Τοπικά

Καταγγελίες για μαύρη εργασία σε Πήλιο και Σποράδες “Θ”

MAYRH ERGASIA

Το σωματείο Επισιτισμού στη Μαγνησία γίνεται αποδέκτης πολλών καταγγελιών για μαύρη εργασία σε Πήλιο και Σποράδες. Καμαριέρες και τραπεζοκόμοι για 500 ευρώ το μήνα και σερβιτόροι για αντίστοιχο ποσό, που «χτυπούν» δεκάωρα σε καθημερινή βάση, αναφέρθηκε.

Πολλές είναι οι καταγγελίες για αδήλωτη εργασία, απολύσεις ή συνεχή αντικατάσταση του προσωπικού. Μαζί με τον τουρισμό «ανθεί» και η μαύρη εργασία, με τις καταγγελίες να αναφέρουν ότι δεκάδες αλλοδαποί απασχολούνται σε ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια. Αλλοδαποί και νέοι σε ηλικία άνθρωποι, που μόλις τελείωσαν το λύκειο και θέλουν να εξασφαλίσουν ένα χαρτζιλίκι, εργάζονται ανασφάλιστοι και εμφανίζονται ως «μαθητευόμενοι» στην Επιθεώρηση Εργασίας. Την ίδια ώρα ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν βρίσκουν εργασία και κινδυνεύουν να μην βγουν στη σύνταξη για ελάχιστα ένσημα, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.
Το σωματείο επισιτισμού είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί με τους εργοδότες και θα ξεκινήσει από τα νησιά των Σποράδων, με επίσημες καταγγελίες για εκείνους που με το πρόσχημα της πρακτικής δεν ασφαλίζουν το προσωπικό.
Από το σωματείο επισιτισμού κάνουν λόγο για μια απαράδεκτη κατάσταση που «ανθεί» την τελευταία δεκαετία και η οποία δεν αντιμετωπίζεται από τους αποδεκατισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ταυτόχρονα ο κλάδος πλήττεται από τις αποφάσεις των ιδιοκτητών να περιορίσουν τη σεζόν . Λόγω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι μειώνουν το χρόνο λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Το γεγονός αυτό προκαλεί αρνητικές συνέπειες καθώς ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε επισιτιστικά επαγγέλματα δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα ώστε μετά τα 60 τους χρόνια να συνταξιοδοτηθούν ως εποχικοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το