Τοπικά

Μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπές γυναίκες από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου “Θ”

metanastes

Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Οκτωβρίου θα αρχίσουν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπές γυναίκες, τα οποία θα πραγματοποιήσει το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου για 3η συνεχόμενη χρονιά. Ο φετινός κύκλος διδασκαλίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχοντας οδηγό την επιτυχία των δύο προηγούμενων ετών. Τα μαθήματα έχουν προσελκύσει σημαντικό αριθμό μεταναστριών που ζουν μόνιμα στη Μαγνησία και μέσα από την πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στην ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.
Τα μαθήματα είναι δωρεάν και θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο «Σπίτι» του Λυκείου, ενώ την εκμάθηση των ελληνικών έχουν αναλάβει εθελοντικά μέλη του Λ.Ε.Β. Στις διδάσκουσες συμπεριλαμβάνεται και η κ. Γιασεμή Κουτσικού, συνταξιούχος δασκάλα, η οποία μίλησε για την πρωτοβουλία της εκμάθησης της γλώσσας μας σε αλλοδαπές γυναίκες που είναι εγκαταστημένες από χρόνια στην πόλη. Αν και πέρασαν χρόνια από την τελευταία φορά που δίδαξε στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, χάρη στα τμήματα που λειτουργούν, επέστρεψε σε ένα γνώριμο ρόλο για την ίδια. Βέβαια απέναντί της έχει ενήλικες αντί για παιδιά, ωστόσο τόνισε πως πρόκειται για μία ξεχωριστή εμπειρία.
«Η ιδέα μού άρεσε από την πρώτη στιγμή και εφόσον μπορούσα να προσφέρω, δέχθηκα με μεγάλη χαρά να διδάξω. Φέτος εισερχόμαστε στην 3η χρονιά διδασκαλίας και πλέον τα τμήματα έχουν διαχωριστεί σε αρχαρίων και προχωρημένων, ανάλογα από το επίπεδο γνώσης των ελληνικών», σημείωσε η κ. Κουτσικού που συμπλήρωσε: «Όλες οι γυναίκες που παρακολουθούν τα μαθήματα δείχνουν πως το θέλουν πολύ. Οι περισσότερες προέρχονται από χώρες όπως είναι η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Εσθονία, η Αλβανία και η Βουλγαρία, ενώ έχουμε και μία κοπέλα εκτός Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα από τη Σρι Λάνκα. Δεν είναι οικονομικές μετανάστριες, αλλά έχουν παντρευτεί Βολιώτες και ακολουθώντας τους συζύγους τους πλέον ζουν ανάμεσά μας. Είναι γυναίκες μορφωμένες. Πολλές έχουν σπουδάσει στη χώρα τους και δεν παύουν στιγμή να μας εκπλήσσουν με όσα γνωρίζουν για την ελληνική κουλτούρα».
Όσο για το κλίμα που επικρατεί στην τάξη; Η κ. Κουτσικού απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Δίδαξα για 30 χρόνια σε παιδιά. Όμως εκεί οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, αφού σε ένα δημοτικό σχολείο καλούμαστε να μάθουμε στα παιδιά να γράφουν, γνωρίζοντας ήδη τον προφορικό λόγο. Στα μαθήματα που παραδίδουμε στο Λύκειο Ελληνίδων τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εδώ ξεχνάς ότι είσαι δάσκαλος. Βλέπεις τι χρειάζονται οι γυναίκες και προσπαθείς να τις βοηθήσεις. Συχνά τα μαθήματα προσαρμόζονται στις ανάγκες τους. Για παράδειγμα θέλουν να συνεννοηθούν σε μία δημόσια υπηρεσία ή μία τράπεζα. Έτσι προσπαθούμε να τις μάθουμε χρηστικά πράγματα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι αλληλοδιδακτικό μεταξύ μας. Μαζί με τις κοπέλες μαθαίνουμε κι εμείς πολλά πράγματα από την κουλτούρα των χωρών προέλευσής τους».
Στη συνέχεια η Βολιώτισσα δασκάλα αναφέρθηκε στα μεγάλα βήματα προόδου που έχουν γίνει, επισημαίνοντας: «Κάτι για το οποίο νιώθω υπερήφανη για το έργο που επιτελούμε στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, είναι πως έχουμε καταφέρει να κάνουμε αυτές τις γυναίκες να μη νιώθουν ξένες κάθε φορά που περνούν την πόρτα για μάθημα. Στην αρχή ήταν μαζεμένες και ντροπαλές, αλλά γρήγορα «ανοίχτηκαν» και μέσα στην προηγούμενη διετία καταγράφηκε εξαιρετική πρόοδος. Τα ελληνικά δεν είναι εύκολη γλώσσα, ιδιαίτερα για έναν αλλοδαπό που θέλει να τα διδαχτεί, αν και υπάρχει μεγάλος αριθμός λέξεων με ελληνικές ρίζες και κοινά σημεία που συναντούμε σε πολλές ξένες γλώσσες. Το πιο σημαντικό είναι πως όλες οι κοπέλες αγαπούν την Ελλάδα, επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας και να αφομοιωθούν στην κοινωνία μας. Έτσι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα μαθήματα και δείχνουν έμπρακτα πως θέλουν να μάθουν να γράφουν και να ομιλούν σωστά ελληνικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το