Ελλάδα

Καταργούνται οι θέσεις γενικών γραμματέων

grammateis

Οριστική αντικατάσταση των γενικών γραμματέων των υπουργείων με τους νέους διοικητικούς γραμματείς που θα προέρχονται από τη δημοσιοϋπαλληλία, μέχρι τα τέλη του έτους, σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά την ψήφιση του νόμου για τη δημοσία διοίκηση που ολοκληρώθηκε πριν από δύο ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες μεταξύ των κομμάτων αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για τον ρόλο και τον αριθμό των διοικητικών γραμματέων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε την επίσπευση της διαδικασίας αντικατάστασης των γενικών γραμματέων μέχρι τα τέλη του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε χθες για πολιτική εξαπάτηση της Βουλής από την κυβέρνηση καθώς, όπως υποστήριξε, «πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου αντικατέστησαν το άρθρο 6 που αναφερόταν στην επιλογή των 63 γενικών γραμματέων-αναπληρωτών και ειδικών από το Μητρώο. Ακολούθησε η κριτική από την Ενωση Κεντρώων, τη ΝΔ, το Ποτάμι, που ουσιαστικά συνέπλευσαν με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία μίλησε για τη δημιουργία 33 θέσεων διοικητικών γραμματέων υπαγόμενων σε κάθε υπουργό ή αναπληρωτή υπουργό, οι οποίες θα προστεθούν, όπως επισημαίνει, στους 63 γενικούς γραμματείς-αναπληρωτές και ειδικούς που ήδη υπάρχουν.

Αντικατάσταση
Ως απάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα επισπεύσει την αντικατάσταση των γενικών γραμματέων με τους διοικητικούς γραμματείς εντός του έτους, προσαρμόζοντας αντίστοιχα το θεσμικό πλαίσιο στον βαθμό που δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον ήδη ψηφισμένο νόμο.

Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφεραν πως οι γενικοί γραμματείς θα παραμείνουν έως ότου επιλεγούν οι διοικητικοί γραμματείς, οπότε και θα καταργηθούν οι θέσεις. Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την αλλαγή των γενικών γραμματέων στα οποία περιλαμβάνεται και νομοθετική πρωτοβουλία για τον νόμο περί κυβερνητικών οργάνων, όπου θα προβλέπεται η κατάργηση των θέσεων των γενικών γραμματέων που μέχρι σήμερα αποτελούν -βάσει του θεσμικού πλαισίου- κυβερνητικά όργανα και στελεχώνονται με πολιτικά πρόσωπα.

Στην νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο επόμενο δίμηνο θα προβλέπεται η κατάργηση των γενικών γραμματέων και η αντικατάστασή τους από τους διοικητικούς γραμματείς, οι οποίοι θα επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ με μόρια και συνέντευξη από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών. Παράλληλα στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα περιγράφονται τα οργανογράμματα των πολιτικών γραφείων των υπουργών και η νέα διάταξη των κυβερνητικών οργάνων. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης προβλέπει:

Τη λειτουργία της εφαρμογής πληροφοριακού συστήματος για το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα.

Προκήρυξη με σκοπό να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής όσοι δημόσιοι υπάλληλοι διαθέτουν τα προσόντα για να συμμετέχουν στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών. Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου έως και τις αρχές Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τον Αύγουστο, προκειμένου να συμπληρωθεί με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό προσοντούχων υπαλλήλων.

Νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης μέχρι τον Απρίλιο για τη νέα συγκρότηση των κυβερνητικών οργάνων όπου θα προβλέπεται η κατάργηση των γενικών γραμματέων και η αντικατάστασή τους από τους διοικητικούς γραμματείς. Στην πρόταση νόμου της κυβέρνησης θα περιγράφονται τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων αλλά και η συγκρότηση των πολιτικών γραφείων των υπουργών.

Τον Αύγουστο του 2016 θα δημοσιευτεί προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των νέων διοικητικών γραμματέων από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και η στελέχωσή του θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους σε όλα τα υπουργεία μετά τη διαδικασία αξιολόγησης, που θα περιλαμβάνει μοριοδότηση προσόντων, αξιολόγηση υπαλλήλων και συνέντευξη υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Αξιοποίηση
Οι νυν γενικοί γραμματείς θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους υπουργούς ως διευθυντές των πολιτικών τους γραφείων ή ως ειδικοί συνεργάτες στη νέα σύνθεση των γραφείων υπουργών που θα περιγράφεται στον νόμο για τη συγκρότηση των κυβερνητικών οργάνων.

Κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι και το τέλος του 2018 θα επιλέγονται σταδιακά και οι επικεφαλής των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ καθώς και οι νέες διοικήσεις των οργανισμών από τη λίστα του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών. Οπως αναφέρει ο νόμος, οι κατά τη δημοσίευση του νόμου υπηρετούντες ως πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, υποδιοικητές, και οι εν γένει επικεφαλής των νομικών προσώπων εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους έως τη λήξη της θητείας τους, και πάντως όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2018. Σε περίπτωση κένωσης των θέσεων αυτών με οποιονδήποτε τρόπο πριν από τη θέση σε λειτουργία του Μητρώου, αυτές πληρούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου και οι τοποθετούμενοι σε αυτές εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους έως τη λήξη της θητείας τους και πάντως όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2018.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το