Τοπικά

Ημερίδα για τις πολιτικές διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στη Διασπορά

γλώσσα

Ημερίδα με θέμα «Πολιτικές για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη Διασπορά. Καλές πρακτικές και προβλήματα», πραγματοποιείται  στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου στις έξη το απόγευμα. Η ημερίδα διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο/-η και θα δοθεί βεβαίωση για την παρακολούθησή της. Η ημερίδα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και του Εργαστηρίου Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .Συνδιοργανωτές το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο Σχολικής Πρακτικής του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, και τα 16ο και 30ό Δημοτικά Σχολεία Βόλου.

Το Κοινόν των Μαγνήτων πιστό στις καταστατικές τους αρχές με εκδηλώσεις, δραστηριότητες και εκλαϊκευμένες διαλέξεις παρουσιάζει καλές πρακτικές των Ελλήνων της Διασποράς. Σε αυτά τα πλαίσια με την τρίτη ημερίδα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας ολοκληρώνει τον κύκλο διαλέξεων με τις οποίες καταξιωμένοι επιστήμονες παρουσίασαν το πλαίσιο διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των μεταναστών που διαβιούν στην ελλαδική επικράτεια και τέλος τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Διασπορά.

Πρόγραμμα Ημερίδας

18.00: Έναρξη-Χαιρετισμοί

Εισαγωγή

18:10 Αστέριος Αργυρίου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Στρασβούργου.«Η σημασία της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στη Διασπορά»

18:30: Γιώργος Ανδρουλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Η ελληνική γλώσσα στη Διασπορά: κοινωνιογλωσσολογική θεώρηση.
18:50 :
Γεωργία Στύλου, Δρ. Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης: “Το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης και η δράση του για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά”.

19.10: Πασχάλης Δήμου, Διευθυντής 30ού Δημ. Σχ. Βόλου, Ταμίας του Κοινού των Μαγνήτων: «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ελληνική διασπορά. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο».

19.30: Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, Ομότιμος Καθηγητής ΜΙΤ, : «Η λειτουργία και δράσεις του Κύκλου διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας στην Ουάσινγκτον, Η.Π.Α.».

19.50: Παν Αλεβαντής, Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα : «Μαθαίνοντας ελληνικά σε ένα πολύγλωσσο ευρωπαϊκό περιβάλλον».

20.10: Παναγιώτης Σαπίδης, Δάσκαλος, ΜΔΕ στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης: «Προβλήματα στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Γερμανία»

20.30:  Άρτεμις Αλεξιάδου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Στουτγάρδης, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας. « Κατασκευάζοντας μια καινούρια γραμματική. Το φαινόμενο της εναλλαγής κωδίκων στη γλώσσα των Ελλήνων της διασποράς»

Συζήτηση

Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης, Δ/ντής του 16ου Δημ. Σχ. Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το