Τοπικά

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης:Ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, χωρίς, όμως, να συνοδεύεται από ιδιαίτερη μεγέθυνση νοσηλειών και θανάτων, τόνισε ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης προσθέτοντας πως ο ιός είναι πλέον ήπιος και τα πράγματα θα πάνε καλά το φετινό καλοκαίρι.
Η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί έναν προβληματισμό και αρχίζουν να επιστρέφουν σκέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης ανέφερε πως «από την 1η Ιουνίου επιστρέψαμε στην κανονική ζωή με άρση όλων των περιορισμών, όπως ήταν για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ήταν συνεπώς αναμενόμενο να έχουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων που, όμως, δεν μας ανησυχεί καθόλου, γιατί είναι σαν μια απλή γρίπη. Δηλαδή κάποιος έχει ένα συνάχι, κάνει μια με δύο μέρες πυρετό και μετά σταδιακά επανέρχεται. Αν μάλιστα δεν είχαμε και αυτή την εμπειρία της πανδημίας ούτε καν θα το συζητούσαμε. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε και την αντίστοιχη εμπειρία της Πορτογαλίας η οποία επέστρεψε στην κανονικότητα από την 1η Μαΐου και είδαν και εκεί μετά από λίγες μέρες τα κρούσματα να αυξάνονται, όμως, αυτό ήταν παροδικό. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, δηλαδή θα έχουμε για τις επόμενες 15 μέρες μια αύξηση μολύνσεων και μετά το κύμα αυτό – που θα έλεγα είναι κυματισμός – θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Εξάλλου και τώρα οι κλινικές είναι άδειες από ασθενείς με κορωνοϊό, και όσοι νοσηλεύονται, έχουν και άλλες νοσηρότητες. Επίσης και οι θάνατοι είναι πολύ περιορισμένοι».
Ο ίδιος σημείωσε πως «οδηγούμαστε σε ένα πολύ καλό καλοκαίρι και σε αυτό έχει παίξει ρόλο το γεγονός ότι πλέον ο ιός του κορωνοϊού είναι ήπιος επηρεάζοντας το ανώτερο αναπνευστικό, δεν κάνει δηλαδή πνευμονίες. Αυτό το διαπιστώσαμε από την εκδήλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη Νότιο Αφρική από τους χειμερινούς μήνες και δεν αλλάζει. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και αυτή θα είναι η πορεία του ιού. Ενδεχομένως από το φθινόπωρο να χρειαστεί να εμβολιαστεί ο ευάλωτος πληθυσμός, αλλά και αυτό θα το δούμε».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην τακτική της καταγραφής και δημοσίευσης του αριθμού των κρουσμάτων λέγοντας πως «κατά τη γνώμη μου η καταγραφή των μολύνσεων θα έπρεπε να σταματήσει, είναι άχρηστη και δεν έχει κάποιο νόημα».

Share
Ετικέτες: Γουργουλιάνης

Πρόσφατα άρθρα

«Πάμε σαν άλλοτε» από την Εστία «Ίωνες»

  Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» παρουσιάζει την εκδήλωση «Πάμε σαν άλλοτε»…

12 Μαρτίου 2024

Αλλαγή φρουράς στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού – Ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμη πολιτική απόφαση για την οριστική μετεγκατάσταση

Παρουσία του Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ, ταξιάρχου Ιωάν. Χειμαριού θα γίνει σήμερα στο…

12 Μαρτίου 2024

Δεκτή η προσφυγή 42χρονης για τον θάνατο της μητέρας της που πνίγηκε στο σπίτι της από τις πλημμύρες

Δεκτή έκανε με Διάταξή του ο αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας την προσφυγή 42χρονης Φαρσαλινής, η οποία…

12 Μαρτίου 2024

«Το γελαστό παιδί» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

  Για την τελευταία προβολή της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου σε…

12 Μαρτίου 2024

Βόλος: Νεαρός έκλεβε δίκυκλα και τα “διέλυε” – Βρέθηκαν εξαρτήματα και όπλο

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 20χρονος, διότι,…

12 Μαρτίου 2024

Προϋπολογισμός 14,4 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑ Αλμυρού το 2024

  Στα 14.480.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός εσόδων - εξόδων έτους 2024 της ΔΕΥΑ Αλμυρού,…

12 Μαρτίου 2024