Τοπικά

Ιστορίες τρέλας στη «βομβαρδισμένη» Σκόπελο – Ο Δήμος σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ… συγγενών “Θ”

skopelos

Ιστορίες τρέλας για γέλια και για κλάματα στη «βομβαρδισμένη» Σκόπελο. Μαλωμένοι συγγενείς έχουν αναπτύξει τις επιχειρήσεις τους, τις απέναντι όχθες ενός ρέματος. Η περιουσία του ενός καταστράφηκε ολοκληρωτικά, αλλά δεν μπορεί να επισκεφθεί την επιχείρησή του γιατί αναγκαστικά πρέπει να διανύσει έναν «κύκλο» και να περάσει μέσα από την επιχείρηση του συγγενή του. Ο συγγενής του όμως, του απαγορεύει την πρόσβαση και για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση ο Δήμος απέστειλε έγγραφο στην… Κτηματική. Ο Δήμος για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στον αποκλεισμένο ιδιοκτήτη ζήτησε να γίνουν έργα και η Κτηματική που ενημερώθηκε για την εικόνα της «εξαφανισμένης» παραλίας στο Λιμνονάρι προειδοποίησε πως εάν ξαναμπαζωθεί η κοίτη θα υπάρξουν επιπτώσεις.
Επάνω σε μπαζώματα ρεμάτων χτίστηκαν περιουσίες, με το δήμαρχο του νησιού να αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ χθες κατέθεσε υπόμνημα στην κυβέρνηση και ζητεί αποζημιώσεις ύψους 9,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Δήλωσε ωστόσο χθες πως θα υπάρξει άμεσα οριοθέτηση και παραδέχτηκε ότι για να γίνει αυτό όσοι μπάζωσαν και έχτισαν επάνω σε ρέματα θα διαθέσουν τμήματα γης για να κατασκευαστούν τα αντιπλημμυρικά. Σύντομα θα επισκεφθούν το νησί και επιθεωρητές δημοσίων έργων.
Ο Δήμος έφτασε σε σημείο να αποστείλει έγγραφο στην Κτηματική προκειμένου να μεσολαβήσει στη διένεξη των δύο συγγενών.
Συγκεκριμένα, κατατέθηκε ερώτημα με το οποίο ο Δήμος Σκοπέλου ζητούσε από το «τμήμα Αιγιαλού και Παραλίας» έγγραφη ενημέρωση, για τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί, μετά την καταστροφή της παραλίας στο Λιμνονάρι. Το ερώτημα απαντήθηκε εγγράφως από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με το απαντητικό – ενημερωτικό έγγραφο ο Δήμος Σκοπέλου μπορεί να προβεί άμεσα «στην υλοποίηση των απολύτως απαραίτητων και επείγοντος χαρακτήρα έργων, για την αντιμετώπιση του κινδύνου, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δηλαδή στη λήψη των απαραίτητων ποσοτήτων αδρανών υλικών και στην απομάκρυνση των δύο κατεστραμμένων οχετών από την κοίτη του ρέματος…».
Για τα παραπάνω πρέπει η περιοχή να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να έχει εκδοθεί απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Στο έγγραφο τονίζεται ότι «μετά το πέρας των συγκεκριμένων έργων και εντός του έτους θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος, που θα εγκριθεί από το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ότι οι εργασίες αποκατάστασης σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την εκ νέου φραγή (μπάζωμα) της κοίτης του ρέματος με οποιουδήποτε τύπου κατασκευές.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε»
Σε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ αποτιμά ο Δήμος Σκοπέλου τις ζημιές που προκλήθηκαν στο λιμάνι και το πάρκιν από τη θεομηνία.
Χθες ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης επισκέφθηκε τον υπουργό Ναυτιλίας και ζήτησε χρηματοδότηση από τον κ. Δρίτσα. που τόνισε ό,τι θα γίνει ότι είναι δυνατόν. Εκείνος με τη σειρά του ζήτησε να προετοιμαστεί τεχνικό δελτίο για το έργο.

Ερωτήσεις του ΚΚΕ
Στο μεταξύ, ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Σκόπελο κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Μαγνησία κ. Κώστας Στεργίου και ο βουλευτής της Λάρισας κ. Γιώργος Λαμπρούλης.
Επίσης ερώτηση κατέθεσε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στον αρμόδιο επίτροπο ζητώντας ουσιαστική στήριξη των πληγέντων και των άλλων υποδομών που καταστράφηκαν από το κύμα κακοκαιρίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το