Τοπικά

Καλλιέργειες τριών γενιών εμφανίζονται ως δασικές – Ανάστατοι οι κάτοικοι στο Πουρί

Υπογραφές ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν οι κάτοικοι στο Πουρί εκφράζοντας την αντίδρασή τους για τους δασικούς χάρτες. Προχθές πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο χωριό και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς, πρόταση που δέχτηκε ο δήμαρχος κ. Κουτσάφτης, ο οποίος ήταν «παρών».

Παράλληλα οι κάτοικοι συνέταξαν υπόμνημα και καλούν τους κατοίκους και των άλλων χωριών να πράξουν το ίδιο, ώστε να κατατεθούν στο διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα αποφάσισαν να «παγώσουν» οποιαδήποτε ένσταση στο δασαρχείο και να εκλαμβάνονται ως δικές τους εκτάσεις αυτές που περιλαμβάνονται στον ΟΣΔΕ, ενώ ζήτησαν και τη νομική κάλυψη του Δήμου για όποιες εξελίξεις προκύψουν.
Στην προχθεσινή συνέλευση παρευρέθηκαν 150 και πλέον κάτοικοι του Πουρίου, ενώ ομάδα πολιτών μεταφέρει το υπόμνημα από σπίτι σε σπίτι για να το υπογράψουν και όσοι δεν παρίσταντο στη συνέλευση.
Στο υπόμνημα αναφέρεται πως «δυστυχώς, στην περιοχή μας παρατηρείται το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων να εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις, αν και αυτές καλλιεργούνται εδώ και τρεις γενιές και περισσότερο. Μηλεοπερίβολα, ελαιοπερίβολα και ήμερα καστανωτά, εμφανίζονται ως εκτάσεις με δασικά είδη. Ιδιαίτερα δε, τα ήμερα καστανωτά εμφανίζονται στο σύνολό τους ως δασικές εκτάσεις, καλυπτόμενες από άγριες καστανιές. Οι παραπάνω καλλιεργούμενες εκτάσεις, έχουν εδώ και αρκετά χρόνια δηλωθεί στο Ο.Σ.Δ.Ε. και έχουν επιδοτηθεί. Πώς είναι δυνατόν τέτοιες εκτάσεις να εμφανίζονται ως δασικές, όταν το ίδιο το κράτος τις προηγούμενες δεκαετίες, τις αναγνώριζε ως καλλιεργούμενες, τις επιδοτούσε, εισέπραττε φόρους και τέλη και τις θεωρούσε ως αγροτική περιουσία όλων μας.
Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης θα είναι η διακοπή της καλλιέργειας, ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής, η έξοδος από την αγροτική παραγωγή των περισσότερων από εμάς και η ένταξη μας στους χιλιάδες υπάρχοντες ανέργους της χώρας, πέραν βέβαια της μεγάλης απώλειας οικονομικών εσόδων για το κράτος από τους άμεσους και έμμεσους φόρους, επί των καλλιεργούμενων εκτάσεών μας.

Τα αιτήματα
Τα αιτήματα των κατοίκων και αγροτών είναι τα εξής:
1. Την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και την ανάκληση των ήδη αναρτηθέντων δασικών χαρτών.
2. Τη διόρθωση όλων των ανακριβειών, των λαθών και των παραλείψεων πριν τη νέα ανάρτησή τους.
3. Τη θεώρηση, πριν από την ανάρτηση, όλων των ορίων των οικισμών και των σχεδίων πόλεως, από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία της κάθε περιοχής.
4. Τη θεώρηση των ορίων των διανομών από την υπηρεσία πολιτικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
5. Την κατάργηση του υπέρογκου τέλους υποβολής αντιρρήσεων ή έστω τον περιορισμό του σε συμβολικό ύψος.
6. Οι Δασικοί Χάρτες να μη συνταχθούν με βάση τις αεροφωτογραφίαες του 1945 και του 2008 – 2009, με δεδομένο το γεγονός ότι οι αεροφωτογραφίες του 1945 ήταν αμέσως μετά τον πόλεμο, όπου η χώρα παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης, ενώ οι αεροφωτογραφίες του 2008 – 2009, ελήφθησαν στην περιοχή μας το καλοκαίρι που υπήρχε έντονη φυλλοβολία, γεγονός που εξομοιώνει τις καλλιεργούμενες καστανιές με τις άγριες καστανιές, ενώ και οι υπόλοιπες καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν είναι δυνατό να εξακριβωθούν.
7. Όλες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες έχουν δηλωθεί στο Ο.Σ.Δ.Ε., έχουν επιδοτηθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και δηλώνονται στα οικεία έντυπα Ε9 ως καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις (μηλεοπερίβολα, ελαιοπερίβολα, καστανωτά), να εξαιρεθούν από τον δασικό χάρτη και να ληφθεί υπόψη η σημερινή τους μορφή και μόνο (2016)».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το