Τοπικά

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης:Ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, χωρίς, όμως, να συνοδεύεται από ιδιαίτερη μεγέθυνση νοσηλειών και θανάτων, τόνισε ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης προσθέτοντας πως ο ιός είναι πλέον ήπιος και τα πράγματα θα πάνε καλά το φετινό καλοκαίρι.
Η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί έναν προβληματισμό και αρχίζουν να επιστρέφουν σκέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης ανέφερε πως «από την 1η Ιουνίου επιστρέψαμε στην κανονική ζωή με άρση όλων των περιορισμών, όπως ήταν για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ήταν συνεπώς αναμενόμενο να έχουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων που, όμως, δεν μας ανησυχεί καθόλου, γιατί είναι σαν μια απλή γρίπη. Δηλαδή κάποιος έχει ένα συνάχι, κάνει μια με δύο μέρες πυρετό και μετά σταδιακά επανέρχεται. Αν μάλιστα δεν είχαμε και αυτή την εμπειρία της πανδημίας ούτε καν θα το συζητούσαμε. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε και την αντίστοιχη εμπειρία της Πορτογαλίας η οποία επέστρεψε στην κανονικότητα από την 1η Μαΐου και είδαν και εκεί μετά από λίγες μέρες τα κρούσματα να αυξάνονται, όμως, αυτό ήταν παροδικό. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, δηλαδή θα έχουμε για τις επόμενες 15 μέρες μια αύξηση μολύνσεων και μετά το κύμα αυτό – που θα έλεγα είναι κυματισμός – θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Εξάλλου και τώρα οι κλινικές είναι άδειες από ασθενείς με κορωνοϊό, και όσοι νοσηλεύονται, έχουν και άλλες νοσηρότητες. Επίσης και οι θάνατοι είναι πολύ περιορισμένοι».
Ο ίδιος σημείωσε πως «οδηγούμαστε σε ένα πολύ καλό καλοκαίρι και σε αυτό έχει παίξει ρόλο το γεγονός ότι πλέον ο ιός του κορωνοϊού είναι ήπιος επηρεάζοντας το ανώτερο αναπνευστικό, δεν κάνει δηλαδή πνευμονίες. Αυτό το διαπιστώσαμε από την εκδήλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη Νότιο Αφρική από τους χειμερινούς μήνες και δεν αλλάζει. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και αυτή θα είναι η πορεία του ιού. Ενδεχομένως από το φθινόπωρο να χρειαστεί να εμβολιαστεί ο ευάλωτος πληθυσμός, αλλά και αυτό θα το δούμε».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην τακτική της καταγραφής και δημοσίευσης του αριθμού των κρουσμάτων λέγοντας πως «κατά τη γνώμη μου η καταγραφή των μολύνσεων θα έπρεπε να σταματήσει, είναι άχρηστη και δεν έχει κάποιο νόημα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το