Τοπικά

Εικόνα εγκατάλειψης στο πολιτιστικό άλσος Ν. Ιωνίας «Ανδρέας Βαλαχής» “Θ”

άλσος 1

Ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» πρασίνου της Νέας Ιωνίας έχει αφεθεί στην τύχη του και δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει την πλειοψηφία των πάρκων σε όλες τις δημοτικές ενότητες να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Η ελλιπής καθαριότητα, η κακή συντήρηση, αλλά και οι φθορές που δεν αποκαθίστανται, συνθέτουν το σκηνικό του άλσους, που αν και φέρει το όνομα ενός εκ των σημαντικότερων ανθρώπων που υπηρέτησαν το αξίωμα του δημάρχου Νέας Ιωνίας, οι επίγονοι του Ανδρέα Βαλαχή φροντίζουν να το υποβαθμίζουν με την αδιαφορία τους.

Ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος γειτνιάζει με αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστό γυμναστήριο Ν. Ιωνίας/κολυμβητήριο «Β. Πολύμερος») και σχολικά συγκροτήματα, καλύπτει μία μεγάλη έκταση. Εντός των ορίων του υπάρχει το θερινό δημοτικό θέατρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης πολλές δεκαετίες τώρα, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, μία τεχνητή λίμνη, ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, ενώ από το 2013 παραδόθηκε προς χρήση και το κλειστό θέατρο της Νέας Ιωνίας. Καθημερινά οι επισκέπτες κάθε ηλικίας του άλσους είναι εκατοντάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φεύγουν ικανοποιημένοι από τα όσα αντικρίζουν.

άλσος 2

Οι παιδικές χαρές έχουν μεγάλες ζημιές και στην ουσία τα περισσότερα παιχνίδια είναι ακατάλληλα για χρήση από τα παιδιά. Σπασμένες τσουλήθρες και κατεστραμμένες κούνιες, από τις οποίες απέμειναν μόνοι οι σκελετοί, είναι σύνηθες θέαμα εντός του άλσους. Αποκρουστική είναι η κατάσταση της λίμνης, που μόνο κατ’ επίφαση μπορεί να λέγεται έτσι. Τα πτηνά (πάπιες και χήνες) που διαβιώνουν εκεί κολυμπούν σε θολά και βρώμικα νερά και ανάμεσα σε μεγάλους όγκους απορριμμάτων. Στην επιφάνεια της λίμνης επιπλέουν σκουπίδια, τα οποία κανείς δεν μπήκε στον κόπο να απομακρύνει. Σπασμένα ξύλα, πλαστικά μπουκάλια, αλλά και κάθε λογής άχρηστα αντικείμενα, έχουν καταλήξει στη λίμνη και την έχουν μετατρέψει σε εστία μόλυνσης κι ενώ δίπλα λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής έχει αφεθεί στην τύχη του. Την είσοδό του φράζει ένα… βουνό από κομμένο γκαζόν. Η κατάσταση των σημάτων μαρτυρά πως η συντήρησή τους είναι άγνωστη λέξη, ενώ τα απεριποίητα παρτέρια επιβεβαιώνουν την έλλειψη φροντίδας του πρασίνου. Αν και ο δήμος Βόλου στην ιστοσελίδα του ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ ενημερώνει πως σε ετήσια βάση πραγματοποιεί εκεί πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά, η εικόνα του πάρκου σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των δράσεων που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Τα περισσότερα καλαθάκια για τα απορρίμματα έχουν καταστραφεί. Ο φωτογραφικός φακός της «Θ» εντόπισε μέχρι και πλαστικές σακούλες κρεμασμένες σε κλαδιά δέντρων, ενώ σε άλλο σημείο του άλσους τρία παιδιά ξεκουράζονταν σε ένα παγκάκι έχοντας δίπλα τους σκουπίδια. Στην πλευρά του πάρκου επί της οδού Σταδίου βρίσκεται εγκαταλειμμένος πλαστικός σωλήνας πολλών μέτρων, ο οποίος έχει σχεδόν κρυφτεί ανάμεσα στα αγριόχορτα και εγκυμονεί κινδύνους για τους ανυποψίαστους περαστικούς.

άλσος 3

Δεν είναι όμως η μοναδική «παγίδα» που μπορεί να εντοπίσει κάποιος στο άλσος «Ανδρέας Βαλαχής». Οι φθορές στα πεζοδρόμια είναι αρκετές και δεν επισκευάζονται, ενώ πολλά μπάζα είναι πεταμένα εδώ κι εκεί. Οι μπασκέτες στα δύο ανοικτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης επίσης δεν είναι σε καλή κατάσταση. Αρκετές έχουν σπασμένα ταμπλό, με αποτέλεσμα όσοι επιλέγουν να αθληθούν να το πράττουν μετ’ εμποδίων.

Η κατάσταση στο πάρκο γίνεται ακόμη πιο δύσκολη μόλις χαθεί το τελευταίο φως της ημέρας. Τα περισσότερα φωτιστικά σώματα δεν λειτουργούν, είτε γιατί άγνωστοι προέβησαν σε βανδαλισμούς, είτε γιατί δεν αντικαθίστανται οι καμένες λάμπες. Έτσι, σε πολλά σημεία το άλσος γίνεται απροσπέλαστο, αφού είναι βυθισμένο στο σκοτάδι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το