Τοπικά

Κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Για την καλύτερη προετοιμασία του εορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς, πραγματοποιήθηκε από την διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου, η εξόρμηση στη ΄Β Βιομηχανική Ζώνη, με το κάλεσμα του συνδικάτου στα εργοστάσια και βιομηχανίες μετάλλου της περιοχής.
Το Συνδικάτο με τον πρόεδρο και τον γραμματέα, επισκεφτήκαν τους χώρους εργασίας μεταλλικών κατασκευών (Ορφέας, ΒΜΤ, Λυκομήτρου Α.Ε., ΒΕΜΕΚΕΠ κ.α.), συζήτησαν και κάλεσαν τους μεταλλεργάτες να πάρουν δυναμικά μέρος στην συγκέντρωση που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία Μαγνησίας την Πέμπτη 6 Μάη, στην Πλατεία Ελευθερίας.
Στο κάλεσμα τους, επισήμαναν ότι, «η φετινή Πρωτομαγιά θα αποτελέσει την πρώτη μαζική αγωνιστική απάντηση στις «ανατροπές του αιώνα» που δρομολογεί η κυβέρνηση στα Εργασιακά, με τον νόμο – έκτρωμα για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τη νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, τη γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας».
Παράλληλα, έκαναν σε μερικούς χώρους ανοιχτές συγκεντρώσεις και συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τις συνέπιες του νόμου και τι σημαίνουν αυτές οι ανατροπές για τον κλάδο μετάλλου.

Ακολουθεί απόσπασμα της ανακοίνωσης:

“«Τη στιγμή που στις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδους μας, η απλήρωτη υπερωρία έχει γίνει καθεστώς, καθώς έχει παγιωθεί η πληρωμή σε είδος με κουπόνια, που το 8ωρο σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρείται ούτε στο ελάχιστο, αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τους εργοδότες να συνεχίσουν ανενόχλητοι και μάλιστα χωρίς καν να έχουν από το νόμο την υποχρέωση να μας πληρώσουν! Σε τυχόν έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε καν πρόστιμο δε θα τους επιβληθεί!
Τη στιγμή που και τώρα οι εργοδότες μας πιέζουν να πάρουμε άδειες όταν εκείνοι θέλουν και όχι όταν εμείς το έχουμε ανάγκη, φανταστείτε τι θα γίνει με τις “έξτρα” μέρες άδειας που μας λένε ότι θα δικαιούμαστε! Ο εργαζόμενος στην εκάστοτε βιομηχανία, επιχείρηση του κλάδου, είναι δυνατόν να αποφασίζει ο ίδιος ελεύθερα αν θα δουλέψει ή όχι 10ωρο; Λες και δεν βιώνουμε ακόμα και στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης την εντατικοποίηση, αφού οι βιομηχανίες του κλάδου παρά την χασούρα διατηρούν τα κέρδη τους.
Μας κοροϊδεύουν! Κάτω από την πίεση του εργοδότη και με την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης θα αναγκαζόμαστε να υποκύψουμε. Να μην αναφερθούμε στους εκατοντάδες εργολαβικούς συναδέλφους που ήδη δουλεύουν με συνθήκες γαλέρας, 12ωρα χωρίς πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης ενώ σε πολλές περιπτώσεις τους ζητάνε να επιστρέψουν και το δώρο.»
Επίσης, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν στους εργαζόμενους τη θέση και τις αποφάσεις της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου που οδηγούν στην απεργοσπασία των εργαζομένων της περιοχής από την στιγμή που αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μαΐου ενώ ήξεραν πολύ καλά τις δυσκολίες που έχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία να πραγματοποιήσουν Γ.Σ. λόγο του κορονοϊού.

«Οι απεργιακές αποφάσεις για την Πέμπτη 6 του ΜΑΗ, που έχουν πάρει μια σειρά Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αλλά και συνδικάτα σε μια σειρά πόλεις, έβαλαν φρένο στην κατάντια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας κάλεσε αντί για απεργία, να κάνουμε πασχαλινή αργία!
Σε απόλυτη σύμπλευση με τη Κυβέρνηση και τους εργοδότες, η ΓΣΕΕ κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τις αλλαγές που έρχονται. Βρίζει και κατηγορεί τους ίδιους τους εργαζόμενους που όλο το προηγούμενο διάστημα και με αποκορύφωμα την απεργία του περασμένου Νοέμβρη, διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων και επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, ότι αυτοί ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας! Είπε γελοίους όσους τολμήσαμε να ζητήσουμε αγωνιστικά το δικαίωμά μας στη ζωή!
Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Οργανωνόμαστε στο κλαδικό Συνδικάτο μας.
Γιατί η Πρωτομαγιά για τους εργαζόμενους είναι μέρα απεργίας και διεκδίκησης. Δεν είναι αργία που μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση και Υπουργείο να αποφασίζει πότε θα εορταστεί».
Μέχρι τις 6 Μαΐου το Συνδικάτο θα συνεχίσει τις περιοδείες και εξορμήσεις και στα υπόλοιπα εργοστάσια μετάλλου της περιοχής”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το