Υγεία

Tα αντίδοτα στις αλλεργίες της άνοιξης

allergia

Επιπλέον βάρος στην υγεία των Ελλήνων φέρνει η πρώιμη έλευση της άνοιξης.

 Την ώρα που η γρίπη κορυφώνεται, οι αλλεργίες έχουν κάνει νωρίτερα την εμφάνισή τους, διαμορφώνοντας με τους ιούς ένα δυσάρεστο «κοκτέιλ». Κάμπιες, κυπαρίσσι και περδικάκι συνδέονται με έντονες τοπικές αντιδράσεις σε όσους είναι ευαίσθητοι στα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα:
«Οι κάμπιες προκαλούν ερεθιστική κνίδωση, οίδημα στο μάτι και έχουν τοπική ερεθιστική δράση», αναφέρει στο «Εθνος» η Παναγιώτα Δημάκα, διευθύντρια του Αλλεργιολογικού Ιατρείου του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο».
Σύμφωνα με την κ. Δημάκα, το πρόβλημα αναμένεται να γίνει πιο έντονο, καθώς αυξάνεται η παρουσία στην ατμόσφαιρα και άλλων αλλεργιογόνων, όπως το κυπαρίσσι και το περδικάκι. Πώς μπορούν να προστατευθούν όσοι έχουν ευαισθησία; Η κ. Δημάκα εξηγεί:
«Οι αλλεργικοί πρέπει να παίρνουν τα φάρμακα που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους, όπως αντισταμινικά, να κάνουν εισπνοές με τοπικά στεροειδή και να αποφεύγουν -όσο μπορούν- την έκθεση στη γύρη.

Ορισμένες απλές οδηγίες για την αποφυγή της γύρης είναι οι εξής: Να μην απλώνουν ρούχα και κλινοσκεπάσματα τις πρωινές ώρες (στις 12 το μεσημέρι είναι το μεγαλύτερο φορτίο αλλεργιογόνων). Να οδηγούν αυτοκίνητο με κλειστό το παράθυρο και δίκυκλο φορώντας κράνος.

Σύμφωνα με τους αλλεργιολόγους, η επαφή με τις κάμπιες γίνεται συνήθως τον Μάρτιο, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επιταχύνει την εμφάνισή τους. Οι δερματικές εκδηλώσεις προκαλούνται από την κάμπια του πεύκου, ένα έντονο αυστηρά φυτοφάγο, το οποίο επιβιώνει στα πεύκα, καταστρέφοντας τα κλαδιά τους.

Τα τριχίδια της κάμπιας αποτελούν την «άμυνα» του εντόμου προς τα πουλιά. Διασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ φυτικού και ζωικού βασιλείου, αλλά είναι και το αίτιο της δερματίτιδας. Η δερματίτιδα είναι συχνή σε ξυλοκόπους, κηπουρούς, κτηνοτρόφους και εντομολόγους.

Μπορεί, όμως, να εμφανισθεί σε οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή με τις κάμπιες, όπως παιδιά που παίζουν σε δεντρόφυτα πάρκα. Για την εκδήλωση της αλλεργικής αντίδρασης δεν είναι απαραίτητη η άμεση επαφή με το έντομο.

Ο ερεθισμός μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και με την επαφή με σημεία από τα οποία πέρασε η κάμπια, όπως τον κορμό ενός δέντρου και άφησε τα τριχίδιά της. Τα τριχίδια μεταφέρονται με τον αέρα και μπορεί να περάσουν μέσα από τις ίνες των ρούχων, οπότε τα σημάδια στο δέρμα δεν περιορίζονται, όπως συνήθως στα εκτεθειμένα σημεία, αλλά μπορούν να είναι γενικευμένα σε όλο το σώμα.

Σύμπτωμα
Το κυριότερο και συχνότερο σύμπτωμα είναι ερυθρότητα, κνιδωτικό εξάνθημα και έντονη φαγούρα. Οι εκδηλώσεις εξελίσσονται σε τρεις έως τέσσερις μέρες. Σε περίπτωση τριψίματος των ματιών με χέρια, μπορεί να εμφανισθεί ερυθρότητα στα μάτια και πρήξιμο στα βλέφαρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Μονάδας Αλλεργιολογίας του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, μία πολύ συχνή χρόνια πάθηση σε παιδιά κάτω των 18 ετών είναι η αλλεργική ρινίτιδα.

Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση της μύτης, η οποία οφείλεται στην επίδραση αλλεργιογόνων που βρίσκονται στον αέρα. Τα πιο συχνά υπεύθυνα αλλεργιογόνα είναι η γύρη δένδρων (ελιά) και φυτών (περδικάκι, γρασίδια), τα ακάρεα της σκόνης, οι μύκητες που βρίσκονται στην υγρασία και τα επιθήλια ζώων (κυρίως της γάτας και του σκύλου).

Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η καταρροή, το μπούκωμα, τα φταρνίσματα και η φαγούρα στη μύτη ή μέσα στον λαιμό ή στα αυτιά.

ΟΔΗΓΙΕΣ
Μέτρα για την αποφυγή της γύρης

Το αλλεργικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα της άνοιξης οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αερομεταφερόμενη γύρη των δένδρων κυπαρίσσι, ελιά, πεύκο, λιγούστρο, των αγρωστωδών (γρασίδια δημητριακά), της παριετάριας, των σύνθετων και άλλων παρασιτικών φυτών.

Οι αλλεργικοί ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προς ελαχιστοποίηση της έκθεσης στη γύρη, όπως:

• Να αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους, τις εκδρομές κατά τις ηλιόλουστες και με λίγο αέρα μέρες.

• Να έχουν κλειστά τα σπίτια και να χρησιμοποιούν κλιματιστικό με φίλτρο το οποίο καθαρίζεται συχνά.

• Να μην απλώνουν ρούχα και κλινοσκεπάσματα σε εξωτερικούς χώρους.

• Να αερίζουν το σπίτι τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες.

• Να έχουν κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

• Να φορούν κλειστό το κράνος στη μηχανή και γυαλιά.

• Για τις μητέρες, καλό είναι -τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο κύησης- να μην είναι την άνοιξη.

Τα μέτρα πρόληψης για επιπεφυκίτιδας είναι τα εξής:

• Την εποχή που έχει μεγάλη ποσότητα από γύρη και μεγάλη ηλιοφάνεια, ο αλλεργικός πρέπει να να φοράει γυαλιά που να καλύπτουν καλά τα μάτια και με καλή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

• Βάλτε κρύα επιθέματα στα μάτια. Εάν φοράτε, αφαιρέστε τους φακούς επαφής και χρησιμοποιήστε γυαλιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε «τεχνητά δάκρυα» ή σταγόνες φυσιολογικού ορού για να ανακουφισθούν τα μάτια σας.

• Μην τρίβετε με τα χέρια τα μάτια σας ή με άλλο τρόπο. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό. Μη χρησιμοποιείτε καλλυντικά ματιών όσο πάσχουν τα μάτια σας και ποτέ μη μοιράζεστε τέτοια καλλυντικά με άλλα άτομα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το