Ελλάδα

Υπέγραψαν εξοπλιστικό πρόγραμμα 500 εκατ. δολ. με την αμερικανική Lockheed εν μέσω κρίσης και σεναρίων για στάση πληρωμών

kammenos-tsipras

Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά από χρόνια, υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες η παρούσα κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα με την αμερικανική εταιρεία Lockheed η οποία πήρε προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων ενώ η συμφωνία είναι για 500 εκατ. δολ.

Η αποκάλυψη που κάνει το Πρώτο Θέμα προκαλεί έντονες συζητήσεις καθώς η συμφωνία έκλεισε στις 15 Μαρτίου και η απόφαση ελήφθη στο ΚΥΣΕΑ με τις υπογραφές του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καμμένου.

Εν μέσω δηλαδή της αγωνιώδους προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση να μαζέψει ευρώ – ευρώ για να πληρώσει χρεολύσια, μισθούς και συντάξεις, παίρνοντας τα αποθεματικά Ταμείων και φορέων, αποφασίζεται η χορήγηση 45 εκατ. δολ για μια συνολική σύμβαση 500 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 15 Μαρτίου ελήφθη απόφαση του ΚΥΣΕΑ με υπογραφές πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας για διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ (Lockheed) για εκσυχρονισμό πέντε πολεμικών αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών. Ο εκσυγχρονισμός θα κρατήσει 7 χρόνια και αυτό σημαίνει ότι όταν θα παραδοθούν τα αεροπλάνα θα είναι ηλικίας 42 ετών!

Το κόστος του προγράμματος, που έγινε με απευθείας ανάθεση, ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια.

Οπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», πρόκειται για το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά από 10 χρόνια. Η έγκρισή του δόθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό, μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει επτά χρόνια, αφορά τον εκσυχρονισμό, τη συντήρηση και εν συνεχεία την υποστήριξη πέντε εκ των έξι αεροσκαφών τύπου Ρ-38 Οrion, τα οποία είναι ηλικίας 35 ετών. Στόχος να επιμηκυνθεί η ζωή τους για ακόμη 15.000 ώρες πτήσεων. Τα εν λόγω αεροπλάνα είναι παροπλισμένα από το 2009, καθώς το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο εκσυγχρονισμός τους είναι οικονομικά ασύμφορος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 προγραμματιζόταν η απόκτηση νέων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, ωστόσο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, ενώ το 2010 είχαν προϋπολογιστεί 250 εκατ. ευρώ για την αγορά αεροσκαφών, ποσό που το 2011 έπεσε στα 180 εκατ. ευρώ.

Το 2014 ο φάκελος ανασύρθηκε και αποφασίστηκε η απόκτηση νέων αεροσκαφών να ενταχθεί στο πρόγραμμα προμηθειών αμυντικού υλικού της περιόδου 2011-2025, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 το υπουργείο Αμυνας υπέβαλε στο υπ. Οικονομικών πρόταση για τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων της περιόδου 2016-2017 για να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για το υποπρόγραμμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Ομως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε να αποδεσμεύσει χρήματα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Μάλιστα, τότε έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του επικεφαλής του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μην προχωρήσει σε εκταμίευση κονδυλίων για οπλικά συστήματα.

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2015, το ΓΕΕΘΑ επανέφερε την επιχειρηματολογία του ότι ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είναι η πιο συμφέρουσα λύση και στις 15 Μαρτίου το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα πήρε την εν λόγω απόφαση.

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε να προωθήσει τον φάκελο εκσυχρονισμού των αεροσκαφών Ρ-3Β κατά προτεραιότητα, υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ανέθεσε στην αμερικανική Lockheed Martin να αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος σε συνεργασία με την ΕΑΒ και άλλες ελληνικές εταιρείες, ως υποκατασκευάστριες κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλαιά αεροσκάφη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», τις ημέρες αυτές αποδεσμεύονται 45 εκατ. ευρώ δολάρια ως προκαταβολή στους Αμερικανούς και το πρόγραμμα ενεργοποιείται και τυπικά. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές από το Πεντάγωνο, η χρηματοδότηση του προγράμματος από το υπουργείο Οικονομικών για τα επόμενα τρία χρόνια έχει ήδη εξασφαλιστεί και προσθέτουν ότι η ολική αποπληρωμή του προγραμματίζεται μέχρι το 2022, παράλληλα με την εκτιμώμενη ολοκλήρωση της παράδοσης των εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών.

πηγή www.imerisia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το