Τοπικά

Καββαθάς: “Ζόμπι οι ελληνικές τράπεζες”- Η Ελλάδα σε τέλμα

Την ανάγκη να διορθωθούν τρία σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα προκειμένου να ελαφρυνθούν οι μισθωτοί και οι επιχειρήσεις, επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Ο κ. Καββαθάς ανέφερε πως αν και η χώρα μετά τις 21 Αυγούστου βρίσκεται εκτός μνημονίων, αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνει σε στάδιο κανονικότητας.
«Η επαναφορά της οικονομίας από τη μη κανονικότητα στην κανονικότητα είναι πολύ δύσκολη. Στην Ελλάδα γίνεται ακόμα δυσκολότερη γιατί καλείται να λύση τουλάχιστον τρία μεγάλα διαρθρωτικά της προβλήματα».
Εξήγησε πως τα προβλήματα αυτά είναι η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η υπερχρέωση τους, δηλαδή η εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους που έχει περάσει το δημόσιο και ανέρχεται σε περισσότερα από 330 δις ευρώ. Το τρίτο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων .

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, παραμένουν ζόμπι. Δεν Έχουν κλειστές τις κάνουλες προς τις επιχειρήσεις. Τα χρόνια της κρίσης οι επαγγελματίες έμποροι έπρεπε να πάρουν βραβείο γιατί λειτουργούσαν χωρίς τραπεζικό τομέα και παρόλο αυτά κατάφεραν να κρατήσουν 700.000 επιχειρήσεις ανοιχτές, 1,8 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καββαθάς τόνισε πως τα τρία αυτά προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα από το πολιτικό σύστημα καθώς δεν αρκεί να βελτιώνονται οι μακροοικονομικοί δείκτες αλλά να φανεί και στην πραγματική οικονομία.
«Η οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μοιάζει με σταθεροποίηση που μπορεί να οδηγήσει στο τέλμα ή σε κινούμενη άμμο. Και ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγγειλαν μέτρα αλλά δεν είναι άμεσα. Θα εφαρμοστούν μετά από ένα ή δύο χρόνια. Πριν βρεθεί το φάρμακο για τη θεραπεία του ασθενούς, υπάρχει ενδεχόμενο να πεθάνει από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Αυτό θα συμβεί τώρα με τις επιχειρήσεις. Έχουν φτάσει στα όρια τους και δεν αντέχουν άλλο» πρόσθεσε ο ίδιος,

Επισήμανε ωστόσο, πως η επαναφορά στην κανονικότητα ίσως δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
«Μιλάμε για αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αν δεν συνοδευτεί με αφορολόγητο για τον μισθωτό και μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, στο τέλος ο μισθωτός, αν π.χ. πάρει αύξηση 50 ευρώ στο τέλος δεν θα δει στην τσέπη του ούτε 5 ευρώ. Τα χρήματα, αντί να δημιουργήσουν έναν κύκλο εργασιών και έναν τζίρο, θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το