Κόσμος

Καθολική Εκκλησία: Γάλλος πρώην αρχιεπίσκοπος παραδέχεται ότι παρέσυρε και πλήγωσε γυναίκα

Νέο πονοκέφαλο προκαλούν στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία οι αποκαλύψεις νέων περιστατικών για μια σειρά κακοποιήσεων από κληρικούς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το AFP, ο 81χρονος Γάλλος πρώην αρχιεπίσκοπος στο Στρασβούργο δήλωσε ότι έχει «μετανιώσει βαθύτατα» για πράξεις του τη δεκαετία του 1980, δηλαδή σε μία περίοδο πριν αναλάβει το αξίωμά του, δηλαδή τη δεκαετία 2007-2017.

Ο Ζαν Πιερ Γκραλέτ δήλωσε ότι παρέσυρε και πλήγωσε κάποια, ενώ στη συνέχεια της ζήτησε συγγνώμη.

Η εισαγγελία του Στρασβούργου δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

«Η εκκλησιαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι δικαστικές αρχές έχουν ενημερωθεί», είπε ο πρώην αρχιεπίσκοπος στη δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Διάσκεψη των Επισκόπων της Γαλλίας (CEF).

Έντεκα επίσκοποι κατηγορήθηκαν για σεξουαλική βία

Η νέα αποκάλυψη προστέθηκε σε αυτές που έγιναν μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε από τη διάσκεψη ότι συνολικά έντεκα πρώην ή και εν ενεργεία Γάλλοι επίσκοποι κατηγορήθηκαν για σεξουαλική βία. Ανάμεσά τους και ένας καρδινάλιος που ομολόγησε ότι πριν περίπου 30 χρόνια επιτέθηκε σε ανήλικο.

Η έρευνα έδειξε ότι 216.000 ανήλικοι είχαν κακοποιηθεί από κληρικούς τις τελευταίες επτά δεκαετίες. Ο αριθμός ανέβηκε σε 330.000 όταν συμπεριλήφθηκαν και κατηγορίες κατά προσώπων γενικότερα της Εκκλησίας, όπως περιπτώσεις δασκάλων σε καθολικά σχολεία.

Έρευνα ξεκίνησε το Βατικανό και για τον επί χρόνια επίσκοπο του Μπορντό Ζαν Πιερ Ρικάρ, που έγινε καρδινάλιος το 2006 και παραδέχθηκε «κατακριτέα» πράξη με θύμα 14χρονο πριν από τριάντα χρόνια τουλάχιστον.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το