Τοπικά

«Καταπατητές» όσοι εξαγόρασαν δασικές εκτάσεις – Ιδιοκτήτες 150.000 στρεμ. στη Μαγνησία θεωρούνται παράνομοι

Τέλος στην εξαγορά δασικών εκτάσεων από αυτούς που τις εκχέρσωσαν παράνομα και τις καλλιεργούν βάζει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, «τινάζοντας στον αέρα» τον όλο μηχανισμό.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των Δασολόγων Νικόλαος Μπόκαρης, με την απόφαση 710/2020 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνονται ως αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για τα ξεχερσωμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις για γεωργική χρήση πριν και μετά το έτος 1975.
Την προσφυγή στο ΣτΕ είχαν καταθέσει η ΠΕΔΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ και η απόφαση αφορά 2 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα.
Όσοι κατέθεσαν αίτηση στην ουσία αποδέχονταν ότι είναι καταπατητές δημόσιας γης. Στη Μαγνησία, σύμφωνα με την τοπογράφο κ. Γραμματή Μπακλατζή, έγιναν εξαγορές 150.000 στρεμμάτων και τώρα με την απόφαση του ΣτΕ οι αιτούντες είναι παράνομοι.
«Μάλιστα με τα εξαρτημένα τοπογραφικά που κατέθεσαν στο Δασαρχείο έδωσαν στο «πιάτο» κυριολεκτικά την περιουσία τους, γιατί ο νόμος λέει ότι άμεσα αυτά θα πρέπει να κηρυχθούν αναδασωτέα», σημείωσε.
Αρχικά, η προσφυγή είχε συζητηθεί πέρυσι στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και του 2017, με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα έναντι τιμήματος να γίνεται εξαγορά δασικών εκτάσεων και να καλλιεργούνται.
Λόγω της σοβαρότητας, όμως, του θέματος το Τμήμα παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια. Ωστόσο, παρά την πρώτη απόφαση του ΣτΕ από το Ε’ Τμήμα περί αντισυνταγματικότητας, η διαδικασία για τις εξαγορές από τις Δασικές Υπηρεσίες συνεχίζονταν κανονικά με εντολή του αρμόδιου υπουργείου.

Προσφυγή
Η τότε προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) αφορούσε στη συνταγματικότητα τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ορίζονται πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Οι αποφάσεις βασίζονται σε διατάξεις των Νόμων 4280/2014 (που έμεινε γνωστός ως «αντιδασικός») και 4467/2017, με τις οποίες δόθηκε η πλήρης εξαγορά εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 και η αγορά του δικαιώματος αγροτικής χρήσης για όσες εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007. Να σημειωθεί ότι η σχετική δυνατότητα έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία έως τις 8 Αυγούστου 2020.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπόκαρης σε ανάρτησή του για τη θετική έκβαση της προσφυγής ανέφερε: «Η δικαίωση της ΠΕΔΔΥ και του ΓΕΩΤΕΕ θα έπρεπε να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης των πολιτικών ηγεσιών των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στα δασικά οικοσυστήματα και, κυρίως, την ασφαλέστερη νομοθέτηση για αυτά (βλέπετε Δασικοί Χάρτες) με κριτήριο τη συνταγματική κανονικότητα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το