Τοπικά

Καμία δωρεά και μεταμόσχευση νεφρού για το 2018 στη Μαγνησία 

Στους 260 ανέρχονται οι νεφροπαθείς στη Μαγνησία που δίνουν αγώνα για την αντιμετώπισή της ασθένειάς, όταν οι δωρεές νεφρού είναι πολύ λίγες. Για το 2018 δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μεταμόσχευση νεφρού σε πάσχοντα στη Μαγνησία.
Αύριο Πέμπτη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, όπως είθισται από το 2006, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Βασίλης Γιαννάκος τόνισε πως «η φετινή παγκόσμια ημέρα νεφρού είναι αφιερωμένη στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια των γυναικών η οποία φέτος συμπίπτει με τη γιορτή της γυναίκας. Παγκόσμια ο αριθµός των γυναικών που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο ανέρχεται σε 195 εκατομμύρια και σήμερα η νόσος αποτελεί την 8η κύρια αιτία θανάτου, όντας υπεύθυνη για 600.000 θανάτους ετησίως. Ο κίνδυνος για ανάπτυξη της νόσου στις γυναίκες είναι τουλάχιστον τόσο υψηλός, όσο και στους άνδρες ή και ακόμη μεγαλύτερος. Έτσι, σύµφωνα µε ορισμένες μελέτες , η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί στις γυναίκες µε μέση επίπτωση 14%, ενώ στους άνδρες είναι 12%.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα 1.250 περίπου άτομα περιμένουν ένα νεφρικό μόσχευμα για να μπορέσουν πλέον υγιείς και αισιόδοξοι να συνεχίσουν τη ζωή τους. Αριθμός τεράστιος αν αναλογιστεί κανένας ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 120 μεταμοσχεύσεις νεφρού.
Ο κ. Γιαννάκος «Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από 5, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 35, στην Πορτογαλία 32, στην Κροατία 33,5, στην Αυστρία 25 και το Βέλγιο 26.
Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:
Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στον φόβο για εμπόριο οργάνων.
Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής
Να θυμίσουμε ότι στη Μαγνησία, στους 260 περίπου νεφροπαθείς, είναι στη λίστα αναμονής για το πολυπόθητο «Δώρο Ζωής» περίπου 60-65, επί το πλείστον νέοι άνθρωποι. 105 κάνουν αιμοκάθαρση στη Μ.Τ. Νεφρού Ν. Βόλου, 85 στην ιδιωτική κλινική Θεσσαλική Νοσηλευτική, 25 κάνουν πλύσεις περιτοναϊκής και περίπου 45 είναι μεταμοσχευμένοι. Σε όλη την Ελλάδα πλέον έχουν περάσει τους 12.000 οι νεφροπαθείς».
Μέχρι στιγμής στο Ν. Μαγνησίας δεν έχει γίνει δωρεά οργάνων ούτε μεταμόσχευση.
Ο κ. Γιαννάκος στέλνει το μήνυμα για την αυριανή ημέρα «Όλοι λέμε ΝΑΙ στη Δωρεά Οργάνων και όλοι λέμε ΝΑΙ στη Ζωή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το