Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πόσες κλίνες ΜΕΘ covid-19 είναι κενές – Το έκτακτο σχέδιο για τον Νοέμβριο

Έτοιμο σχέδιο για την περίπτωση που αυξηθούν κατακόρυφα τα περιστατικά κορωνοϊού που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, έχουν στο συρτάρι τους οι υγειονομικές Αρχές. Άλλωστε όλοι οι επιστήμονες αναμένουν ότι από τον Νοέμβριο πιθανώς να έχουμε νέα αύξηση των κρουσμάτων, δεδομένου ότι θα υπάρχουν και περιστατικά γρίπης που ενδεχομένως να επιβαρύνουν την κατάσταση στις εντατικές.

Το σχέδιο για τις ΜΕΘ
Σήμερα στην Αττική υπάρχουν συνολικά 110 κλίνες ΜΕΘ για covid-19, ενώ κενές είναι 40 κλίνες, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Πάντως για τον επόμενο μήνα το υπουργείο Υγείας, έχει ετοιμάσει σχέδιο ώστε αν χρειασθεί να ενεργοποιηθούν κι άλλες κλίνες για πιθανές νοσηλείες.

Ειδικότερα στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα οι 50 νέες κλίνες covid-19 στο Νοσοκομείο Σωτηρία που αποτελούν δωρεά της Βουλής.

Ήδη η Διοίκηση του Νοσοκομείου ετοιμάζει πυρετωδώς τις εγκαταστάσεις ώστε να λειτουργήσουν χωρίς καθυστέρηση πριν αρχίσει ο βαρύς χειμώνας και αυξηθούν και καταγραφούν και περιστατικά γρίπης. Από την άλλη στις 110 κλίνες ΜΕΘ covid-19 θα προστίθενται καθημερινά και άλλα κρεβάτια σε εντατικές, που σήμερα νοσηλεύουν ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Οι πάσχοντες που δεν θα έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό αλλά θα χρειάζονται εντατική θεραπεία, θα μεταφέρονται στις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες σε αυτή τη φάση της πανδημίας θα διαθέσουν περισσότερες κλίνες στο ΕΣΥ με τη σχετική αποζημίωση.

Άλλωστε πρόσφατη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι: «Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια- κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, “καθ’υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ».

Έτσι με βάση το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο, εάν αυξηθούν οι νοσούντες από κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, θα γίνεται μεταφορά των άλλων νοσηλευόμενων στις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το