομείου ήταν εκείνος που ζήτησε να γίνει το τεστ για κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς ο 66χρονος άνδρας δεν είχε ταξιδέψει σε χώρα υψηλού κινδύνου. Από σήμερα το πρωτόκολλο άλλαξε και πλέον θα ελέγχονται όλοι οι ασθενείς που ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό. Τέλος γιατροί του νοσοκομείου στο Ρίο και την Αμαλιάδα έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα. Η ιχνηλάτηση του 66χρονου αλλά και των υπόλοιπων κρουσμάτων συνεχίζεται και κρίνεται πλέον ζωτικής σημασίας για τον περαιτέρω περιορισμό διάδοσης του ιού.

Έτοιμο το «κοκτέιλ» φαρμάκων για τα βαριά περιστατικά
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Open TV Δέσποινα Βλεπάκη ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως χθες Πέμπτη σε σύσκεψη των λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε ποιο είναι το «κοκτέιλ» φαρμάκων που θα χρησιμοποιείται σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα και στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα μείγμα αντιρετροϊκών και αντιϊκών που χρησιμοποιούνται για τον HIV και την ελονοσία.

Τι θα ισχύσει με τις απουσίες μαθητών στα σχολεία
Mε Υπουργική Απόφαση, που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, καθορίζεται τι θα ισχύσει για τις απουσίες μαθητών και μαθητριών που επέστρεψαν από πληττόμενες περιοχές από τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι θα καταχωρίζονται αλλά δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες 14 ημερών από την ημερομηνία επιστροφής τους, εφόσον προσκομίσουν στη σχολική μονάδα άμεσα τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει: “Για τους/τις μαθητές/τριες που επέστρεψαν από πληττόμενες περιοχές με SARS-CoV-2, όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπως επικαιροποιείται κάθε φορά, με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες δεκατεσσάρων (14) ημερών, από την ημερομηνία επιστροφής τους, εφόσον προσκομίσουν στη σχολική μονάδα άμεσα τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα”.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το