Θ Plus, Υγεία

Κορωνοϊός: Πόσα τεστ γίνονται κάθε ημέρα και πόσο έχουν στοιχίσει στο ΕΣΥ

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι που διεξάγονται από τις αρμόδιες αρχές, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις πύλες εισόδου. Γι’ αυτό άλλωστε και τον Αύγουστο κατεγράφησαν αυξημένα κρούσματα. Ενδεικτικό είναι πως μόνο στην Αττική από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 30 Αυγούστου εντοπίσθηκαν συνολικά 1885 κρούσματα κορωνοϊού.
Στο σύνολο της χώρας τα κρούσματα που έχουν εντοπισθεί έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 10.000 και πλέον μετρούμε 10.134 περιπτώσεις από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τα τεστ
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους συνεχίζει να αυξάνεται σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Μεσοσταθμικά, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (13.910) του παρατηρητηρίου covid-19.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10% – 15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωσή στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα.
Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα, καταγράφει η νέα έκθεση του παρατηρητηρίου.

Το κόστος
Με βάση τα στοιχεία και του υπουργείου Υγείας, από την ημέρα που εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, στις 26 Φεβρουαρίου, έχει διευρυνθεί ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ, αφού από 800 τεστ που γίνονταν στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας τον Φεβρουάριο, φθάσαμε τον Μάιο στα 4.500, τον Ιούνιο στα 6.500, ενώ πλέον σήμερα διεξάγονται καθημερινά κατά μέσο όρο 18.000 τεστ για τον κορονοϊό.

Το κόστος πάντως παραμένει υψηλό για το σύστημα υγείας, αφού το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για να ελέγξει ένα μόνο δείγμα χρειάζεται περί τα 13 ευρώ.
Στο Ινστιτούτο Παστέρ αλλά και στο ειδικό εργαστήριο του ΕΚΠΑ, το κόστος είναι πολύ υψηλότερο αφού κινείται μεταξύ 50 και 60 ευρώ.
Ο ιδιωτικός τομέας πάντως εάν κανείς επιθυμεί να ελεγχθεί εργαστηριακά για τον κορονοϊό, το κόστος για το μοριακό έλεγχο (PCR) ξεκινά από τα 100 με 120 ευρώ. Για την εξέταση αντισωμάτων, το κόστος ξεκινά από τα 20 με 25 ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το