Κόσμος

Καταργείται η παραμονή των 15 λεπτών στα εμβολιαστικά κέντρα της Βρετανίας μετά τον εμβολιασμό με mRNA

Ταχύτητες έχει αναβάσει το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον ώστε να υψωθεί ισχυρό τείχος απέναντι στη μετάλλαξη Omicron που τείνει να επικρατήσει το επόμενο δάστημα στη Γηραιά Αλβιόνα. Με τις ουρές, μετά και τη δραματική έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού, για τα εμβόλια να δημιουργούν ακόμη και πεντάωρη ανμονή έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, το υγειονομικό επιτελείο του Λονδίνου προχώρησε στη λήψη ενός ακόμη μέτρου που θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης δόσεων.

Όπως αποφασίστηκε, όσοι λαμβάνουν δόση της Pfizer ή της Moderna, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν 15 λεπτά στο κέντρο μετά την έγχυση της δόσης.

Η κίνηση συντελείται ώστε να διενεργούνται περισσότεροι εμβολιασμοί ημερησίως κι ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι εκείνοι που εμβολιάζονται με σκεύασμα mRNA δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο μετά τη δόση. Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων, η αναμονή με την παράλειψη του ενός τετάρτου μειώνεται στα εμβολιαστικά κέντρα κατά 23%. Αέρα ανησυχίας έχει φέρει η μετάλλαξη Omicron στη Βρετανία. Στην πολυπαραγοντική εξίσωση της πανδημίας, ο νέος συντελεστής Omicron, που έχει προστεθεί, δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες. Πλέον, όπως αποδεικνύεται, ο διπλός εμβολιασμός δεν αρκεί για τη θωράκιση, με αποτέλεσμα να κρίνεται επιτακτική ανάγκη η λήψη τρίτης δόσης.

Για τον λόγο αυτόν, οι Βρετανοί σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα για την ενισχυτική δόση. Συναγερμός σήμανε πριν από λίγες ώρες όταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε τουλάχιστον έναν νεκρό από το στέλεχος Omicron. Όπως παράλληλα σημείωσε, λόγω της νέας παραλλαγής αυξήθηκαν οι νοσηλείες, ενώ τόνισε πως «το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι πολίτες είναι η τρίτη δόση».

Ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Χαβίντ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Omicron απαρτίζει το 20% των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γηραιά Αλβιόνα. Λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα, το επιτελείο Τζόνσον έχει θέσει ως στόχο τη διενέργεια ακόμη περισσότερων εμβολιασμών με την τρίτη δόση, ανοίγοντας για όλους τους ενήλικες την πλατφόρμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε, την ίδια ώρα, έκκληση στους πολίτες της χώρας του να λάβουν στα σοβαρά την επέλαση της νέας μετάλλαξη και να μην σταθούν στην ήπια συμπτωματολογία που προκαλεί.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το