Τοπικά

Ισχυρό το πλήγμα στη βιομηχανία το 2015 – Χάθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας στη Μαγνησία

βιπε

Σε τροχιά διάλυσης του όποιου παραγωγικού ιστού της πόλης, αλλά και των αντίστοιχων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, κινείται η ύφεση.

Παρά τις εκτιμήσεις πως η μνημονιακή εσωτερική υποτίμηση, όπως οι μισθολογικές μειώσεις θα τονώσει τις εξαγωγές και άρα τη βιομηχανική παραγωγή, η πραγματικότητα των στατιστικών, δείχνει… άλλα. Από τη βιομηχανία χάθηκαν το 2015 στη Μαγνησία 175 θέσεις εργασίας και σε αυτό τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν και 30 άτομα που βρίσκονται σε επίσχεση στην εταιρεία «Κιολεΐδης».

Οι θέσεις εργασίας χάθηκαν από τη ΒΙΣ, την COCA-COLA, τη SOVEL και 30 οικειοθελείς αποχωρήσεις από τον Ιμάντα.

Το βασικό πρόβλημα με τα στοιχεία αυτά είναι πως έχουμε να κάνουμε με θέσεις εργασίας, οι οποίες αναπληρώνονται πάρα πολύ δύσκολα. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ανθρώπινα δράματα, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνταν σε εργασίες που είχαν άμεση σχέση με τη «γραμμή παραγωγής», έχουν καταδικαστεί στον καιάδα της μακροχρόνιας – παντοτινής ανεργίας.

Ο αριθμός των απασχολουμένων στη βιομηχανία μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό, απ’ ό,τι στο σύνολο της οικονομίας. Αντιστοίχως, με ταχύτερο ρυθμό, απ’ ό,τι στο σύνολο της οικονομίας, αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων του μεταποιητικού, βιομηχανικού τομέα.

Στη Μαγνησία οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 18.783, ενώ οι περισσότεροι καταγράφονται στο Δήμο Βόλου 15.598. Στο 24% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στο γ’ τρίμηνο του 2015 καταγράφοντας αποκλιμάκωση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014 που είχε ανέλθει στο 25,5%, αλλά και σε σύγκριση με το β’ φετινό τρίμηνο που ήταν 24,6%.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά απογοητευτική. Η ανάπτυξη είναι μια έννοια που δείχνει …αφηρημένη», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Παπαδημόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στο Νομό Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλου αναδεικνύεται «πρωταθλητής» στην ανεργία έναντι των υπολοίπων Δήμων. Στο Δήμο Βόλου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 15.598, στο Δήμο Αλμυρού 1.129, στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου 218, στο Δήμο Ν. Πηλίου 307, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου 691, στο Δήμο Αλοννήσου 194, στο Δήμο Σκιάθου 344 και στο Δήμο Σκοπέλου342.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 7 στους 10 ανέργους αναζητούν εργασία και δεν βρίσκουν για περισσότερο από ένα χρόνο (73,7%). Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (46,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (13,2%) τίτλο σπουδών και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (20,0%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 12,0% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 82,4% αναζητεί πλήρη, αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 5,6% είτε αναζητεί μερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Ένα ποσοστό ανέργων (6,6%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2015, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:

α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (27,7%),

β) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (20,2%),

γ) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (17,4%).

Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα από το αν έχουν εργαστεί στο παρελθόν), αποτελεί αντίστοιχα το 73,7%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (28,6% έναντι 23,7%). Επίσης, το 72,4% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,2%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το