Κόσμος

Ινδονησία: Όποιος θέλει ενισχυτική δόση, πρέπει να την πληρώσει

Η Ινδονησία αρχίζει την Τετάρτη το πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικής δόσης κατά του κορωνοϊού, με δωρεάν εμβόλια για τους ηλικιωμένους και όσους είναι ανήμποροι να πληρώσουν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ωστόσο η απόφαση να κάνουν την πλειονότητα του πληθυσμού των 270 εκατομμυρίων να πληρώσει για να εμβολιαστεί έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής για την απόφασή της αυτή που διακρίνει ποιος θα λάβει δωρεάν εμβόλιο και ποιος όχι, ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πόσο θα κοστίζει κάθε εμβόλιο.

Κυκλοφορούν στη νησιωτική χώρα της Ασίας διάφορες εκτιμήσεις, βασισμένες στη διεθνή τιμή προμήθειας κάθε σκευάσματος, που ποικίλουν από 2,75 δολάρια για μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca και 23 δολάρια για το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

Λέγεται ότι κάθε εμβόλιο θα κοστίζει περί τις 300.000 ινδονησιακές ρουπίες (21 δολάρια ή 18,5 ευρώ), αλλά στην πράξη οι ιδιωτικές κλινικές που θα χορηγούν κάποια εμβόλια μπορεί να χρεώνουν τρεις ή και επτά φορές περισσότερα, όπως δήλωσε στο δίκτυο Al Jazeera ο Αλεξάντερ Αριφιάντο, ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών της Σιγκαπούρης.

«Η προσθήκη χρέωσης στα ενισχυτικά εμβόλια θα αυξήσει τη διστακτικότητα έναντι του εμβολιασμού. Όσο περισσότερο κοστίσει τόσο πιο πολλοί άνθρωποι θα διστάσουν να λάβουν τρίτη δόση», εκτιμά.

Η Ινδονησία έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό πλήρους εμβολιασμού (με δύο δόσεις) κατά του κορωνοϊού, με μόλις το 43% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 117 εκατομμύρια κατοίκους, να έχουν λάβει δύο εμβόλια από τις 13 Ιανουαρίου του 2021 που ξεκίνησε το πρόγραμμα χορήγησης.
Πηγή: Al Jazeera

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το