Τοπικά

Ειδική σύσκεψη για την αιθαλομίχλη – Ιατρικός Σύλλογος: Ελαστικός ο Νόμος για τα όρια λήψης μέτρων

Ειδική σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης θα πραγματοποιήσει μετά τις γιορτές ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Το θέμα της διεξαγωγής μιας τέτοιας σύσκεψης έχει ζητήσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης είναι σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης και παρατηρείται κάθε χρόνο. Ωστόσο η κατάσταση φαίνεται πως έχει φτάσει στο αμήν και οι γιατροί ζητούν άμεσα μέτρα προς εφαρμογή. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει επανειλημμένες συστάσεις για τη συμμόρφωση όσων καίνε ακατάλληλα υλικά.
Η διεξαγωγή ειδικής σύσκεψης μετά τις γιορτές αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για νέες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του φαινομένου, καθώς για πλήρη εξάλειψή του είναι δύσκολο να συμβεί.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε πως «σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε ειδική σύσκεψη μετά τις γιορτές για την αιθαλομίχλη. Πάντως τα στοιχεία από τις μετρήσεις που έχουμε, δείχνουν ότι είμαστε για Βόλο και Λάρισα πολύ πιο κάτω από όσα θέτει ο νόμος για τη λήψη έκτακτων μέτρων».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «αυτό που ζητάμε ως Ιατρικός Σύλλογος είναι να πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές μια ειδική σύσκεψη παρουσία όλων των φορέων, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αντιμετώπιση της αερορύπανσης. Ακούσαμε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό που τάσσεται και ο ίδιος υπέρ της πραγματοποίησης της σύσκεψης. Είναι πολύ θετικό, γιατί επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά για ένα σοβαρό θέμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο σημερινός νόμος για τη λήψη μέτρων για την αιθαλομίχλη είναι πολύ ελαστικός, αφού προβλέπεται η ενεργοποίηση διαδικασιών μόνο αν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι υπερβολικά υψηλές για τρεις και πλέον ημέρες. Αυτό όμως θα πρέπει να αλλάξει, αφού η κατάσταση είναι αφόρητη ακόμη και με μια μέρα μεγάλων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων. Οι επιδράσεις της όλης κατάστασης στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, μπορεί να είναι σημαντικές».
Μάλιστα ο κ. Τσάμης συστήνει στους πάσχοντες από καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα να μην κυκλοφορούν τις ώρες που παρατηρείται έξαρση της αιθαλομίχλης, όπως νωρίς το βράδυ, που ο κόσμος μαζεύεται στα σπίτια και ανάβει τις ξυλόσομπες για να ζεσταθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το