Τοπικά

Η Ζέττα Μακρή «στο πλευρό» 113 εμπόρων και καταστηματαρχών της Σκιάθου για την επιβίωσή τους

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, στηρίζει τις προτάσεις, με μορφή ψηφίσματος, 113 μελών και φίλων του Συλλόγου Εμπορικών Καταστημάτων Σκιάθου, για την αντιμετώπιση των γενικευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του νησιού εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και της κατακόρυφης πτώσης του τουρισμού, διά της κατάθεσης κοινοβουλευτικής αναφοράς, σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2020.
Ειδικότερα, οι έμποροι και καταστηματάρχες της Σκιάθου περιγράφουν γλαφυρά την αδυναμία βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους καθώς η κατακόρυφη πτώση του τουρισμού, λόγω της έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν εξαιρετικά μεγάλο οικονομικό πλήγμα. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι οι έμποροι εργάζονται μόνο τη μισή καλοκαιρινή περίοδο και με εξαιρετικά μειωμένη εισροή τουριστών – μόλις 6-7 charters σε σχέση με 50 charters των προηγουμένων ετών – τα έσοδά τους κυμαίνονται μόνο στο 5-10% του τζίρου της αντίστοιχης περιόδου των προηγουμένων ετών, ενώ οι φόροι εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας, τα δημοτικά τέλη, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι δανειακές υποχρεώσεις, οι επιταγές και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ δημιουργούν, πλέον, ασφυκτικό κλοιό.

Για τους ως άνω λόγους, προτείνουν μία σειρά από μέτρα, όπως: για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αύξηση των δόσεων, επιστροφή ολόκληρου του ποσού προκαταβολής καθώς και μεταφορά της φετινής προκαταβολής στο έτος 2021, μέριμνα να μη σφραγισθεί καμία επιταγή εμπορικού καταστήματος για τους επόμενους 12 μήνες, μεταφορά της προθεσμίας εξόφλησης όλων των επιταγών που έχουν ήδη εκδοθεί στο επόμενο οικονομικό έτος, μείωση κατά 50% στην μηνιαία καταβολή του ΕΦΚΑ έως και την άνοιξη του 2021, εισαγωγή όλων των ΚΑΔ/ εμπόρων που δραστηριοποιούνται στα νησιά στη μείωση ενοικίου, ταχύτερη εκκαθάριση του μεταφορικού ισοδυνάμου, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 16% και παροχή κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσεις, αντίστοιχο της επιστρεπτέας προκαταβολής, χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών και μεσαζόντων δανειοδοτών.
Η κ. Μακρή αντιλαμβανόμενη τους φόβους και τις αγωνίες των εμπόρων και καταστηματαρχών της Σκιάθου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης – οι οποίοι, σημειωτέον, προσπάθησαν πολύ, ανταποκρίθηκαν, αποτελεσματικά, και επιβίωσαν, κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση – βρίσκεται, πάντα, στο πλευρό τους, όπως πιστεύει ότι και οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν θετικά, με πρόνοια και αλληλεγγύη, τα εύλογα αιτήματά τους και θα πράξουν, αναλόγως, για όσα από τα ζητήματα δεν έχει ακόμη επιληφθεί η πολιτεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το