Οικονομία

Κομισιόν: Τέλος στα προγράμματα ενεργειακής στήριξης – Έρχεται περιορισμός στις πρωτογενείς δαπάνες

Τις συστάσεις της προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, παρουσίασε η Κομισιόν, περιγράφοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο μετά την κατάργηση της ρήτρας διαφυγής από τα υπερβολικά δημόσια ελλείμματα και χρέη.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει:

Τα κράτη μέλη που έχουν επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό τους στόχο (ο δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί για κάθε χώρα ως μέρος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης), με βάση τις εαρινές προβλέψεις του 2023, καλούνται να διατηρήσουν μια υγιή δημοσιονομική θέση το 2024.

Ζητείται από όλα τα άλλα κράτη – μέλη να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024.

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να διατηρήσουν τις εθνικές χρηματοδοτούμενες δημόσιες επενδύσεις και να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική απορρόφηση των επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταργήσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023. Σε περίπτωση που οι ανανεωμένες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτούν την εφαρμογή μέτρων στήριξης, αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας .

Για την περίοδο μετά το 2024 , τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης εξυγίανσης , σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, για να πετύχουν μια συνετή μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική θέση .

Παράλληλα η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η η Ελλάδα συνεχίζει μεν να αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες , αλλά τα προβλήματα φαίνεται να υποχωρούν, μεταξύ άλλων λόγω της πολιτικής προόδου.

Πηγή: newmoney.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το