Επιστήμη, Θ Plus

Κορονοϊός ή γρίπη; Πρωτοποριακή συσκευή σάς δίνει την απάντηση μέσα σε… 10 δευτερόλεπτα!

Δεν αισθάνεστε καλά; Μία νέα συσκευή μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά ανάμεσα στη γρίπη και την COVID-19 σε μόλις 10 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να διακρίνει μεταξύ διαφόρων στελεχών ιών και λοιμώξεων σε χρόνο περίπου όσο χρειάζεται για να φτερνιστεί κανείς. Η συσκευή ανιχνεύει επίσης την παρουσία τους σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και πολύ πιο γρήγορα από τα συνηθισμένα τεστ.

 

Με μέγεθος περίπου έξι εκατοστών, το βασικό της στοιχείο είναι ένα μικροσκοπικό νανοϋλικό που δεν έχει πάχος μεγαλύτερο από ένα άτομο. Τα συμπτώματα τόσο της γρίπης όσο και του COVID συμπίπτουν σημαντικά, καθιστώντας δύσκολη τη διάκρισή τους, εξηγούν οι ερευνητές.

«Όταν και οι δύο αυτοί ιοί κυκλοφορούν μαζί, όπως έκαναν νωρίτερα αυτό το χειμώνα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε έναν αισθητήρα που να μπορεί να ανιχνεύει ταυτόχρονα αν έχετε COVID, γρίπη, τίποτα από τα παραπάνω ή και τα δύο», αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος Dr. Deji Akinwande σε δελτίο τύπου.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν προσθέτει ότι η συσκευή τους θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να ελέγχει και άλλες λοιμώξεις. Την έφτιαξαν χρησιμοποιώντας γραφένιο, ένα ενιαίο στρώμα ατόμων άνθρακα τοποθετημένο σε εξαγωνικό πλέγμα. Η ακραία λεπτότητά του την καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητη σε οποιεσδήποτε ηλεκτρικές αλλαγές στο περιβάλλον της.

«Αυτά τα εξαιρετικά λεπτά νανοϋλικά κατέχουν γενικά το ρεκόρ για την υψηλότερη ευαισθησία, ακόμη και για την ανίχνευση μεμονωμένων ατόμων, και μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα ανίχνευσης πολύ μικρών ποσοτήτων ουσιαστικά οτιδήποτε πρέπει να ανιχνευθεί, είτε πρόκειται για βακτήρια ή ιούς, είτε για αέρια είτε για αίμα», λέει ο Akinwande.

Ο νέος ανιχνευτής μόλυνσης ανταποκρίνεται στην παρουσία ιικών πρωτεϊνών που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές συνέδεσαν τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID, και της γρίπης με το γραφένιο. Όταν οι επιστήμονες τοποθετούν ένα δείγμα από ένα μολυσμένο άτομο στη συσκευή, αυτά συνδέονται με τις πρωτεΐνες-στόχους τους, προκαλώντας μια αλλαγή στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Για λόγους ασφαλείας, οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες του ιού που χορηγήθηκαν σε υγρό που έμοιαζε με σάλιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αναγνώριζε την παρουσία τους, ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες. Η υψηλή ευαισθησία υποδηλώνει ότι ο ανιχνευτής θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση των αραιών ιικών σωματιδίων που βρίσκονται όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει.

Σε σύγκριση με τα συνηθισμένα τεστ COVID-19 που μπορεί να χρειαστούν λεπτά ή ώρες, ανάλογα με τον τύπο, η συσκευή του Δρ Akinwande το κάνει σχεδόν ακαριαία. Ένα διπλό τεστ COVID και γρίπης που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να παράγει αποτελέσματα.

Οι ερευνητές εργάζονται για να βελτιώσουν περαιτέρω την απόδοσή του, επεκτείνοντας την κλίμακα των ιών που μπορεί να ανιχνεύσει. Αναπτύσσουν επίσης έναν ανιχνευτή που έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως η Όμικρον και η Δέλτα. Αν και επί του παρόντος επικεντρώνονται σε ένα σύστημα δύο παραλλαγών, το τεστ θα μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε να εντοπίζει ταυτόχρονα ακόμη περισσότερες.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το