Τοπικά

Κινητοποίηση αγροτών για τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας και μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο

Πρόγραμμα δράσεων για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών έχει καταρτίσει για τις επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας. Στις 29 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με όλους τους αγροτικούς συλλόγους και αποφασίστηκε 10ημερο δράσεων. Ειδικότερα, στις 11 Ιανουαρίου οι αγροτικοί σύλλογοι θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στα Κέντρα Υγείας του νομού με αίτημα να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν οι υποδομές. Στις 18 Ιανουαρίου η δράση τους θα κορυφωθεί με μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Οι αγρότες θα καταθέσουν ψήφισμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα ολοκληρώσουν την πορεία τους στο γραφείο του ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς και συντονιστής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θεόδωρος Γεωργαδάκης επισήμανε ότι οι αγρότες δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη και εν μέσω πανδημίας τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα με τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο με τα στόματα κλειστά. Έχουμε χορτάσει από παχιά λόγια. Θα πάρουμε τον δρόμο της διεκδίκησης για να δοθούν κάποιες απαντήσεις στους αγρότες που θέλουν να ζήσουν και μας έχουν του πεταματού».

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες στην παραγωγή τους λόγω των καιρικών συνθηκών, ο κ. Γεωργαδάκης σημείωσε ότι πολλοί δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή, ούτε τα πορίσματα. «Δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης προς τους αγρότες. Όλα τα έξοδα καλλιέργειας έχουν γίνει και δεν έχει δοθεί ούτε μία προκαταβολή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζούμε τις οικογένειές μας. Όταν αποζημιωνόμαστε έχουμε παρακράτηση 23% προς τον ΕΛΓΑ» είπε.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα επιβίωσης και πολλούς αγρότες και έθιξε το πρόβλημα που προέκυψε με το Μέτρο 21 του Υπουργείου Ανάπτυξης, για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών. «Πολλούς τους απορρίπτει. Ενώ έχουν Στη δήλωση ΟΣΔΕ τους ελαιώνες τους, τους απορρίπτει επειδή δεν είναι στο Μητρώο Αγροτών. Ζητάμε να ανοίξει το Μέτρο 21, να είναι για όλους τους αγρότες, και χωρίς να είναι το κύριο επάγγελμά τους, εφόσον κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι διαχωρισμός».
Ακόμη πρόσθεσε ότι το αγροτικό δίκτυο βρίσκεται σε εγκατάλειψη, η οποία είναι πιο ορατή στο Πήλιο. «Για τις φθορές στο επαρχιακό δίκτυο έχει περάσει μία τριετία και γίνονται βήματα χελώνας. Βγαίνουν όλοι και λένε ότι γίνονται έργα αλλά όλα είναι στάσιμα».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού και Σούρπης και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Ευστάθιος Γλιάτης ανέφερε από την πλευρά του ότι τα προβλήματα ολοένα και εντείνονται «Το κόστος παραγωγής ανεβαίνει και με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού βγήκε στην επιφάνεια όλη η «γύμνια» του δημοσίου συστήματος Υγείας, δηλαδή η έλλειψη γιατρών και υποδομών» δήλωσε και σημείωσε ότι στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο και ένας οδηγός. «Καταλαβαίνουμε όλοι σε μια περιοχή 35.000 κατοίκων τι ζητήματα υπάρχουν» εξήγησε και τόνισε ότι ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή είναι και η αγροτική οδοποία. «Ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το