Τοπικά

Ικανοποιητική παραγωγή ελιάς στο Κεντρικό Πήλιο- Συγκριτικά με πέρυσι, ενώ στο Νότιο κινείται σε μέτρια επίπεδα

Σ14 Φ1

Ικανοποιητική είναι η φετινή παραγωγή ελιάς στο Κεντρικό Πήλιο, ενώ στο Νότιο Πήλιο κινείται σε μέτρια επίπεδα. Πάντως οι παραγωγοί ελπίζουν να βρέξει μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μεγαλώσει ο καρπός της ελιάς και να μην υπάρξει το φαινόμενο της μικροκαρπίας.

Στην ελιά και στα μήλα βρίσκεται πλέον το επίκεντρο των παραγωγών στο Πήλιο. Ήδη έγινε η συγκομιδή των Σανταρόζα που κάθε χρόνο που περνάει η παραγωγή μειώνεται όλο και περισσότερο.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης τόνισε πως «βρισκόμαστε πλέον στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την παραγωγή των μήλων και της ελιάς. Οι παραγωγοί στο Κεντρικό Πήλιο μάζεψαν τις ποσότητες της Σανταρόζας που σε γενικές γραμμές δεν είναι μεγάλες πλέον. Το συγκεκριμένο προϊόν είχε μπει δυναμικά στην αγορά πριν μια δεκαετία περίπου, αλλά σταδιακά εξασθένησε και όλο και λιγότεροι παραγωγοί καλλιεργούν τη Σανταρόζα. Συνέβη δηλαδή αυτό που έγινε και με τον αχλάδι «κρυστάλλι» που ήταν πολύ γνωστό στο πανελλήνιο, αλλά πλέον δεν παράγεται σε μεγάλο βαθμό».
Ο κ. Διανελλάκης πρόσθεσε πως το μεγάλο ενδιαφέρον πλέον των παραγωγών στρέφεται στη συγκομιδή των μήλων που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, αλλά και της ελιάς που προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου τόνισε πως φέτος η παραγωγή ελιάς στο Κεντρικό Πήλιο κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και είναι καλύτερα τα πράγματα από πέρυσι. Βέβαια στο Νότιο Πήλιο λόγω των καιρικών συνθηκών τα πράγματα δεν ευνόησαν και η παραγωγή κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως και πέρυσι η χρονιά ήταν πολύ άσχημη, η κατάσταση για τους παραγωγούς του Νοτίου Πηλίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αφού δεν θα μπορούν να έχουν το εισόδημα που επιθυμούν.
Παράλληλα ο κ. Διανελλάκης πρόσθεσε πως εκτός από την ποσότητα της παραγωγής ζητούμενο είναι και η ποιότητα του προϊόντος. Γι’ αυτό και οι παραγωγοί επιθυμούν μέσα στις επόμενες ημέρες να βρέξει οπωσδήποτε, προκειμένου να μεγαλώσει ο καρπός της ελιάς και να μην έχουμε το φαινόμενο της μικροκαρπίας. Παράλληλα φαίνεται ότι ξεφύγαμε από τον κίνδυνο της δακοπροσβολής που είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την παραγωγή σε όλη την Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το