Κόσμος

Ιράκ: Έξι Γάλλοι τζιχαντιστές καταδικάστηκαν σε θάνατο

Δύο ακόμα Γάλλοι καταδικάστηκαν την Τρίτη (28/5) στο Ιράκ με την εσχάτη των ποινών, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των υπηκόων της συγκεκριμένης χώρας, οι οποίοι καταδικάστηκαν από την περασμένη Κυριακή στη θανατική ποινή, ως μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».
Ο Μπραχίμ Νετζαρά, 33 ετών, που κατηγορείται από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι διευκόλυνε την αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία, και ο Καράμ Ελ Χαρσαουί, που την Πέμπτη θα κλείσει τα 33, μεταφέρθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στο Ιράκ από τη Συρία, όπου κρατούνταν από μια αραβοκουρδική συμμαχία που πολεμά τους τζιχαντιστές, προκειμένου να δικαστούν.

Όπως μεταδίδει το AFP, ακόμη έξι Γάλλοι που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ, θα δικαστούν τις επόμενες ημέρες στη Βαγδάτη ως μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».
Ο Μπραχίμ Νετζάρα εξήγησε στο δικαστήριο: «Έφυγα από τη Γαλλία για τη Συρία με το αυτοκίνητό μου το 2014», όταν το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους κάλεσε τους οπαδούς του να του δηλώσουν πίστη. «Η σύζυγος, η κόρη και ο γαμπρός μου ήταν μαζί μου», συνέχισε ο άνδρας που φορούσε την κίτρινα φόρμα των κρατουμένων στο Ιράκ.

Ο Καράμ Ελ-Χαρσαουί, Γάλλος μαροκινής καταγωγής δήλωσε στρεσαρισμένος ότι είναι αθώος. «Δεν εισήλθα στο Ιράκ και δεν συμμετείχα σε καμία μάχη ούτε στη Συρία ούτε στο Ιράκ», υπσοτήριξε.
Την Κυριακή και την Δευτέρα ακόμη τέσσερις Γάλλοι πολίτες, ο Κεβίν Γκονό, ο Λεονάρ Λοπέζ , ο Σαλίμ Μασού και ο Μουσταφά Μερζουγκί, καταδικάστηκαν σε θάνατο. Όλοι έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες προκειμένου να ασκήσουν έφεση. Ο Γάλλος δικηγόρος του Λεονάρ Λοπέζ ανακοίνωσε ήδη ότι ο πελάτης του θα το πράξει.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το