Άρθρα

«Κορωνοϊός» και τοπική αυτοδιοίκηση

Του Θανάση Ακρίβου*

Η μάστιγα του κορωνοϊού που έπληξε παγκοσμίως τις οικονομίες των κρατών, αλλά και τη δική μας χώρα, έχει αναλυθεί εμπεριστατωμένα από πολλούς σχετικούς (και ασχέτους).
Τελικά σε αυτό που θα συμφωνήσουμε όμως όλοι μας είναι, ότι οι «παρενέργειες» από την παγκόσμια αυτή επιδημιολογική κρίση, θα έχουν τεράστιες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Στη χώρα μας – μεταξύ των άλλων θεσμών – και η τοπική αυτοδιοίκηση σε Α’ και Β’ βαθμό, έχουν από την αρχή κληθεί να βρεθούν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης.
Έτσι έχουν αναλάβει ένα δυσανάλογο έργο υποστήριξης των δομών του κράτους, διαθέτοντας τις κοινωνικές τους υπηρεσίες, που μέχρι πρότινος είτε αλλού υπολειτουργούσαν, είτε η ίδια η κεντρική εξουσία είχαν απαξιώσει και εν πολλοίς τις θεωρούσαν έως και άχρηστες να υπάρχουν και να λειτουργούν.

Ταυτόχρονα οι Δήμοι από τα δικά τους χρηματικά αποθεματικά, αναγκάστηκαν να πάρουν οικονομικά μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, με μέτρα ελάφρυνσης επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αλλά και αναστολής πληρωμών των οφειλών των ίδιων των δημοτών, με αποτέλεσμα τα έσοδα πλέον να είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη λειτουργία τους.

Ήρθε πλέον η ώρα που και το κράτος θα πρέπει και από τη δική του πλευρά, να πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών υποστήριξης των Δήμων όπως μεταφοράς πόρων για:
Άμεσες προσλήψεις προσωπικού με προγράμματα 6μηνης και 8μηνης κοινωφελούς εργασίας και επιτάχυνση των διαδικασιών με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ, για προσλήψεις μονίμου προσωπικού.
Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για καθημερινή σίτιση (που λόγω διακοπής των προγραμμάτων σίτισης των σχολίων και της εκκλησίας κρίνονται επιβεβλημένα).
Άμεση καταβολή οφειλών με γρήγορες διαδικασίες, των εργαζομένων του προγράμματος αυτού και της χορήγησης δώρου Πάσχα, όπως αυτό έγινε και στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Χρηματοδότηση για άμεση ανάπτυξη προγραμμάτων απολύμανσης σε ξενοδοχεία, προκατ οικισμών, καταυλισμών Ρομά και όπου αλλού παρατηρείται υπερσυγκέντρωση πληθυσμού.
Χρηματοδότηση για επιπλέον στήριξη των υπηρεσιών καθαριότητας, για οδοκαθαρισμούς και απολυμάνσεις, με ταυτόχρονη χορήγηση βοηθήματος δώρου στους εργαζόμενους.
Ανάπτυξη προγραμμάτων καταγραφής πιθανών φορέων του κορωνοϊού, με μαζικά τεστ και απομόνωσης εκτός της οικίας τους επιμολυσμένων κρουσμάτων (π.χ. όπου απαιτείται σε άδεια ξενοδοχεία).
Τέλος η κεντρική εξουσία, το κράτος με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να σταθούν δίπλα στην Αυτοδιοίκηση, διαθέτοντας μια σοβαρή και έκτακτη επιχορήγηση, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων που υφίστανται.
Μετά το τέλος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, θα έχει μεγάλη σημασία να βγούμε όλοι όρθιοι και όχι δικαιωμένοι.

*Ο Θανάσης Ακρίβος είναι δημοτικός σύμβουλος Βόλου με την παράταξη «Μαζί για τον Βόλο»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το